Κ. Κογιόπουλος: Ο πύργος της Δράκισσας στην Κω ( στον Προφήτη Ηλία στο ραντάρ – ΦΩΤΟ)

1
2408

Του Κώστα Κογιόπουλου

Ανεβαίνοντας στο Ραντάρ, στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, νότια της πόλης της Κω υπάρχει πύργος παρατήρησης κτισμένος πάνω σε μεγάλο μονόλιθο.

Η θέση επιλέχθηκε διότι παρέχει άριστη θέα και μπορεί να παρακολουθεί το κάστρο του Αγίου Πέτρου στο Πετρούμι, το κάστρο της Νερατζιάς και την πόλη της Κω.

Τα παρατηρητήρια αυτού του τύπου ονομάζονταν βίγλες. Ήταν οχυρές θέσεις και βρίσκονταν σε σημεία όπου μπορούσαν να παρατηρούν μεγάλη έκταση, έτσι ώστε να προειδοποιούν σε περίπτωση επίθεσης. Το παρατηρητήριο πιθανώς θα ήταν πάνω στη στέγη του (Mathias Piana-Christer Carlsson, Archaeology and Architecture of the Military Orders: New Studies, Farnham 2014, σσ. 57-58). Είναι τετράγωνο κτίσμα με μικρή πόρτα ανατολικά και μικρό άνοιγμα για χρήση τόξου ή πυροβόλου όπλου βόρεια. Λειτουργούσε κατά τη βυζαντινή εποχή, αλλά και κατά την Ιπποτοκρατία, ως Βίγλα. Ο παρατηρητής ονομαζόταν βιγλάτορας. Σύμφωνα με την παράδοση ονομάστηκε πύργος της δράκισσας, διότι μετά από μια ισχυρή νεροποντή πνίγηκαν χίλια κατσίκια και αυτό αποδόθηκε σε ένα δράκο που ήταν στην περιοχή.
Ο Ζαρράφτης (Ζαρράφτης Ι. Ε., Κώια, ήτοι επτά τεύχη περιγράφοντα τα της Κω, μετά του χάρτου αυτής», Α΄, Τύποις «Η Μεροπίς» Ν. Ι. Νικολαΐδου, Εν Κω 1921, σ. 46). Τον καταγράφει και τον ονομάζει πύργο της βασίλισσας.

δράκισα 3

Ονομάζεται και «Κάθισμα του μοναχού Αρσενίου», επειδή κοντά υπήρχε η μονή του προφήτη Ηλία που έχει οικοδομήσει ο Κώος μοναχός Αρσένιος Σκηνούριος (11ος αι.) (Χατζημιχαήλ Α., Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου. Παρελθόν και Παρόν, Κως 2016, σ.187).
Σήμερα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, περίπου 50 μ. νοτιοανατολικά, είναι σε καλή κατάσταση και εύκολα φθάνει κανείς, αν πάρει τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο Ραντάρ. Θέλει προσοχή να στρίψει αριστερά σε χωματόδρομο, διότι διαφορετικά, όπως οδηγεί ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος, θα καταλήξει στον Άγιο Γεώργιο της Καρυδιάς ή στο δάσος. Ο πύργος είναι εμφανής μετά από δύο στροφές. Στην τοποθεσία δεν υπάρχουν δένδρα που να εμποδίζουν τη θέα εκτός από μία μεγάλη μουριά και τρεις ευκαλύπτους ανατολικά σε απόσταση περίπου 80 μ. Οι μόνοι «κάτοικοι» της περιοχής είναι κατσίκες και χελώνες, η ησυχία είναι διαπεραστική και ο αέρας γεμάτος μυρωδιές του βουνού.

1Β

2ΒΒ

3Β

7 Β

5Β

4Β

8Β

9 Β

10 Β

11 Β

11βΒ

13 Β

14 Β

https://kostaskogiopoulos.wordpress.com

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ