ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Β. Μανιάς για ΑΕΠΙ & απαράδεκτη σύλληψη επιχειρηματιών...

Σε σχέση με το θέμα της ΑΕΠΙ και της απαράδεκτης σύλληψης συναδέλφων επιχειρηματιών, θα ήθελα να παραθέσω τις παρακάτω απόψεις που νομίζω ότι εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το θέμα παρουσιάστηκε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ως πρόβλημα οφειλής κάποιων επιχειρήσεων προς την ΑΕΠΙ. Η ουσία του προβλήματος όμως είναι άλλη και έχει να κάνει με την πίεση που ασκεί αυτή η ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία ώστε να μονοπωλεί το δικαίωμα στην πώληση πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΑΕΠΙ θέλει να τιμολογεί τα προϊόντα της 10 με 20 φορές παραπάνω από ότι χρεώνουν οι άλλες εταιρείες. Θέλει να ορίζει αυθαίρετα έναν τιμοκατάλογο και να τον επιβάλλει στα καταστήματα με μοναδικό γνώμονα το κέρδος της! Είναι πράγματι μοναδική περίπτωση που μια ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία θέλει να επιβάλει υποχρεωτική πώληση των προϊόντων της στις τιμές που εκείνη θέλει χωρίς ο αγοραστής να μπορεί να έχει λόγο στο τι αγοράζει και σε ποια τιμή. Θέλει να προχωράει σε αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους της χωρίς ποτέ να ρωτάει κανέναν και οι επιχειρηματίες να τις αποδέχονται αδιαμαρτύρητα, λες και έχουν να κάνουν με θεσμικό κρατικό φορέα και όχι με μια ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση. Θέλει μέσω του εκπροσώπου της να τιμολογεί όπως εκείνη θεωρεί καλύτερα. (Το πόσες θέσεις προβλέπει η άδεια σου, το πόσα τετραγωνικά μέτρα έχεις είναι ασήμαντες λεπτομέρειες για την ΑΕΠΙ. Τη μια χρονιά σε τιμολογούν με 1000 ευρώ την άλλη με 3500 ευρώ και μετά από παζάρι οθωμανικού τύπου θα σου κάνουν τη χάρη να πληρώσεις μόνο 1500 ευρώ! Για τέτοιες «όμορφες» πρακτικές μιλάμε.) Αν η άδεια σου λέει εστιατόριο ή μπαρ ή αναψυκτήριο δεν ενδιαφέρει τον εκπρόσωπο τους. Εκείνοι τιμολογούν με τα δικά τους αδιευκρίνιστα κριτήρια. Ο εκάστοτε εκπρόσωπος της εταιρείας μάλιστα θα πληρωθεί σε ποσοστό 9-10% από αυτά που θα εισπράξει ώστε να έχει και κίνητρο να πιέσει τους επιχειρηματίες για όσα περισσότερα μπορεί.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες από τις συνήθεις πρακτικές της ΑΕΠΙ: Αν το χειμώνα ανοίγεις μόνο μια η δύο μέρες τη βδομάδα θα τους πληρώσεις σαν να ήσουν καθημερινά ανοικτός. Γιατί αυτό; Γιατί έτσι το αποφάσισε η ΑΕΠΙ. Αν έχεις κάνει ένα-δύο πάρτυ με DJ σε ολόκληρη τη χρονιά θα σε χρεώσουν σαν να έχεις DJ κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Γιατί; Γιατί αυτό συμφέρει την ΑΕΠΙ. Αν σε κάποια ειδική μέρα (π.χ. πρωτοχρονιά) θέλεις να βάλεις ζωντανή μουσική στο μαγαζί σου θα σε χρεώσουν σαν να έχεις κάθε μέρα ζωντανή μουσική. Γιατί αυτό; Γιατί έτσι θέλει η ΑΕΠΙ. Αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Αυτά όμως μέχρι πριν 2-3 χρόνια, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν άλλες εταιρείες που χρεώνουν φυσιολογικές τιμές (100-150 ευρώ το χρόνο) και δεν μετέρχονται των παραπάνω απαράδεκτων πρακτικών.

Οι επιχειρηματίες που υπέστησαν την ταλαιπωρία του αυτόφωρου δεν αρνούνται να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για τη μουσική στα μαγαζιά τους. Απλά έχουν πάρει τις αντίστοιχες άδειες από άλλες φθηνότερες εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων όπως η fair music και η mad music. Από τότε που ο Δήμος της Κω, ως όφειλε, αναγνώρισε την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προσκομίζουν τις σχετικές άδειες από όποια επιχείρηση επιθυμούσαν, η ΑΕΠΙ έχασε όλους τους πελάτες της και η τελευταία «καταδρομή» της στο νησί συνοδεία πλήθους νομικών συμβούλων απλά δείχνει την απόγνωση της μπροστά στο αναπόφευκτο γεγονός ότι δεν μπορεί πλέον να μονοπωλεί την πώληση πνευματικών δικαιωμάτων.

Υπάρχουν χιλιάδες μουσικοί και μουσικά σχήματα (που δεν υπάγονται στην ΑΕΠΙ) και εταιρίες που τους εκπροσωπούν. Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να απευθυνθεί σε μια τέτοια ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (με πολύ χαμηλό κόστος) και να βγάλει την σχετική άδεια. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, από τη στιγμή προσκομίστε την σχετική άδεια να χορηγήσει άδεια μουσικής, όπως και γίνεται τα τελευταία χρόνια. Σας παραθέτω και την σχετική παράγραφο του νόμου:
«Προκειμένου να χορηγηθεί η κατά το νόμο απαιτούμενη αστυνομική άδεια
για τη χρήση μουσικών οργάνων ή για την καταλληλότητα του χώρου ή όποια
άλλη άδεια σχετική με χώρο όπου πρόκειται να εκτελεσθούν δημόσια μουσικές
συνθέσεις ή άλλα έργα των οποίων η διαχείριση έχει ανατεθεί σε οργανισμό
συλλογικής διαχείρισης, απαιτείται η προσαγωγή έγγραφης άδειας δημόσιας
εκτέλεσης χορηγούμενης από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της
εξουσίας δημόσιας εκτέλεσης. Ν.2121/93 αρ.63
»
Δηλαδή δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ "ΑΕΠΙ" αλλά γενικά κάποιον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_6565.html

 

Με εκτίμηση

Μανιάς Βασίλης

 

 

 • Τελευταία Ενημέρωση: 2/5/2013 3:07:38 μμ
  Λέξεις κλειδιά: Βασιλης Μανιας,ΑΕΠΙ,συλληψεις επιχειρηματιων,Βασιλης Μανιας για ΑΕΠΙ,φιλοξενια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Aegeanews.gr
$count Σχόλια
 • pros k.mania
  pros k.mania1/5/2013 8:19:00 πμ
  prepi na mpi epiteloys mia taji edo k.mania kala toys kanoyne tosa xrimata ikonomate min koroidebomaste?????????
 • kos
  kos1/5/2013 9:53:00 πμ
  μπραβο βασιλη σοβαροσ οπωσ παντα
 • istros
  istros1/5/2013 9:54:00 πμ
  μπραβο βασιλη μου καλα τα λες...ολοι εκει σημερα.....
 • Βασ.Γεωργιου Ave
  Βασ.Γεωργιου Ave1/5/2013 11:58:00 πμ
  Γιατι Βασιλη ειναι απαραδεκτη ? Γιατι σε αυτην την χωρα οτι δεν ειναι προς το συμφερον μας το καλιβαλιζουμε ? Δεν εχεις υποχρεωση να πληρωσεις πνευματικα δικαιωματα ?
 • συνήθης Κωακή επιχειρηματικότητα
  συνήθης Κωακή επιχειρηματικότητα1/5/2013 12:51:00 μμ
  η επανάσταση ξεκινά μόλις ακουμπήσουν το τομάρι μας ή τη φόδρα της τζέπης μας
 • Εστιατορας
  Εστιατορας 1/5/2013 2:16:00 μμ
  Προς 1 και 4 . ελα Φωτη σε καταλαβαμε .Αντε αγορακι μου να κοιμηθεις νωρις γιατι ερχονται δυσκολες μερες για την ληστοσυμμορια σας .
 • .... = ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  .... = ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ1/5/2013 2:20:00 μμ
  Εμενα ο παππους μου ηταν ο Γκραχαμ Μπελ καθε φορα που παιρνεις τηλεφωνο εξυπνακια του 4 να μου δινεις πνευματικα δικαιωματα για το τηλεφωνο που χρησημοποιεις .....Αντε Λαμογιο ..
 • οξω οι κοιφηνες
  οξω οι κοιφηνες1/5/2013 2:24:00 μμ
  Βρε Λακαμα <<Βασ.Γεωργιου Ave>> τι σου δινει η ΑΕΠΙ και δεν μας το λες.........Μαλλον λυγμενα .........ελα στις 3 στο επημελητηριο να μας τα πεις απο κοντα
 • Γιατ;
  Γιατ;1/5/2013 6:54:00 μμ
  Γιατί δεν κλείνετε τη μουσική ,και να διαβάζετε παραμυθάκια στους πελάτες σας;Φοβεροί επιχειρηματίες,μήπως στην ουσία δεν θελετε να πληρώνεται τίποταα;Ούτε ενίκοια,ούτε εφορία ούτε δήμοτικά τέλη κ.λ.π.;Τους Ευρωπαίους που τους αναφέρετε όποτε θέλετε,δεν τους ρωτάτε περι πνευματικων δικαιωμάτων..Βασίλη κλείσε τη μουσική και τραγουδα δικές σου συνθέσεις..
 • Μανιάς Βασίλης προς σχόλια 1,4,9
  Μανιάς Βασίλης προς σχόλια 1,4,92/5/2013 1:45:00 πμ
  Σε σχέση με αυτά που λέτε,αν είναι καλοπροαίρετα και όχι προϊόν εμπάθειας, σας ξαναγράφω μια παράγραφο από το κείμενο μου, που αν την προσέχατε δεν θα γράφατε τέτοιες ασυναρτησίες: ΄΄Οι επιχειρηματίες που υπέστησαν την ταλαιπωρία του αυτόφωρου δεν αρνούνται να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για τη μουσική στα μαγαζιά τους. Απλά έχουν πάρει τις αντίστοιχες άδειες από άλλες φθηνότερες εταιρείες διαχείρισης μουσικής όπως η fair music και η mad music΄΄.
Γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης
Όνομα Το πεδίο είναι υποχρεωτικό
Σχόλιο (Γράψτε το μήνυμά σας μέχρι 500 χαρακτήρες)Το πεδίο είναι υποχρεωτικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ