Απονομή Χρυσών Σκούφων 2025
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ταξιδεύει το ένα τρίτο των βραβείων
Γ. Χατζημάρκος: Η Περιφέρεια μας, με διακρίσεις, τίτλους και δικό της σήμα γαστρονομίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο αυτής της κουλτούρας που την φέρνει ψηλά κάθε χρόνο στα βραβευθέντα εστιατόρια
Την τιμητική της είχε και φέτος η νησιωτική περιφέρεια του Ν. Αιγαίου κατά την απονομή των Χρυσών Σκούφων, του κορυφαίου γαστρονομικού διαγωνιστικού θεσμού, αφού 14 από τους 45 Χρυσούς Σκούφους απονεμήθηκαν σε εστιατόρια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο «AsteriaDomus» της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής.
Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 14 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους, (6) εξ αυτών. Το Νότιο Αιγαίο έχει ακόμα να επιδείξει τέσσερις νέες εισόδους εστιατορίων που εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στην Πάρο, που βλέπει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν, και δύο στη Μύκονο.
Στην τελετή, απονεμήθηκε και η τιμητική διάκριση Top Notch, την οποία απέσπασαν 23 εστιατόρια, φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Παρατηρείται και εδώ ότι το ένα τρίτο των βραβείων-οκτώ στα είκοσι τρία-βρίσκεται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως τρία από τα οκτώ αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό, δύο εκ των οποίων πάλι στην Πάρο και ένα στη Ρόδο.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος παρέδωσε βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων, δηλώνοντας: Στηρίζουμε τον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων Γαστρονομίας, γιατί απηχεί και εκφράζει και τον δικό μας μεγάλο αγώνα για διάδοση της ιστορίας, της παράδοσης, της ταυτότητας μας. Η Περιφέρεια μας, με διακρίσεις, τίτλους και δικό της σήμα γαστρονομίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο αυτής της κουλτούρας που την φέρνει ψηλά κάθε χρόνο στα βραβευθέντα εστιατόρια, αλλά πάνω απ’ όλα στο να γεμίζουν οι κουζίνες με νέους ανθρώπους που με την δημιουργικότητα τους αναδεικνύουν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών μας, της πατρίδας μας.
Βραβεία απένειμαν ακόμα μεταξύ άλλων η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους σε μια βραδιά με θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες».
Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης «GucciOsteriadaMassimoBottura» στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo.
Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου που βραβεύτηκαν είναι τα εξής:
Χρυσοί Σκούφοι 2025
Botrini’s Santorini,Ξεν. «Katikies Santorini», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Lauda, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Alali, Ξεν. «Astarte Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Botrini’s Mykonos, Ξεν. «Katikies Mykonos», Μύκονος,15/20 και ένας σκούφος
Cabbanes, Ξεν. «Myconian Villas», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Galazia Hytra,Ξεν. «Summer Senses», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφοςNew Entry
Lycabettus Restaurant, Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Paros, Ξεν. «Avant Mar», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Yēvo, Ξεν. «Bill&Coo», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Top Notch 2025
Avant Garden, Σύρος
Hellas, Ρόδος New Entry
Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere Mykonos», Μύκονος
Mylos By The Sea, Λέρος
Parōn, Ξεν. «Parilio», Πάρος New Entry
Petra Restaurant, Ξεν. «CanavesOia Suites», Σαντορίνη
Sea Rocks, Πάρος, New Entry
Zuma, Μύκονος
Χρυσοί Σκούφοι 2025: Αυτά είναι τα 45 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας – Στην κορυφή το Etrusco της Κέρκυρας, στο Ex Machina το βραβείο κοινού
Δείτε τη λίστα με τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης

Προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συναντήθηκαν στα Asteria Domus, τον νέο χώρο του Ομίλου Παπαθεοχάρη, με τα σπουδαιότερα ονόματα της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας και μαζί τους ανακάλυψαν τις 45 κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας.
Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μία χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά για 13η χρονιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απένειμε το βραβείο. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρέθηκαν τα εστιατόρια Botrini’s Athens και Delta.
Παράλληλα, 24 Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν σε εστιατόρια των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Χαλκιδικής, τιμώντας έτσι την καλοκαιρινή Ελλάδα και το υψηλό γαστρονομικό της επίπεδο – μόνο η Σαντορίνη απέσπασε για τα εστιατόριά της 6 Χρυσούς Σκούφους. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καμαρώνει για τους δικούς της 16 Χρυσούς Σκούφους, αποδεικνύοντας ότι η πορεία της γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας παραμένει σταθερά ανοδική.
Φυσικά, από τη φετινή λίστα δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και οι αλλαγές, όπως αναφέρεται στο athinorama.gr. Επτά εστιατόρια μπήκαν για πρώτη φορά στην πολυπόθητη κατάταξη – αξίζει να σημειωθεί πως η Πελοπόννησος και η Πάρος κατέκτησαν 2 από αυτούς – 4 εστιατόρια αναβαθμίστηκαν και ανέβηκαν σε θέση, ενώ 3 έχασαν δυστυχώς τον Χρυσό τους Σκούφο, καθώς η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ξεκίνησε από πέρσι, ίσχυσε και για αυτή τη χρονιά.
Για το 2025 το βραβείο του καλύτερου Chef pâtissier κέρδισε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά.
Δείτε ΕΔΩ τους νικητές των Χρυσών Σκούφων για το 2025
Ακολουθεί η λίστα των εστιατορίων που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2025:
Βαθμολογία 17/20:
Etrusco – Σύγχρονη κουζίνα, Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα
Βαθμολογία 16,5/20:
Botrini’s Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Χαλάνδρι, Αθήνα
Delta – Σύγχρονη κουζίνα, Καλλιθέα, Αθήνα
Βαθμολογία 16/20:
Botrini’s Santorini – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Elements Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Herve Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Πετράλωνα, Αθήνα
Lauda – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Pelagos – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Squirrel – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη, Χαλκιδική
Treehouse – Σύγχρονη κουζίνα, Βουρβουρού, Χαλκιδική
Varoulko Seaside – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μικρολίμανο, Πειραιάς
Βαθμολογία 15,5/20:
CTC – Σύγχρονη κουζίνα, Κεραμεικός,
Matsuhisa Athens – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Βουλιαγμένη,
Noble Gourmet – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Καλλιθέα,
Patio – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Selene – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Φηρά, Σαντορίνη
Soil – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι, Αθήνα
Σπονδή – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι, Αθήνα
Tudor Hall – Σύγχρονη κουζίνα, Κέντρο, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20:
Alali – Σύγχρονη κουζίνα, Ακρωτήρι, Σαντορίνη
Aleria – Σύγχρονη κουζίνα, Μεταξουργείο, Αθήνα
Anama – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Γιάλοβα, Μεσσηνία
Andromeda – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη, Χαλκιδική
Baos – Σύγχρονη κουζίνα, Χώρα, Μύκονος
Βενετσιάνικο Πηγάδι – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα
Botrini’s Mykonos – Σύγχρονη κουζίνα, Άγιος Ιωάννης, Μύκονος
Bubo – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Βουρβουρού, Χαλκιδική
Cabbanes – Σύγχρονη κουζίνα, Ελιά, Μύκονος
Ches – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μαγγανάρι, Ίος
Dionysos – Σύγχρονη κουζίνα, Ελούντα, Κρήτη
Galazia Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Μάρπησσα, Πάρος
Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Αμπελόκηποι, Αθήνα
GB Roof Garden – Σύγχρονη κουζίνα, Κέντρο, Αθήνα
Lycabettus – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Makris Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Θησείο, Αθήνα
Μakris Corfu – Σύγχρονη κουζίνα, Μωραΐτικα, Κέρκυρα
Matsuhisa Paros – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Νάουσα, Πάρος
Melia – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Τραγάκι, Ζάκυνθος
Moldee Bar Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Προξένου Κορομηλά, Θεσσαλονίκη
Onuki – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πύλος, Μεσσηνία
Prosilio – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
Salonika Restaurant & Bar – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο
Seeds – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα, Ιλίσσια
The Private Kitchen – Πελοπόννησος, Μεσσηνία, Πύλος
Yēvo – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος