Ραγδαίες εξελίξεις για ελληνικό χρέος: Παρέμβαση βόμβα της Ουάσιγκτον που αλλάζει τα δεδομένα

0
2158

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Λύση για το χρέος αλλιώς δεν επιστρέφουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Λύση για το χρέος αλλιώς δεν επιστρέφουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον – Το Ταμείο εκβιάζει την Ευρώπη πως δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Μπορεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μπαίνει στην τελική ευθεία και η κυβέρνηση να οδεύει ολοταχώς για την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ωστόσο, ο δρόμος μέχρι και την παγκόσμια συμφωνία (global agreement) για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Δεδομένο είναι ότι η Γερμανία, η οποία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη λύση που θα δοθεί, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Το διαπιστώσαμε εξάλλου από την άμεση απάντηση του Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη δήλωση ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν λάβει ρύθμιση του χρέους.

Είναι γεγονός ότι η Γερμανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δεχθεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαλάρωση της λιτότητας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης και ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη βέβαια το ΔΝΤ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτήν την φορά δεν θα κάνει πίσω στα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους που θα είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα, Πέμπτη 11 Μαΐου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, W. Murray, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους πως το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μία «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G-7) που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι της Ιταλίας. Επίσης επιβεβαίωσε τη συνάντηση που θα έχει στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα.

Ο κ. Μάρεϊ, ερωτηθείς για το που βρίσκονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είπε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», επανέλαβε δε την πάγια θέση του Ταμείου που είχε επαναδιατυπώσει πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με αυτή, «η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους» προκειμένου το Ταμείο να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει αν το Ταμείο θα ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για την εφαρμογή του νέου πακέτου των μέτρων τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «συνήθως θέλουμε η πολιτική να τυγχάνει στήριξης.».

Το “ελληνικό πρόβλημα” θα συζητηθεί στους G7: Οι ΗΠΑ θέλουν λύση για το ελληνικό χρέος
US Treasury Secretary Steven Mnuchin (R) and National Economic Director Gary Cohn (L) in the James Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDSUS Treasury Secretary Steven Mnuchin (R) and National Economic Director Gary Cohn (L) in the James Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η οικονομική κρίση που έχει διαλύσει την Ελλάδα, θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των επτά πιο πλουσίων χωρών του κόσμου (G7) και στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μινούτσιν. Η συνάντηση των G7 θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 13 Μαίου στο Μπάρι της Ιταλίας. Την αποκάλυψη έκανε υψηλοβαθμος αξιωματουχος του αμερικανικου υπουργείου των Οικονομικών, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις θέσεις των ΗΠΑ επί των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο. Στην κλειστή αυτή ενημέρωση, ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει ακόμη δουλεια που πρεπει να γινει για να επανελθει η χώρα μας στον δρομο της βιωσιμης ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει την τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς, πριν κάνει γνωστές τις δικές της θέσεις, οι οποίες αναμένεται να διευκρινιστούν και να ανακοινωθούν σύντομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει λύση στο πρόβλημα τού ελληνικού χρέους, οπότε στο θέμα αυτό είναι υποστηρικτική στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι σημαντικό ότι ο αξιωματούχος γνώριζε το ελληνικό ζήτημα. Μας είπε ότι αυτό που έχει παρατηρήσει μέχρι σήμερα είναι η πρόοδος στον «τομέα των πολιτικών, αλλά αυτό -όπως τόνισε- δεν αποτελει ολοκληρωμενη συμφωνία». Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός ΔΝΤ, «δεν έχει κλείσει για μετά το 2018 το θέμα των πλεονασμάτων». Μας υπογράμμισαν ότι «ότι ακούγεται αφορά και εκφράζει επιθυμίες και απόψεις των υπολοίπων δανειστών». Οι πηγές εκτός Ταμείου μας είπαν ότι «αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα καταλήξει». Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα τίποτα, τόνισαν οι πηγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ