Ο εσπερινός της 1ης εορτής του νέου έτους με τον Σεβασμιώτατο και πολλούς προσκυνητές στον Άγιο Βασίλειο στο Παλιό Πυλί

0
5588


Ο πανηγυρικός εσπερινός της πρώτης εορτής του νέου έτους, της Περιτομής του Κυρίου και του Ουρανοφάντορος Μεγάλου Βασιλείου εψάλη  απόψε στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσι που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου, στο Παλιό Πυλί.

Και φέτοςπως κάθε χρόνο- στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, τον οποίο πλαισίωναν ο Στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος,  ο π. Κωνσταντίνος Κουκούλας, ο π. Ηρακλής Ζωγραφάκης και ο Ιερατ. Προϊστάμενος της ενορίας του Αμανιού, όπου υπάγεται το ιερό εξωκλήσι, π. Ιωάννης Καραγιάννης,

Έψαλλαν ο Αναστάσιος Γιακουμής, ο εορτάζων Βασίλης Καστελλοριζιός, ο Γιώργος Μαστορόπουλος και ο Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν η Αντιδήμαρχος Γεωργία Κασιώτη, ο Υποδιοικητής της 80 ΑΔΤΕ Οδυσσέας Νίκου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου Νεκτάριος Χατζησεβαστός, η Περιφερειακή σύμβουλος Διονυσία Κασιώτη, ο Τοπικός σύμβουλος Παναγιώτης Βασιλείου, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Γιώργος Σταματόγιαννης, άνδρες του Τάγματος Εθνοφυλακής Κω με τον Διοικητή τους  και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους και ιδιαίτερα την οικογένεια του αγαπητού συμπολίτη μας και Υπεύθυνου του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δαυϊδ Χατζηδαυίδ που έχει αναλάβει τη συντήρησή του εξωκκλησίου μαζί με την ακούραστη ομάδα των μαύρων λύκων και το έχει κοσμήσει επίσης με πολύ όμορφα ψηφιδωτά (ο αείμνηστος πατέρας του Ιάκωβος είχε φέρει εις πέρας γύρω στο 1990 την ανακαίνιση του παλαιού αυτού Ναού το οποίο ανάγεται -όπως και η καστροπολιτεία του παλαιού Πυλιού- στα χρόνια του Οσίου Χριστοδούλου).

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία μίλησε για τον Μεγάλο Βασίλειο και το θαυμαστό έργο που επιτέλεσε στα μόλις 49 χρόνια της επίγειας ζωής του. Ήταν από τα πιο ρηξικέλευθα πνεύματα, που κυριολεκτικά δημιουργούν την Ιστορία και την ορίζουν.

Όπως είναι γνωστό το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο όταν απαιτήθηκε να συγκεντρώσουν όλα τα χρυσαφικά προκειμένου να τα δώσουν στον φιλάργυρο Ιουλιανό ο οποίος όμως με θεία επέμβαση δεν επέστρεψε ποτέ στην Καισάρεια.

Τότε οι κάτοικοι της περιοχής ως ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο παρακάλεσαν τον άγιο να κρατήσει τα χρυσαφικά και τα χρήματα για τις ανάγκες των φτωχών.

Ο Μ. Βασίλειος επαίνεσε την προαίρεσή τους και κράτησε το ένα τρίτο για τα ιδρύματα και τα υπόλοιπα έδωσε εντολή να επιστραφούν. Επειδή ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει καθένας τα δικά του, ο άγιος διέταξε να κάνουν πίτες και μέσα να βάλουν τα χρυσαφικά και κατά τη διανομή τους, ό,τι τύχαινε στον καθένα να παίρνει. Οι χριστιανοί συμφώνησαν και κατά την ομολογία όλων καθένας βρήκε στο κομμάτι της πίτας που πήρε το δικό του χρυσαφικό. Έτσι από τότε επικράτησε την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βασιλείου να κάνουμε Βασιλόπιτα και να βάζουμε νομίσματα για τον «τυχερό» της χρονιάς.

Ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους μικρές εικόνες του Αγίου Βασιλείου και ευχήθηκε Αίσιο, ειρηνικό, ευλογημένο και ευτυχές το νέο έτος για όλο ταν κόσμο!

Αμέσως μετά τον εσπερινό μαζί με τα γλυκίσματα η οικογένεια Χατζηδαυίδ με τη συνδρομή των μαύρων λύκων πρόσφερε σε όλους τους προσκυνητές παραδοσιακή φασολάδα την οποία ετοίμασε ο Γιώργος Ξενίκας με τη βοήθεια και του Γιώργου Τσαμπουνιάρη συνοδευόμενη από φέτα και ρέγγα, τσίπουρο και κρασί παραγωγής του Γιώργου Ξενίκα.

Βοήθεια να είναι σε όλους ο Άγιος Βασίλειος – Χρόνια πολλά και καλή Χρονιά!!!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ