Ασπασία Παστρικού: Έβαλα ένα σπόρο για να ασχολούμαι με τον κήπο μου και έγινε επιχείρηση βοτάνων!

0
437

“ΜΑΖΙ” μας… Η Ασπασία Παστρικού – Παραγωγός βοτάνων και φρούτων

Τροπικά φρούτα από την… Κω και βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο συνθέτουν την αφετηρία του ταξιδιού της Ασπασίας Παστρικού στον αγροτικό τομέα.
Αφήνοντας πίσω τη ζωή στο εξωτερικό, η ίδια επέστρεψε το 2021 στη γενέτειρά της, την Κω, για να δει πώς είναι η ζωή στο νησί.

Το 2024, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την παραγωγή προϊόντων, έχοντας σήμερα καταφέρει να έχει την πρώτη μικρή παραγωγή βοτάνων, ενώ υπολογίζει ότι τον Μάρτιο του 2025 θα είναι έτοιμη και η συσκευασία των προϊόντων της με το λογότυπο «Votanima».

«Έχω σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός και έζησα στην Αγγλία για οκτώ χρόνια, καθώς δούλευα σε μεγάλες εταιρείες. Στη συνέχεια, επέστρεψα στην Ελλάδα, όπου δούλεψα σε μια, επίσης, μεγάλη εταιρεία στην ειδικότητά μου. Το 2021, όμως, πήρα την απόφαση να γυρίσω πίσω στην Κω.

Εκεί, κατάλαβα ότι όλος ο τρόπος ζωής των κατοίκων είναι στραμμένος προς τον τουρισμό.
Αυτό μού έδωσε το πρώτο ερέθισμα να κάνω κάτι διαφορετικό», περιγράφει στην «ΥΧ» η Ασπασία.
Όσο η ίδια προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της στο νησί, δημιούργησε ένα μποστάνι για προσωπική της χρήση.
«Η διαδικασία αυτή, το να βλέπεις τον σπόρο να γίνεται τροφή, με μάγεψε και έτσι άρχισε να “ριζώνει” στο μυαλό μου η ιδέα της καλλιέργειας.
Παράλληλα, βρήκα τυχαία το πρόγραμμα Equal της Πειραιώς για τις γυναίκες στην αγροδιατροφή, στο οποίο συμμετείχα. Εκεί, κάναμε ένα μάθημα για τα αρωματικά φυτά και σκέφτηκα ότι βρίσκομαι στο νησί του Ιπποκράτη και δεν έχουμε τα δικά μας βότανα.

Οπότε, αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο και έτσι ξεκίνησα», επισημαίνει. Η ίδια ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ξεκινήσει στο νησί το εγχείρημα της καλλιέργειας βοτάνων, αλλά λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν το συνέχισαν και ανέλαβε τα χωράφια.

Παράλληλα, αξιοποίησε και τη διαθέσιμη γη που υπήρχε από την οικογένειά της. Καλλιέργεια τροπικών φρούτων Έχοντας καταγωγή από την Αυστραλία, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές, η Ασπασία πήρε το έναυσμα για τη δοκιμή της καλλιέργειας τροπικών φρούτων στην Κω. Όπως εξηγεί, «σκεφτόμουν ότι ο καιρός αλλάζει λόγω της κλιματικής αλλαγής και εμείς θα πρέπει και να προσαρμοστούμε και να δοκιμάσουμε και άλλες καλλιέργειες, που ίσως ευνοούνται από την αλλαγή αυτή.

Έχοντας βιώματα από την Αυστραλία και μνήμες από φρούτα όπως το μάνγκο, που ευδοκιμούν εκεί, είπα να τα δοκιμάσω. Μέχρι στιγμής, οι καλλιέργειες πάνε πολύ καλά. Άντεξαν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα. Αυτήν τη στιγμή, καλλιεργώ 13 διαφορετικά είδη. Κάποια από αυτά είναι μάνγκο, παπάγια, ανανάς, λίτσι, star fruit, passion fruit, δύο διαφορετικά είδη γκουάβα και dragon fruit. Υπάρχουν και άλλοι παραγωγοί στην Κω, που καλλιεργούν τέτοιου είδους φρούτα, οπότε για εμένα είναι καλό αυτό, γιατί φαίνεται ότι τα προϊόντα αυτά ευδοκιμούν τόσο στην Κω όσο και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα». Συντροπική καλλιέργεια Αυτήν τη στιγμή, η Ασπασία βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού της δραστηριότητάς της, καθώς, όπως εξηγεί, «φέτος, πήρα την πρώτη μικρή συγκομιδή από την καλλιέργεια των βοτάνων.
Προσπαθώ συνεχώς να διαβάζω, γιατί χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και εκμάθηση, αφού δεν έχω αγροτικό υπόβαθρο. Όπως υπολογίζω, τον Μάρτιο του 2025 θα είναι έτοιμη και η συσκευασία».

Η ίδια έλαβε, επίσης, βοήθεια από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Αγροανέλιξη του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, αλλά και από το πρόγραμμα EWA για την ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα της αγροδιατροφής, που διοργανώνεται από το EIT-FOOD. Στον δεύτερο διαγωνισμό, η Ασπασία κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το βραβείο των 5.000 ευρώ. Όπως τονίζει, «η διάκριση αυτή με έκανε να νιώσω πιο σίγουρη για τη δραστηριότητά μου και την ιδέα μου να εφαρμόσω τη μέθοδο της συντροπικής καλλιέργειας, η οποία στηρίζεται στην αναγεννητική γεωργία και στην αγροδασοπονία. Από την έρευνα που έχω κάνει, φαίνεται ότι ταιριάζει και στην περιοχή και στα είδη τα οποία θέλω να συνδυάσω, καθώς εφαρμόζεται όταν έχει χαμηλή και υψηλή βλάστηση».

Επόμενα σχέδια Στα επόμενα σχέδια της Ασπασίας είναι να αυξήσει την καλλιέργεια των βοτάνων, ενώ στα άμεσα πλάνα της είναι η δημιουργία του εργαστηρίου της. Τέλος, με το χρηματικό έπαθλο από τον διαγωνισμό «EWA» θα επενδύσει στη γεωργία ακριβείας και συγκεκριμένα σε αισθητήρες εδάφους, καθώς, όπως τονίζει, «η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Επίσης, το νερό είναι πολύτιμο, οπότε, όσο μπορώ, θέλω να ελέγχω τι μπαίνει στο χωράφι, έτσι ώστε να είναι μόνο τα απαραίτητα, όχι παραπάνω».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ