Νοσοκομείο Κω: «Όπως ήταν η κατάσταση το 1998 που ήρθα, ακριβώς τα ίδια πράγματα συμβαίνουν και το 2024»

0
222

«Αν δεν υπάρχουν τα κίνητρα, τα οποία είναι καθαρά οικονομικά, δεν πρόκειται να έρθει κανένας γιατρός στην επαρχία»

«Το καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Είχαμε περισσότερο κόσμο στα επείγοντα. Περισσότερες εισαγωγές και αρκετές διακομιδές και αυτό λόγω της έλλειψης Παθολόγου, Καρδιολόγου»

«Εκτός από τους ειδικευμένους, έχουμε πρόβλημα να έρθουν να κάνουν την θητεία τους και αγροτικοί γιατροί. Εάν δεν φέρναμε γιατρούς από τα αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία της  Αντιμάχειας, της Κεφάλου, της Καρδάμαινας και από το Πυλί, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα»

«Ο κ. Τσετίν και ένας γιατρός από τη Ρόδο, ο κ. Πρωτόπαπας, έρχονται με μπλοκάκι και καλύπτουνε το νοσοκομείο με 10 μέρες το μήνα. Πιο τακτικός είναι ο Ροδίτη ο γιατρός, ο οποίος έρχεται κάθε μήνα 10 μέρες. Ο κύριος Τσετίν έχει έρθει όλο το διάστημα αυτό, δηλαδή από τον Ιούλιο, μόνο 2 δεκαήμερα»

«Από τους 40 γιατρούς, υπηρετούν μόνο 23. Έχει φύγει ο ΩΡΛ, έχει φύγει μία γενική γιατρός και η κατάσταση χειροτερεύει αφού 3-4 γιατροί θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης»

«Ο κ. Καμπανής ήδη έχει πάρει όλο το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας, 140 μέρες, και θα υποβάλει άδεια συνταξιοδότησης»

 

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εντατική μονάδα στο νοσοκομείο της Κω, τα δύσκολα περιστατικά θα φεύγουν»

«Μεγάλο πρόβλημα είναι οι καρκινοπαθείς οι οποίοι πρέπει να είναι γύρω στους 180. Μεγάλο νούμερο. Και αυξάνονται πάρα πολύ τα περιστατικά»

«Όπως ήταν η κατάσταση το 1998 που ήρθα, ακριβώς τα ίδια πράγματα συμβαίνουν και το 2024» δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Κω Γιάννης Κοτσίδας. Εκτιμά πως, εάν δεν δοθούν οικονομικά κίνητρα, εάν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν δικαιώσει τους γιατρούς από το 2017 και όλες οι κυβερνήσεις δεν αυξάνουν το μισθό τους στις τιμές που ήταν το 2009, εάν δεν υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, δεν πρόκειται να έρθουνε γιατροί στην επαρχία και κατ’ επέκταση στην Κω.

Η δύναμη του νοσοκομείου πρέπει να είναι 40 γιατροί. Μέχρι πρότινος υπηρετούσαν 25, αλλά μετά την αποχώρηση δύο γιατρών, έχουν μείνει 23. Και η κατάσταση χειροτερεύει αφού 3-4 γιατροί θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης. Μεταξύ αυτών και ο Γενικός γιατρός Γιάννης Καμπανής, ο οποίος ήδη έχει πάρει όλο το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας, 140 μέρες, για να πάρει τη σύνταξή του. Αυτό σημαίνει πως, στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 3 Γενικοί γιατροί.

Υπάρχει όμως και το πρόβλημα με την έλλειψη Αγροτικών γιατρών. Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, δόθηκε η άδεια από την 2η ΥΠΕ να μεταφερθούν γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία Αντιμάχειας, Κεφάλου, Καρδάμαινας και Πυλίου.
Τέλος, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η αύξηση των καρκινοπαθών στο νησί.  Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει ο κ. Κοτσίδας, πρέπει να είναι γύρω στους 180 συμπολίτες μας. Τις δε χημειοθεραπείες, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι,  έχει αναλάβει – προς τιμήν της – η Αναισθησιολόγος Έλλη Καρανίκα διότι, δυστυχώς, δεν προβλέπεται Ογκολόγος στο νοσοκομείο μας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Κοτσίδα, κοντεύει χρόνος από την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει. Ήταν Δεκέμβριος του ‘23. Πείτε μου, καταρχάς, πώς βιώσατε το καλοκαίρι;
Ι.Κ.: Το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είχαμε περισσότερο κόσμο στα επείγοντα. Περισσότερες εισαγωγές και αρκετές διακομιδές και αυτό λόγω της έλλειψης Παθολόγου, Καρδιολόγου.

Ερ: Δηλαδή, δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στο νοσοκομείο μας.

Ι.Κ.: Όχι. Εμείς αντιμετωπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα στην αρχή του καλοκαιριού με την έλλειψη αγροτικών γιατρών. Δηλαδή, εκτός από τους ειδικευμένους, έχουμε πρόβλημα να έρθουν να κάνουν την θητεία τους και αγροτικοί γιατροί και αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα. Εάν δεν φέρναμε 2-3 γιατρούς και κάποιες φορές 4, από τα αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία της  Αντιμάχειας, της Κεφάλου, της Καρδάμαινας και από το Πυλί, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Οι αγροτικοί γιατροί δεν ανήκουν στο νοσοκομείο, ανήκουν στην 2η ΥΠΕ και ο διοικητής έδωσε εντολή για να έρθουν στο νοσοκομείο.
Ερ: Και τα χωριά μείνανε χωρίς αγροτικούς;
Ι.Κ.:  Έτσι κι αλλιώς, όλα τα περιστατικά στο νοσοκομείο έρχονται. Όλα τα επείγοντα δεν αντιμετωπίζονται στα περιφερειακά ιατρεία.
Ερ: Όμως, τα περιφερειακά ιατρεία έχουν έργο να κάνουν. Οπότε, με την μεταφορά των γιατρών στο νοσοκομείο τα χωριά έμειναν χωρίς γιατρό.

Ι.Κ.: Εννοείται ότι προσφέρουν έργο. Όμως, στα ιατρεία της Κεφάλου και της Αντιμάχειας και της Κεφάλου υπηρετούν 2 και 3 γιατροί.  Οπότε, ο ένας ερχόταν στο νοσοκομείο. Της Καρδάμαινας είναι μονήρης η θέση, αλλά δεν υπήρξε κάποιο μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή, παράπονα για την έλλειψη αγροτικών γιατρών δεν είχαμε.  Απλούστατα, ενισχύσανε σημαντικά τα επείγοντα του νοσοκομείου.
Ερ: Πριν από λίγους μήνες που είχε έρθει εδώ ο υπουργός Υγείας, ο κύριος Γεωργιάδης, είχε δεσμευτεί πως θα προκηρυχθούν 4 θέσεις παθολόγων.  Γνωρίζετε αν έχει προχωρήσει η υπόθεση;
Ι.Κ.: Έχει προχωρήσει η υπόθεση, έληξαν οι υποβολές αιτήσεων, κι επειδή δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση, δόθηκε και παράταση για 2 ημέρες ακόμα, πανελλαδικά. Ήταν 295 οι θέσεις. Τώρα περιμένουμε να δούμε αν έχουμε υποψηφιότητες για το νοσοκομείο μας. Απ’ ότι γνωρίζω, άντε να είναι ένας, εάν είναι ένας. Μακάρι να κάνω λάθος.
Ερ: Ας υποθέσουμε πως είναι έστω και ένας ο ενδιαφερόμενος γιατρός, οι διαδικασίες για να έρθει εδώ να αναλάβει η υπηρεσία είναι χρονοβόρες ή άμεσα θα γίνει η πρόσληψη;
Ι.Κ.: Νομίζω ότι, σε 2-3 μήνες θα έρθει. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Παθολογική και η Καρδιολογική κλινική. Ο κ. Βλάχος (Καρδιολόγος) απουσιάζει με άδεια τέκνου και στην Παθολογική δεν υπάρχει καθόλου γιατρός.

Ερ: Είχαμε διαβάσει ότι θα έρθει ο προηγούμενος Καρδιολόγος, ο κ. Τσετίν, να προσφέρει υπηρεσίες.
Ι.Κ.: Ο κ. Τσετίν και ένας γιατρός από τη Ρόδο, ο κ. Πρωτόπαπας, έρχονται με μπλοκάκι και καλύπτουνε το νοσοκομείο με 10 μέρες το μήνα. Πιο τακτικός είναι ο Ροδίτη ο γιατρός, ο οποίος έρχεται κάθε μήνα 10 μέρες. Ο κύριος Τσετίν έχει έρθει όλο το διάστημα αυτό, δηλαδή από τον Ιούλιο, μόνο 2 δεκαήμερα.
Ερ: Η κατάσταση, δηλαδή, χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει.

Ι.Κ.: Έχουν φύγει δυο γιατροί. Έχει φύγει ο ΩΡΛ, έχει φύγει μία γενική γιατρός, έχει πάει στη Λέρο, ο κ. Καμπανής έχει πάρει την όλη την κανονική του άδεια και θα υποβάλει άδεια συνταξιοδότησης, οπότε…

Ερ:  Ποιοι μένετε στο νοσοκομείο τελικά;
Ι.Κ.: Ελαττώνονται οι γιατροί που μένουμε.

Ερ: Εσείς, είχατε ζητήσει από τον κ. Γεωργιάδη να δοθεί μία λύση με γιατρό στο ΚΥΤ στο Πυλί, γιατί υπάρχει ένας μεγάλος όγκος επισκέψεων στο νοσοκομείο μας που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.  Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Ερ:  Για εκεί δεν ξέρω και δεν ξέρω και πώς γίνονται οι προσλήψεις, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν διαγωνισμοί που γίνονται, αλλά μάλλον δεν υποβάλλουν αίτηση. Εμείς το μόνο καλό που είχαμε ήταν ότι, πήραμε τους Γιατρούς του Κόσμου για ένα τρίμηνο τετράμηνο, οι οποίοι βοήθησαν σαν ΜΚΟ στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον βλέπανε 20-30 άτομα την ημέρα και μας βοηθούσαν και στις μεταφράσεις στα επείγοντα, στις επισκέψεις που κάνανε οι  μετανάστες από το ΚΥΤ. Μεγάλη βοήθεια είχαμε από μία εταιρεία, με σύμβαση 3-4 μηνών, με νευρολόγους, οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ σε εγκεφαλικά και με την έλλειψη παθολόγων ήταν η δουλειά τους πάρα πολύ σημαντική και βοήθησαν και στις διακομιδές και σε όλα τα περιστατικά.
Ερ: Να μας θυμίσετε ποια είναι η δύναμη του νοσοκομείου; Δηλαδή, πόσες είναι οι οργανικές θέσεις και πόσοι γιατροί υπηρετούν σήμερα;
Ι.Κ.: Η δύναμη πρέπει να είναι 40 άτομα. Είχαμε 25,  φύγανε οι 2 και είμαστε 23, αλλά με άμεση συνταξιοδότηση είναι 3-4 γιατροί. Οι 2 ήδη θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί και τους έχει δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2025. Δηλαδή, μας βάζουν και δουλεύουμε παραπάνω και με τη σύνταξη.

Ερ: Που σημαίνει ότι, σύντομα το νοσοκομείο μας θα έχει λιγότερη από τη μισή δύναμή του
Ι.Κ.: Κάπου εκεί, γύρω στο 50% στο τέλος του 2025.
Ερ: Σήμερα, πόσους Γενικούς γιατρούς έχουμε;
Ι.Κ.: Αυτή τη στιγμή είναι 4 Γενικοί γιατροί. Ο κ. Καμπανής, η κα Φρατζάκη, η κα Φλοαρέα και η κα Ρωμανού. Αλλά όπως σας είπα, ο κ. Καμπανής έχει πάρει όλο το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας, 140 μέρες, για να πάρει τη σύνταξή του.
Ερ: Και πώς γίνονται οι εφημερίες;

Ι.Κ.:  Οι εφημερίες γίνονται όπως γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια. Ένας ή δυο αγροτικοί και μετά τους στελεχώνουν οι ειδικοί γιατροί στα επείγοντα ανάλογα με την ειδικότητα, ανάλογα με το περιστατικό.

Ερ: Είπατε πριν για τις διακομηδές. Αυξήθηκαν ή είναι οι ίδιες;

Ι.Κ.: Αυτό δεν το ξέρω για να σας το πω, αλλά αυτό δεν είναι από την έλλειψη,  είναι από τα πόσα τροχαία θα γίνουν, από το πόσα σοβαρά είναι τα περιστατικά…  Δεν εξαρτάται από εμάς.  Και γινόντουσαν και θα γίνονται. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εντατική μονάδα στο νοσοκομείο της Κω, τα δύσκολα περιστατικά θα φεύγουν.
Ερ: Με τη λήξη της σύμβασης των ιδιωτικών μικροβιολόγων με τον ΕΟΠΥΥ, ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο;

Ι.Κ.: Εμείς το είχαμε προβλέψει και γι αυτό έχουμε βάλει όριο 15 μικροβιολογικές εξετάσεις την ημέρα, γιατί είναι και οι εσωτερικοί άρρωστοι, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.  Θα το δούμε όμως πώς θα πάει. Είναι οι πρώτες ημέρες.  Πάντως, με το που τελείωσε η σεζόν, έπεσαν πάρα πολύ τα επείγοντα περιστατικά. Οι εφημερίες είναι  πιο ήσυχες. Μπορεί να είναι βέβαια κάποια βαριά περιστατικά ελλείψει Παθολόγου και μας βοηθάνε οι εξωτερικοί γιατροί, οι Παθολόγοι και οι Καρδιολόγοι.
Ερ: Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια ανασφάλεια στον κόσμο για την κατάσταση του νοσοκομείου. Φαντάζομαι όμως ότι και εσείς οι γιατροί νιώθετε ανασφάλεια.
Ι.Κ.: Εννοείται. Το καλοκαίρι ήμουνα εγώ, ήμουνα ο γυναικολόγος ο οποίος έκανε διακομιδή έναν καρδιολογικό άρρωστο.
Ερ: Το γνωρίζω. Πείτε μου, πώς νοιώσατε εκείνη την ώρα;
Ι.Κ.: Έκανα το καθήκον μου.  Μου είπανε τι θεραπεία θα πρέπει να κάνω, την έκανα, σε μισή ώρα βρέθηκε ο ασθενής στο αεροδρόμιο για να πάει στην Κρήτη.
Ερ: Δηλαδή, ένας Γυναικολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα καρδιολογικό περιστατικό; Στο βαθμό που το κάνατε εσείς εννοείται.
Ι.Κ.: Δεν το ξανακάνω, αλλά και σήμερα δεν υπάρχει Καρδιολόγος. Πάλι και εγώ αν έρθει κάποιο περιστατικό και δεν έρθει κάποιος από τους ιδιώτες Καρδιολόγους, θα κάνω το ίδιο πράγμα ή εγώ ή οποιοσδήποτε και αυτό έχει επαναληφθεί. Από τον Αύγουστο και μετά έχει επαναληφθεί πολλές φορές, πιο πολύ από τους Γενικούς γιατρούς.

Ερ: Κύριε Κοτσίδα, είναι τραγικό. Εσείς το κάνετε να φαίνεται απλό γιατί είστε γιατρός, αλλά δεν είναι έτσι.
Ι.Κ.: Εφόσον δεν υπάρχουν οι ειδικευμένοι, αυτό θα γίνεται. Αλλά για να έρθουν ειδικευμένοι πρέπει να υπάρχει και κάποια ανάλογη αμοιβή. Εάν δεν υπάρχει αυτό, δεν πρόκειται να έρθει στην Κω κανένας γιατρός. Είναι δεδομένο. Περιμένουμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να δούμε εάν θα έρθει κάποιος Παθολόγος από τους 4 που έχουν προκηρυχθεί. Αν δεν υπάρχουν τα κίνητρα, τα οποία είναι καθαρά οικονομικά, δεν πρόκειται να έρθει κανένας γιατρός.
Ερ: Αν κάποιος συνάδελφός σας από μία άλλη χώρα, από μία άλλη περιοχή του πλανήτη, σας ζητούσε να του περιγράψετε το νοσοκομείο της Κω, τι θα του λέγατε;
Ι.Κ.:  Κοιτάξτε δεν είναι μόνο εδώ πέρα, είναι και σε άλλες χώρες το πρόβλημα, αλλά είναι χώρες του τρίτου κόσμου. Σε ευρωπαϊκές χώρες αυτό δεν υπάρχει. Εμείς έχουμε το καλό ότι, υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί. Εάν όμως δεν τους δίδεται το κίνητρο να έρθουν να δουλέψουν εδώ πέρα… Μας έλεγε μία Ψυχίατρος, η οποία πέρασε από εδώ, έκανε το αγροτικό της, ότι δουλεύει στην Ελβετία Επιμελήτρια Α και  βγάζει 15.000 ευρώ. Πώς θα έρθει στην Κω;
Ερ: Άρα λέτε ότι, το θέμα της υγείας στην Ελλάδα είναι το ίδιο με μίας τριτοκοσμικής χώρας;
Ι.Κ.: Και βέβαια, έτσι είναι. Σε χώρες με πολλά εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό το περιστατικό το εξηγούσα σε κάποιους φίλους μου Ινδούς, και μου είπαν, «είναι σαν να μου λες τι συμβαίνει στη χώρα μου». Ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι, αλλά βέβαια η Ινδία έχει ένα δισεκατομμύριο κόσμο.

Ερ: Στην προηγούμενη συνέντευξή μας, είχατε πει ότι, η λειτουργία του νοσοκομείου μας είναι επισφαλής. Υποθέτω ότι εξακολουθεί να είναι.

Ι.Κ.: Πάντοτε το γράφουμε και για νομικούς λόγους. Σήμερα,  δεν μπορώ να υπογράψω ότι είναι ασφαλής η εφημέρευση όταν δεν έχω Παθολόγο και Καρδιολόγο. Το γράφουμε για καθαρά δικονομικούς λόγους απέναντι στη δικαιοσύνη. Αν έρθει κάποιος, χτύπα ξύλο, με έμφραγμα και δεν έρθει κάποιος από τους ιδιώτες γιατρούς να δώσει έστω την αρχική θεραπεία πριν γίνει διακομιδή, εμείς πρέπει να είμαστε καλυμμένοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Ερ: Άρα, δικαιολογημένη η ανασφάλεια μου, ως κάτοικος αυτού του τόπου, μην τυχόν και αρρωστήσω. Γνωρίζετε ότι γενικότερα υπάρχει αυτή η αίσθηση.

Ι.Κ.: Υπάρχει και υπάρχει για όλους. Να σας πω ότι, μεγάλο πρόβλημα είναι οι καρκινοπαθείς. Εάν δεν υπήρχε η κυρία Καρανίκα για να κάνει τις χημειοθεραπείες και τις φυσικοθεραπείες… Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι γύρω στους 180 οι καρκινοπαθείς οι οποίοι γλυτώνουν τα έξοδα, οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, να πάνε στην Αθήνα για να κάνουν τις θεραπείες τους. Μεγάλο νούμερο. Και αυξάνονται πάρα πολύ τα περιστατικά. Και οι χημειοθεραπείες τους γίνονται από την Αναισθησιολόγο η οποία σε ένα χρόνο θα φύγει διότι δεν προβλέπεται Ογκολόγος στο νοσοκομείο μας.
Ερ: Θα ήθελα να κλείσουμε την κουβέντα μας με κάτι ευχάριστο. Είστε γυναικολόγος, μαιευτήρας χειρουργός. Αυξάνονται οι γεννήσεις στην Κω ή όχι;
Ι.Κ.: Γενικά τα Δωδεκάνησα, από ό,τι είδατε στατιστικά,  είναι πρώτα σε όλη την Ελλάδα στις γεννήσεις. Αναλογικά και στην Κω. Φέτος εμείς έχουμε περισσότερες γέννες από ότι είχαμε πέρσι που νομίζω ότι ήταν 250. Φέτος θα πάμε παραπάνω.
Ερ: Πολύ ωραία. Γιατρέ, θα ήθελα να κάνετε εσείς τον επίλογο.

Ι.Κ.:  Όπως ήταν η κατάσταση το 1998 που ήρθα, ακριβώς τα ίδια πράγματα συμβαίνουν και το 2024. Εάν δεν δοθούν οικονομικά κίνητρα – γιατί βλέπετε ότι υπάρχει και έλλειψη στέγης, όχι μόνο για τους γιατρούς, έχουν αυξηθεί τα ενοίκια- εάν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι του Συμβουλίου της Επικρατείας που μας έχουν δικαιώσει από το 2017 και όλες οι κυβερνήσεις δεν αυξάνουν το μισθό μας στις τιμές που ήταν το 2009, εάν δεν υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, δεν πρόκειται να έρθουνε γιατροί στην επαρχία. Το επίδομα των 600 ευρώ  σε κάποιες ειδικότητες, εξανεμίσθηκε με μιας… Ήταν μεικτά και έγιναν 288 ευρώ. Τόσα πήρε ο γιατρός.  Εμείς, που το επίδομα είναι 300 ευρώ, θα πάρουμε 80 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

https://www.stathmosnet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ