Η Γερμανία αναπτύσσει μόνιμο στρατό κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

0
31

Στη Λιθουανία εγκαταστάθηκαν περίπου 4.800 στρατιώτες της Bundeswehr – Η Γερμανία και οι εταίροι της «είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ εναντίον κάθε επιθετικότητας», διεμήνυσε ο Μερτς από το Βίλνιους

Το Βερολίνο αναπτύσσει για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1940 μόνιμο στρατό εκτός συνόρων, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Λιθουανία όπου έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη μόνιμη ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κάλεσε τους συμμάχους να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έναντι της Ρωσίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη Λιθουανία έχουν εγκατασταθεί ήδη περίπου 4.800 στρατιώτες της Bundeswehr, και 200 πολιτικοί υπάλληλοι, και θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον έως το 2027, με στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την αποτροπή ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικότητας.

 

Η Γερμανία και οι εταίροι της «είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ εναντίον κάθε επιθετικότητας», διεμήνυσε ο Φρίντριχ Μερτς από το Βίλνιους, όπου, σε μια συμβολική κίνηση, επισκέπτεται τις γερμανικές δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τη DW η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δις ευρώ για τον γερμανικό στρατό (Μπούντεσβερ). Το 2024, οι τακτικές αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε περίπου 90 δις ευρώ, περίπου το 2,1% του ΑΕΠ. Η αύξηση στο 5% θα απαιτήσει στο μέλλον αμυντικό προϋπολογισμό άνω των 160 δις ευρώ ετησίως. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες που δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί πλήρως και για τις οποίες δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη τα απαραίτητα κεφάλαια.

Η Μπούντεσβερ αποτελείται σήμερα από περίπου 182.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία. Το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό τουλάχιστον στους 203.000 έως το 2031, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 240.000 στρατιώτες. Οι διαρκείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού θα επηρεάσουν όλα τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων: στόχος είναι η αντικατάσταση απαρχαιωμένων αρμάτων μάχης, των αεροσκαφών και των πλοίων, η εξέλιξη της ψηφιοποίησης και των δυνατοτήτων σε ζητήματα διοίκησης και ελέγχου.

Βέβαια, παρά τις όποιες επενδύσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα στην Ευρώπη, ελάχιστα προβλέπεται να αλλάξουν στην παγκόσμια κατάταξη στρατιωτικής ισχύος, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με την αξιολόγηση Global Firepower για το 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκάθαρα τα ηνία σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ακολουθούν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί στην έκτη θέση, ενώ η Γαλλία είναι ένατη. Η Γερμανία βρίσκεται επί του παρόντος στην ενδέκατη θέση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ