Νικητιάδης: Καλεί Κικίλια να απαντήσει στη Βουλή για τις διψήφιες αυξήσεις στους ναύλους φορτηγών στα νησιά.
Τις υπέρογκες αυξήσεις στους ναύλους μεταφοράς φορτηγών οχημάτων προς τα νησιά της Δωδεκανήσου και την επιβάρυνση που προκύπτει στους κατοίκους και επαγγελματίες των νησιών που ακόμη αναμένουν τις πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου φέρνει με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλη Κικίλια, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση κατατέθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου.
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Νικητιάδης, η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία αυτή τη στιγμή που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Δωδεκάνησα, ανακοίνωσε αυξήσεις της τάξης του 12,3% και 14% σε βασικά δρομολόγια όπως Πειραιάς – Ρόδος – Καστελόριζο και Πειραιάς – Χάλκη, αντίστοιχα. Οι αυξήσεις αυτές, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Μαΐου, πρόκειται να μετακυλιστούν άμεσα στις τιμές βασικών αγαθών, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τους νησιώτες και τους επαγγελματίες της περιοχής, την ώρα που ακόμη εκκρεμούν πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου.
Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει το ζήτημα εδώ και έναν χρόνο με δύο ερωτήσεις του στη Βουλή τον Ιούλιο του 2024 και το Ιανουάριο του 2025 τις οποίες υπέγραψε το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ζητώντας μέτρα. Μπροστά στις αυξήσεις με επίκληση το νέο Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για πιο φιλικά καύσιμα και την πίεση από το ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση έκανε δωράκι προς τους ακτοοπλόους τη μείωση των τελών ελλιμενισμού κατά 50% με οικονομική ζημία για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο συμφώνως με πρόσφατη τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση σας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι οι νέες αυξήσεις, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη «διευκόλυνση» της Κυβέρνησης προς τους ακτοπλόους, αποκαλύπτουν τη γύμνια και την προχειρότητα της κυβερνητικής πολιτικής, αφού καμία δέσμευση για σταθερότητα τιμών δεν εξασφαλίστηκε.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλη Κικίλια :
- Είναι σε γνώση του οι παραπάνω διψήφιες αυξήσεις και τι πρόκειται να κάνει για να μην υλοποιηθούν;
- Έχει διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση και στα εισιτήρια επιβατών την ερχόμενη θερινή σεζόν και έχει λάβει σχετικές δεσμεύσεις από τους ακτοοπλόους;
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κο Βασίλη Κικίλια
Θέμα: Διψήφιες αυξήσεις στους ναύλους φορτηγών οχημάτων
Κύριε Υπουργέ,
Στις 8 Μάϊου μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρία, η μοναδική που κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς- Δωδεκάνησα, απέστειλε προς συνεργαζόμενες εταιρίες τιμοκαταλόγους με τους νέους ναύλους φορτηγών οχημάτων που θα ισχύουν από 15 Μάϊου. Στο δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος- Σύμη- Τήλος-Καστελόριζο η αύξηση είναι 12,3% και στο δρομολόγιο Πειραιάς – Χάλκη η αύξηση είναι 14%. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό οι παραπάνω αυξήσεις θα περάσουν στις τιμές των αγαθών επιβαρύνοντας κατοίκους και επαγγελματίες των νησιών που ακόμη αναμένουν τις πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει το ζήτημα εδώ και έναν χρόνο με δύο ερωτήσεις του στην Βουλή (300/5778-11/7/2024 και 2974/30/01/2025), τις οποίες υπέγραψε το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ζητώντας μέτρα. Μπροστά στις αυξήσεις με επίκληση το νέο Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για πιο φιλικά καύσιμα και την πίεση από το ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση έκανε δωράκι προς τους ακτοοπλόους τη μείωση των τελών ελλιμενισμού κατά 50% με οικονομική ζημία για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο συμφώνως με πρόσφατη τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση σας.
Η παραπάνω ακτοπλοϊκή εταιρία σε λιγότερο από ένα μήνα από την προαναφερθείσα τροπολογία, εκθέτει την Κυβέρνηση που έκανε μείωση των τελών ελλιμενισμού χωρίς να δεσμεύσει τους ακτοοπλόους σε μη αυξήσεις.
Δεδομένου ότι παρά τη μείωση του κόστους που κάνατε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προχωρούν σε διψήφιες αυξήσεις των ναύλων για τα φορτηγά
Δεδομένου ότι αυτές οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν τις τιμές των αγαθών και εν τέλει κατοίκους και επαγγελματίες
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Είναι σε γνώση σας οι παραπάνω διψήφιες αυξήσεις και τι πρόκειται να κάνετε για να μην υλοποιηθούν;
- Έχετε διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση και στα εισιτήρια επιβατών την ερχόμενη θερινή σεζόν και έχετε λάβει σχετικές δεσμεύσεις από τους ακτοοπλόους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Νικητιάδης
Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου: «ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ»
Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε από μέλη μας, ότι από 15 Μαΐου 2025 επίκεται αύξηση των μεταφορικών ναύλων των φορτηγών οχημάτων!!!
Οι αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται άνω του 12%, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες του Αρμόδιου Υπουργού, ιδιαίτερα μετά και την μείωση κατά 50% των τελών ελλιμενισμού, πλήττοντας τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία.
Οι αυξήσεις αυτές θα επιφέρουν νέα επιβάρυνση στις τιμές των προϊόντων, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο ακρίβειας και αύξησης των τιμών.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρίας μας για τις συνεχείς αυξήσεις του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων μας και το υψηλό κόστος, που καλούνται να πληρώσουν οι νησιώτες μας, στην προμήθεια και διακίνηση βασικών αγαθών, καθώς και για την καταστρατήγηση των εξαγγελθέντων.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση όλων των αρμοδίων αρχών για την ακύρωση της επικείμενης αύξησης των μεταφορικών ναύλων των φορτηγών οχημάτων.
Εκ του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου