Εθελοντές δασοπυροσβέστες: Όχι άλλο “ήρωες”, ενίσχυση στην πράξη

0
30

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες, είναι άνθρωποι, που συμμετέχουν ενεργά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και χρειάζονται άμεση αναγνώριση.

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αποτελώντας ένα κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας προστασίας των δασών μας και των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλοντας σημαντικά στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακούμε συχνά δηλώσεις που αποκαλούν τους εθελοντές «ήρωες». Είναι σίγουρα τιμητικό, αλλά κρύβει και μία άλλη πραγματικότητα για τους ενεργούς αυτούς πολίτες. Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι άνθρωποι που συχνά, με προσωπικό κόστος και κίνδυνο, αναλαμβάνουν να προστατεύσουν τους πολίτες και τα δάση. Έχουν υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης και εμπιστοσύνη στη συλλογική προσπάθεια, ακόμα και όταν δεν μπορούν να λάβουν δικαιολογημένη άδεια από τη δουλειά τους για να βρεθούν στο πεδίο, ακόμα και όταν η αντικατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού τους που έχει φθαρεί δεν είναι δεδομένη ή όταν η εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι αποσπασματική.

Κατανοώντας την αξία της δράσης τους, το μέγεθος της προσφοράς τους, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, το ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), στέκονται δίπλα τους τα τελευταία 3 χρόνια προσφέροντάς τους στοχευμένη εκπαίδευση, ενισχύοντάς τους με εξειδικευμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, ώστε να εφαρμοστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, μέσω του οποίου ο ρόλος τους αναγνωρίζεται επισήμως και κατοχυρώνεται στην πράξη.

Το “Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας” που υλοποιείται από τους τρεις φορείς στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 21» και με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, στοχεύει να αναβαθμίσει τη δυνατότητα επιλεγμένων ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο να επιχειρούν με ασφάλεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος (2022 -2024), ενισχύθηκαν με εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, σχεδόν 2.000 εθελοντές, από 50 ομάδες δασοπυροπροστασίας από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο, ενώ παράλληλα έλαβαν εξειδικευμένη κατάρτιση περίπου 600 εθελοντές από 120 ομάδες σε όλη την επικράτεια.

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες WWF

Αντίστοιχα, στη δεύτερη φάση υλοποίησης (2024- 2026), η υποστήριξη προς τις εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας ενισχύεται, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση της λειτουργίας εθελοντικών πεζοπόρων τμημάτων.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη φάση περιλαμβάνει:

Εξειδικευμένο εξοπλισμό, ώστε τα πεζοπόρα τμήματα των εθελοντικών ομάδων να επιχειρούν με ασφάλεια και να ενισχυθεί περαιτέρω ο καταλυτικός ρόλος τους στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Εκπαιδευτικές δράσεις:

Συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στην προετοιμασία πεζοπόρων τμημάτων εθελοντών, μέσα από εργαστήρια βιωματικής εκπαίδευσης που καταρτίζουν τους εθελοντές στη θεωρία και την πράξη.

Παράλληλα, υλοποιούνται διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια που προωθούν την ενεργή εμπλοκή των εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό και τις δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και τα οποία απευθύνονται και σε αρμόδιους τοπικούς φορείς, αλλά και σε εκπροσώπους ενώσεων πολιτών, θέτοντας τις βάσεις για μεγαλύτερη ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την πρόληψη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής φάσης, προχωρά η δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού κόμβου δικτύωσης για το οικοσύστημα των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, μέσω του οποίου οι εθελοντές θα αποκτούν πρόσβαση σε καλές πρακτικές και χρήσιμο υλικό σχετικά με εργαλεία πρόληψης, δασικές πυρκαγιές, αποκατάσταση οικοσυστημάτων, καθώς και όσον αφορά τη βιωσιμότητα και αποτελεσματική λειτουργία των ομάδων τους.

Παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο και υποβολή προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς, με απώτερο στόχο την πλήρη και άμεση ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου του συστήματος εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.

.

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες WWF

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και καταλυτική αλλαγή που επιδιώκει να φέρει το πρόγραμμα σε συνεργασία με την πολιτεία, είναι η άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας. Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων μέσω της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η ασφάλιση και δικαιολογημένη απουσία των εθελοντών από την εργασία τους, θα οδηγήσει στην πλήρη αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας και θα δώσει τέλος στην αγωνία των εθελοντών.

Τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, περίπου 250 εθελοντές πεζοπόρων σχημάτων από την Αττική, τη Χίο, την Κομοτηνή, Καβάλα, Έβρο, Κρήτη, Εύβοια και Αργολίδα έχουν συμμετάσχει ενεργά στα βιωματικά εργαστήρια του προγράμματος που συνδυάζουν θεωρία και πράξη στο πεδίο.  Παράλληλα, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 400 εθελοντές, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων από 6 περιοχές της χώρας έχουν παρακολουθήσει τα εργαστήρια πρόληψης, ενώ 30 εθελοντικές ομάδες από όλη την Ελλάδα θα λάβουν άμεσα εξειδικευμένο εξοπλισμό βασισμένο στις δικές τους ανάγκες.

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες WWF

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είναι ήρωες, είναι άνθρωποι, που συμμετέχουν ενεργά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην προστασία των δασών μας. Και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους με ασφάλεια, επαγγελματισμό και θεσμική αναγνώριση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ