ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου στο Πανηγύρι του Άη Γιάννη στην Κέφαλο – Ριζική ανακαίνιση ενός πανέμορφου χώρου

10
3884

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Ιδιαίτερα μεγάλη και εντυπωσιακή ήταν φέτος η προσέλευση προσκυνητών στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θυμιανού στην Κέφαλο σε έναν ριζικά ανακαινισμένο, άνετο και πανέμορφο χώρο.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος και στη ομιλία του αναφέρθηκε στο φοβερό «ουκ έξεστι» (δεν σου επιτρέπεται-«οὐκ ἔξεστί σοι ἔχειν τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου») του Προδρόμου προς τον Βασιλιά Ηρώδη χωρίς να φοβηθεί, βάζοντας πάνω κι από τη ζωή του την αλήθεια. Η ιστορία είναι γνωστή σε όλους μας (η αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη που ζήτησε η Ηρωδιάδα μετά τον χορό ης Σαλώμης). Είναι μια ιστορία που μπορεί να μας τρομάξει, αλλά και να μας παρακινήσει να ακολουθήσουμε τον ορθό δρόμο, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος. «Είναι πολλές φορές αδελφοί μου που επιλέγουμε τη σιωπή επειδή φοβόμαστε ότι ο άλλος όταν τον ελέγξουμε θα μας κάνει κακό.

Πολλές φορές δεν λέμε την αλήθεια επειδή φοβόμαστε απλώς ότι ο άλλος μπορεί να δυσαρεστηθεί. Θέλουμε επίσης εγωιστικά τα μπράβο των ανθρώπων έστω κι αν αυτά είναι ψεύτικα. Γι’ αυτό πολλές φορές δεν λέμε την αλήθεια για να έχουμε αυτό που λέμε «την ησυχία μας». Αλλά ποια ησυχία μπορεί να έχει κάποιος που δεν μπορεί να ησυχάσει από τις τύψεις του, όταν ξέρει ότι αυτό που έκανε είναι κάτι που δεν το θέλει ο Θεός. Ας κάνουμε όλοι τη δική μας αυτοκριτική στην αυλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου «εγώ που δεν μπορώ να πω στον άλλο την αλήθεια, τι θέση έχω εδώ; τι ήρθα να κάνω;» Ας θυμόμαστε λοιπόν κατέληξε ο Σεβασμιώτατος πως «μπορεί να σου κόψουν το κεφάλι όταν λες την αλήθεια, αλλά δεν έχει καμία αξία ένα κεφάλι όταν στέκεται επάνω σε ένα ψέμα. Η αλήθεια εξάλλου είναι αυτή που θα λάμψει στο τέλος. Όσοι λέμε ψέματα δεν θα έχουμε θέση στη Βασιλεία του Θεού και αμαρτία είναι να μην έχουμε θέση σε αυτό το πανηγύρι που ετοιμάζει ο Θεός για τον κόσμο. Ο Άγιος Ιωάννης να μας δώσει θάρρος να λέμε την αλήθεια, να μην φοβόμαστε, να είμαστε συνεπείς με την παρουσία μας στον κόσμο και τη σχέση μας με το Θεό και τον συνάνθρωπο και να μάθουμε να λέμε συγνώμη».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα δε για όλα όσα έγιναν στον εκεί χώρο τον π. Ιωάννη αλλά και όλους τους Κεφαλιανούς οι οποίοι -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- συμπεριφέρονται ανώνυμα, αθόρυβα αλλά δυναμικά στα δρώμενα του τόπου μας.

Το γεγονός της Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου:

“Ουκ εξεστί σοι έχειν, την γυναίκα του αδελφού σου”. Αυτά λοιπόν τα λόγια ήταν η αφορμή για να αρχίσει να μετρά αντίστροφα η επίγεια ζωή του Αγίου Ιωάννη, και η αρχή της εξαγρίωσης του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα εναντίον του!

Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης είχε τα γενέθλιά του, είχε καλεσμένους στο βασίλειό του πολλούς τοπικούς άρχοντες της Γαλιλαίας, καθώς επίσης και διάφορα σημαντικά για αυτόν πρόσωπα. Ο βασιλιάς Ηρώδης είχε παντρευτεί παράνομα την γυναίκα του αδερφού του Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, όπου είχε και μια κόρη την Σαλώμη. Ο Ιωάννης έκκρινε και κατέκρινε αυτόν τον παράνομο γάμο, όπου του έλεγε: «Δεν σου επιτρέπεται να έχεις την γυναίκα του εν ζωή αδελφού σου» .

Η Ηρωδιάδα έτρεφε μνησικακία εναντίον του Αγίου Ιωάννη και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά δεν μπορούσε γιατί ο Ηρώδης φοβόταν τον Άγιο, επειδή ήξερε ότι ήταν άνδρας Δίκαιος και Άγιος. Ο Άγιος Ιωάννης όσα και αν του έλεγε τον έφερναν σε μεγάλη απορία, διότι συνειδητά και υποσυνείδητα γνώριζε ότι αυτά που λέει είναι σωστά.

Η Κατάλληλη ευκαιρία παρουσιάστηκε!! Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης ζήτησε να χορέψει και άλλο χορό, προς τιμήν του αλλά και λόγω της εορτής των γενεθλίων του η κόρη της Ηρωδιάδος, η Σαλώμη, που λόγω του ιδιαίτερου κάλλους της ο Ηρώδης ήταν γοητευμένος, της είπε ότι αν συνεχίσει να χορεύει θα της χαρίσει ότι και αν του ζητήσει, της είπε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να της χαρίσει ακόμη και το μισό του βασίλειο. Η Σαλώμη τότε ρώτησε την μητέρα της «Τι να ζητήσω;» και αυτή της είπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη διότι τον μισούσε.

Μπαίνει λοιπόν αμέσως η Σαλώμη στην αίθουσα του αισχρού συμποσίου και ζητάει, χωρίς χρονοτριβή, το κεφάλι του Ιωάννου του Προδρόμου. Ζητάει, μετά τον σατανικό χορό της, να πλημμυρίσει την τράπεζα του συμποσίου με το αίμα του αθώου Προφήτου. Κομπιάζει για λίγο ο Ηρώδης, γιατί φοβάται να εξοντώσει τον Πρόδρομο. Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά δικαιολογίες. Το έγκλημα έχει προαποφασισθεί. Η επιθυμία, λοιπόν, της Ηρωδιάδας που θέλει να κυλιέται ανεμπόδιστα και χωρίς έλεγχο στην αμαρτία, γίνεται πραγματικότητα. Το αίτημα της Σαλώμης δεν αργοπορεί. Κι ενώ οι δαιμονόψυχοι και αιμοβόροι διασκεδάζανε, άγριο και κοφτερό σπαθί του δημίου, του σκεπουλάτορα, έκοβε την αγία κεφαλήν του Τιμίου Προδρόμου στην φυλακή. Όλα γίνονται με ταχύτητα. Φέρνουνε τρέχοντας οι στρατιώτες το ματωμένο κεφάλι του Προφήτου στα ανάκτορα, στο τραπέζι των θλιβερών δημίων. Το βάζουν σε πιάτο γεμάτο αίματα και το τοποθετούν ανάμεσα στα φαγητά. Άγρια δαιμονική ικανοποίηση αισθάνεται η Ηρωδιάδα.

Έπειτα πλημμυρισμένη ακόμα από κακία και πάθος εκδικήσεως, παίρνει μια βελόνα και τρυπάει με αυτή την γλώσσα που την ταλάνιζε, που την συγκλόνιζε με την τρομερή φωνή του ελέγχου του.
Μετά το φρικιαστικό αυτό έγκλημα, οι μαθητές του Προδρόμου τρέχουν στη φυλακή. Αψηφούν τους κινδύνους. Δεν λογαριάζουν την οργή της ασύδοτης εξουσίας και παίρνουν το ασκητικό κορμί του Προφήτη.

Με συγκίνηση και λύπη το ενταφιάζουν και έπειτα πηγαίνουν στο Χριστό και του αναφέρουν τα καθέκαστα. Τι έγινε το λείψανο του Προδρόμου; Όπως αναφέρουν οι χρονογράφοι και οι συναξαριστές το σώμα του Αγίου ετάφη στην πόλη Σεβάστεια της Ιουδαίας. Ήταν δε προφυλαγμένο μέσα σε θήκη. Ο χρονογράφος Μοναχός Γεώργιος Αμαρτωλός, μας πληροφορεί ότι το λείψανο του Αγίου κάηκε επί της βασιλείας του αντίχριστου αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτου. Η δεξιά του χείρα εκείνη που άγγιξε την κεφαλή του Δεσπότου Χριστού κατά την Βάπτιση Του, σώζεται μέχρι σήμερα εις την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους. Έτσι μαρτυρικά ο Πρόδρομος του Κυρίου μας, παρέδωσε την ψυχή του σε Αυτόν που τόσο αγάπησε και αυτό το γεγονός εορτάζουμε την 29η Αυγούστου εκάστου έτους.

Η κεφαλή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204. Έτσι, από το 1206 βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει το άγιο αυτό λείψανο και μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. ( ΕΙΚΟΝΑ).

Το φρικτό τέλος των σφαγιαστών του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου:

Ο Θεός τιμώρησε τους σφαγείς του Προφήτου. Το τέλος των υπευθύνων, για την αποκεφάλιση του Ιωάννου ήτανε σκληρό. Ο Ηρώδης έμεινε στην εξουσία μέχρι το 40 μ.Χ. Τι το ήθελε όμως! Η ζωή του ήταν μαρτυρική Μαστίζεται αλύπητα από τους δριμείς ελέγχους της συνειδήσεως. Μάταια αγωνίζεται ο ταλαίπωρος Ηρώδης, η πονηρή αλεπού, όπως τον ονόμασαν, να πνίξει τη φωνή της συνειδήσεως.

Έπειτα όμως, αυτός και η γυναίκα του η Ηρωδιάδα, εξοριστήκαν από τον Αυτοκράτορα της Ρώμης Καλιγούλα, στην Γαλλία κι αργότερα στην Ισπανία. Εκεί στην εξορία υποφέραν πολύ. Άσημοι πλέον και άδοξοι, χωρίς ίχνος από καλοπέραση και πολυτέλεια, βρήκαν το αμαρτωλό τέλος τους. Αλλά και η τύχη της Σαλώμης, της μιαράς κόρης και άσεμνης χορεύτριας, που ζήτησε ψυχρά και αναίσθητα την κεφαλή του Προδρόμου επί πίνακι δεν ήτανε καλλίτερη. Όπως διηγείται ο Νικηφόρος ο Κάλλιστος στην Εκκλησιαστική Ιστορία, η Σαλώμη βρήκε τραγικό τέλος, ίδιο σχεδόν με το τέλος του Προδρόμου. Της κόπηκε κι αυτής το κεφάλι. Και να πώς: Μια μέρα, ενώ περνούσε η Σαλώμη πάνω από ένα παγωμένο ποταμό, για να πάει στην αντίπερα όχθη ο πάγος σχίστηκε κάτω στα πόδια της. Τότε το σώμα της βούλιαξε με ορμή προς τα κάτω, σαν να άνοιξε η γη να την καταπιεί και στο απότομο αυτό πέσιμο, ενώ το σώμα της βυθίστηκε, το κεφάλι της κρατήθηκε από κοφτερές πλάκες του παγωμένου ποταμού. Ο πάγος σαν κοφτερό μαχαίρι έκοψε το κεφάλι της στο λαιμό!

Οι ετήσιες εορτές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου είναι οι κάτωθι:

1. Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου 23 Σεπτεμβρίου
2. Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου 7 Ιανουαρίου
3. Α΄ και Β΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου 24 Φεβρουαρίου
4. Γ’ ευρεση Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου 25 Μαΐου
5. Το Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου 24 Ιουνίου
6. Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου 29 Αυγούστου όπου είναι ημέρα αυστηρής νηστείας έχουμε ξηροφαγία και δεν καταλύουμε Έλαιον και Οίνον.

Ακολούθησε το μεγάλο  παραδοσιακό πανηγύρι με άφθονο φαγητό (50-60 γίδες για περίπου 3.000 μερίδες κοκκινιστό κρέας) και πολύ κέφι και χορό με την ορχήστρα των: Αλέκου Κρητικού (λύρα-βιολί-τραγούδι), Νίκου Παριανού (λαούτο-τραγούδι), Βασίλη Κοκαλάκη (λαούτο-τραγούδι), Σάκη Πιλάτου (μπάσο) και Λευτέρη Ανδρουλή (ντραμς).

Συγκινημένος ο π. Ιωάννης Σεβαστάκης στην ομιλία του από την εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου, αναφέρθηκε στα έργα τα οποία έγιναν τον τελευταίο χρόνο συνολικού κόστους περίπου 100χιλ. ευρώ ευχαριστώντας όλους όσοι προσέφεραν και υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί ώστε η Κέφαλος να αποτελέσει και πάλι πρότυπο, όπως ήταν παλιά. «Είναι σαν να παντρεύω το πρώτο μου παιδί και βλέπω το γάμο γεμάτο, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», κατέληξε. (Βίντεο στο 6:20)

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Α. Κρητικός, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Μ. Ζερβός, ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας Σεβ. Μαραγκός, ο Πρόεδρος της Κεφάλου Γ. Καματερός, ο Ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος Σωτ. Μαραγκός, ο πρ. Δήμαρχος Θ. Βαρκάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Κοκορόσκος, εκπρόσωποι του ΝΑΣ Κω και πλήθος προσκυνητών.

Τον χορό άνοιξε -όπως πάντα- το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφάλου «Άγιος Νικόλαος»:

ΒΙΝΤΕΟ ρεπ. από Δημοτική Τηλεόραση:

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ,ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΤΥΠΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΟ.

  2. ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΙ 100,000ΕΞΟΔΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΝΝΗ ΗΝΤΑΝΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ .ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΛΛΟΣ

  3. ΚΟΥΜΟΥΛΕΣ ,ΠΙΤΑΡΙΔΙΑ ,ΑΒΡΥΘΙΑ.ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ,ΓΕΩΠΑΣΤΗ ΨΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑΤΑ…..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ