Με τη δέουσα επισημότητα, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, παρουσία πλήθους προσκυνητών, εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ.κ. Ιερεμία.
Παρούσες οι τοπικές αρχές, η στρατιωτική ηγεσία, το πολεμικό μας ναυτικό που γιορτάζει και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, άνθρωποι της θάλασσας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Τους τρεις Αρχιερείς πλαισίωνε μεγάλος αριθμός κληρικών: ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης οι πανοσ. Αρχιμανδρίτες: π. Νεκτάριος και π. Σοφρώνιος του στρατού, οι Ιερείς: π. Κωνσταντίνος Καματερός Ιερατικώς Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, π. Αναστάσιος Γιώτης, π. Περικλής Κιάρης, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου.
Έψαλλαν χοροί Ιεροψαλτών, υπό τον Καθηγητή-Πρωτοψάλτη και Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κω Γιώργο Σακέλλη ο δεξιός χορός: Γιάννης Πεταλάς, Ηλίας Σαράγιας, Νίκος Παπαθωμάς, Γιάννης Κουτσουράης, Ηλίας Διακαντώνης, Μιχάλης Ζώης και Γιάννης Κιάρης, και υπό τον Κωνσταντίνο Χατζηάμαλλο ο αριστερός χορός: Δημήτρης Διακονικολής, Γιώργος Σανιδάς, Κατερίνα Εψιμάρη, Πάρης Λαδικός.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, «στην καλλονή των Ιεραρχών» Άγιο Νικόλαο σύμφωνα με τον υμνωδό αναφερόμενος στον μεγάλο αυτό Άγιο της εκκλησίας μας. Κλείνοντας χρόνια πολλά και ευλογημένα στο νησί μας και τους ανθρώπους του ειδικά στους θαλασσινούς και το πολεμικό μας ναυτικό που γιορτάζουν τον Προστάτης τους Άγιο και Πολιούχο του νησιού μας.
Το πρωί με τη δέουσαα λαμπρότητα θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί η διασαρχιερατική Θεία λειτουργία της εορτής, ενώ θα ακολουθήσει η πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου διά της παραλίακής οδού στο κέντρο της πόλης και επιστροφή μέσω των οδών Ιπποκράτους και Μητροπόλεως.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!
Η γιορτή του Πολιούχου της Κω, Αγίου Νικολάου Κως (5-12-2024)
Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη
Στις 6 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας γιορτάζει, τον Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας, Άγιο Νικόλαο.
Το νησί μας, τόπος με μεγάλη ναυτική παράδοση, καθιέρωσε ως πολιούχο του τον Άγιο Νικόλαο.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας χοροστατούντος του
Μητροπολίτου Αγκύρας κ. κ. Ιερεμία, μαζί με σύσσωμο τον κλήρο.
Ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Νικόλαου, Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής μετά τρούλου, ανακαινίστηκε πλήρως,
μετά την μεγάλη ζημιά που έπαθε, από τον δυνατό σεισμό του Ιουλίου του 2017.
Ο κεντρικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του νησιού μας, είχε ξανακτιστεί και μετά τον τρομερό σεισμό του
Απριλίου του1933. Τον κατανυκτικό Εσπερινό, μαζί με το ευλαβές Εκκλησίασμα, τίμησαν οι Πολιτικές και οι
Στρατιωτικές αρχές και φυσικά το ναυτικό μας που γιορτάζει, ιδιαίτερα την εορτή του Αγίου Νικολάου.
Στον σύντομο λόγο του, ο Σεβασμιότατος, Μητροπολίτης κ. κ. Ιερεμίας, αναφέρθηκε στη ζωή, στο πολυσχιδές έργο
και στην φυλάκιση του Αγίου Νικολάου. Αιτία ήταν, η μάχη που έδωσε στην Οικουμενική Σύνοδο, εναντίον του
αιρετικού και βλάσφημου Αρείου και η άμεση σύγκρουση του με τον τότε ειδωλολάτρη Αυτοκράτορα.
Την κυριώνυμον ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, Θεία
Αρχιερατική Λειτουργία, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ και με συλλειτουργούς
άπαντες τους κληρικούς της πόλης μας.
Στο κήρυγμα του ο Δεσπότης μας, αναφέρθηκε στο σημασία των λόγων του Ιερού
Ευαγγελίου, αλλά και στον αγνό και άκακο βίο, του Αγίου Νικολάου, που ήταν αφιερωμένος στον Κύριο.
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου, στους ήσυχους δρόμους της πόλης μας,
μια και τα καταστήματα λόγο της καθιερωμένης αργίας, ήταν κλειστά.
Αλλά και στο χωριό Πυλί, τιμήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτιλλομένων.
Το απόγευμα της παραμονής, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός,
από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ, καθώς και την επομένη ακολούθησε
η Θεία Λειτουργία, με πλήθος κόσμου, να ανηφορίζει στο ορεινό χωριό, για να προσκυνήσει τον Άγιο Νικόλαο.
Φυσικά δεν είναι λίγα και τα Εξωκλήσια, που τιμούν την χάρη, του προστάτη των ναυτικών και των θαλασσών,
του Αγίου Νικολάου. Χρόνια Πολλά
Ξανθίππη Αγρέλλη
Άγιος Νικόλαος
Ὁ Νικόλαος, πρέσβυς ὢν ἐν γῇ μέγας,
Καὶ γῆς ἀποστὰς εἰς τὸ πρεσβεύειν ζέει.
Ἕκτῃ Νικόλεώ γε φάνη βιότοιο τελευτή.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες. Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.
Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.
Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.
Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.
Περί των Ιερών Λειψάνων του Αγίου
Ο τάφος του Αγίου Νικολάου στη Βασιλική του Μπάρι, ανοίχθηκε αναγκαστικά το 1953 μ.Χ., κατά την διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών, την νύκτα της 5ης προς 6ης Μαΐου. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή από τον Πάπα, με Πρόεδρο τον τότε Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι Ερρίκο Νικόδημο, στην οποία ανατέθηκε η κανονική αναγνώριση των λειψάνων του τάφου. Παράλληλα ο αναγνωριστικός έλεγχος και η καταμέτρηση των οστών ανατέθηκε στον Καθηγητή της Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι Λουΐτζι Μαρτίνο και τον βοηθό του Γιατρό Αλφρέντο Ρουγγίερι.
Τα Λείψανα μέσα στη λάρνακα έπλεαν σέ ένα διαυγές, άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο είχε βάθος τρία περίπου εκατοστά. Η εξέταση του υγρού αυτού από τα Ινστιτούτα Χημείας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου του Μπάρι απέδειξε, ότι επρόκειτο για καθαρό νερό, ελεύθερο από άλατα και στείρο από μικροοργανισμούς! Η έρευνα απέδειξε, ότι το υγρό αυτό προήρχετο από τις μυελοκυψέλες των σπογγωδών οστέων!
Η τρίτη ιστορικά ανακομιδή έγινε την νύκτα της 7ης προς 8ης Μαΐου 1957 μ.Χ., με σκοπό νέα αναγνώριση, καταμέτρηση, ανατομική και ανθρωπολογική μελέτη, πριν την οριστική κατάθεση στην λάρνακα, μετά το πέρας των αναστηλωτικών εργασιών. Στην ιατρική ομάδα συμμετείχε την φορά αυτή και ο Γιατρός Λουΐτζι Βενέζια. Τα αποτελέσματα της ανθρωπολογικής εξετάσεως των Ιερών Λειψάνων υπήρξαν εντυπωσιακά. Διαπιστώθηκε, ότι ανήκαν σέ ένα και το αυτό άτομο και μάλιστα σε άνδρα που είχε ύψος 1.67 περίπου, τρεφόταν κυρίως με φυτικά προϊόντα και πέθανε σε ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών. Το άτομο αυτό ανήκε στην λευκή Ινδοευρωπαϊκή φυλή.
Η κατάσταση ορισμένων οστών έδειξε ακόμη, ότι το άτομο στο οποίο ανήκαν, πρέπει να είχε υποφέρει πολύ κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, που του άφησαν σημάδια στην υπόλοιπη ζωή του. Η αγκυλωτική σπονδυλοαθρίτιδα και η διάχυτη ενδοκρανιακή υπερόστωση, πρέπει να κληρονομήθηκαν από κάποια υγρή φυλακή, όπου πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία.
Η ιχνογραφική ανάπλαση του προσώπου, με την μέθοδο της υπερσκελετικής αναπλάσεως των μαλακών μερών της κεφαλής, απέδωσε επίσης θεαματικά αποτελέσματα. Τα σχετικά ιχνογραφήματα που δημοσίευσε ο Καθηγητής Μαρτίνο, βρίσκονται σε συμφωνία με τις παλαιότερες απεικονίσεις του Αγίου, εκείνη της Αγίας Μαρίας της Πρώτης (στη Ρώμη, 8ος ή 9ος αιώνας μ.Χ.) και αυτή του Παρεκκλησίου του Αγίου Ισιδώρου, στον Ναό του Αγίου Μάρκου (στη Βενετία, ψηφιδωτό του 12ου αιώνα μ.Χ.).
Δηλαδή, με τις εξετάσεις των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, πιστοποιήθηκε η γνησιότητά τους, αποδείχθηκε επιστημονικά η μυροβλυσία του και επίσης ότι η πάροδος του χρόνου δεν άμβλυνε την μνήμη των βασικών χαρακτηριστικών της μορφής του, όπως τα διέσωσε η Ορθόδοξη εικονογραφική παράδοση (πρόσωπο ασκητικό, ευγενικό, με αρμονικές αναλογίες, υψηλό και πλατύ μέτωπο, μεγάλα μάτια – ελαφρά βαθουλωτά – έντονα ζυγωματικά, φαλάκρα). (Βλ. Αντ. Μάρκου, «Τα Λείψανα του Αγ. Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας και οι ιστορικές τους περιπέτειες»· Περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Λευκωσίας, φ. 44/1994, σελ. 98 – 106· αγγλική έκδοση από το Κέντρο Παραδοσιακών Ορθοδόξων Σπουδών Έτνας Καλιφορνίας, 1994).
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
είναι ανοικτά?
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΙΚΟΛΕΤΕΣ