Στο Άγιον Όρος, η μαγειρική αποτελεί μια πράξη αγάπης και προσφοράς, γεμάτη με την παράδοση και τη σοφία αιώνων. Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας, με καταγωγή από Κω και Κάλυμνο , γνωστός για το μεράκι του στην κουζίνα, καλωσόρισε την 7μελή ομάδα από Κάλυμνο (στην οποία συμμετείχαν οι Μανώλης Μουσελλής,Μιχάλης Μπούκης,Νικόλας Τσαγκάρης,Μιχάλης Μπιλλήρης,Γιάννης Τσαγκάρης,Γιώργος Κρητικός και Μάμας Χαραμαντάς) με την απλότητα της αγιορείτικης κουζίνας φτιάχνοντας μια μοναστηριακή συνταγή, μακαρονάδα με γαρίδες, αφιερωμένη στην Κάλυμνο. Η συνταγή του είναι γεμάτη γεύσεις, χρώματα, αλλά κυρίως την καρδιά ενός μοναχού που ζει με ταπεινότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Η Προετοιμασία της Συνταγής
Η διαδικασία ξεκίνησε με την προετοιμασία της σάλτσας. Ο γέροντας, με την χαρακτηριστική του ευλάβεια, ξεκίνησε με ένα τηγάνι, λίγο αγιορείτικο ελαιόλαδο και μπόλικο σκόρδο, το οποίο ζέστανε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, “σταυρωτά” όπως είπε, για να αρωματιστεί το σκεύος. Έπειτα, πρόσθεσε ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, αφήνοντάς το να καραμελώσει, φροντίζοντας να γίνει μαλακό και γλυκό.
Το ιδιαίτερο άγγιγμα ήρθε όταν πρόσθεσε καπνιστή πάπρικα – μια πινελιά που απογειώνει τη γεύση της γαρίδας και δίνει χρώμα στη σάλτσα. Παρόλο που χρησιμοποίησε κατεψυγμένες γαρίδες, ο γέροντας επεσήμανε ότι η προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως η χρήση κονιάκ για το φλαμπάρισμα, φέρνει τη γεύση κοντά σε αυτή των φρέσκων.
Το Μυστικό της Αγιορείτικης Μακαρονάδας
Ένα από τα μεγάλα μυστικά του γέροντα ήταν η επιλογή του αλατιού. Χρησιμοποίησε ανθό αλατιού από την Κάλυμνο, τον οποίο εξήρε ως τον καλύτερο στον κόσμο. Το αλάτι αυτό, μαζεμένο από άγριες παραλίες, προσέδωσε μοναδική γεύση στο πιάτο, τιμώντας τη θάλασσα που τόσο αγαπάει.
Τα μακαρόνια βράστηκαν al dente, καθώς, όπως τόνισε, “είναι λάθος να τα σπάμε”. Το άμυλο από το βρασμένο ζυμαρικό προστέθηκε στη σάλτσα, κάνοντάς την πιο δεμένη και κρεμώδη. Στο τέλος, τα ζυμαρικά ανακατεύτηκαν προσεκτικά μέσα στη σάλτσα, με τον γέροντα να ρίχνει αποξηραμένο κρίταμο και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τελικό άγγιγμα.
Η Φιλοσοφία της Μοναστηριακής Κουζίνας
Η κουζίνα του Αγίου Όρους δεν είναι μόνο τροφή, είναι μια έκφραση ζωής. Ο γέροντας Νικήτας μάς μίλησε για το πώς η γη του Αγίου Όρους παρέχει τα πάντα – άγρια λαχανικά, βότανα, φρούτα, και υλικά που αποξηραίνονται φυσικά για να συντηρούνται. Η αγιορείτικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα και τη σοφία, καθώς όλα γίνονται με σκοπό να δώσουν ενέργεια, χαρά και πνευματική γαλήνη.
Η Παρέα και το Χιούμορ
Καθ’ όλη τη διάρκεια, η παρέα του γέροντα σχολίαζε, γελούσε και συμμετείχε, δείχνοντας ότι το μαγείρεμα είναι μια συλλογική εμπειρία. “Χωρίς χιούμορ δεν υπάρχει ζωή”, είπε ο γέροντας, αναγνωρίζοντας ότι η καλή διάθεση είναι συστατικό κάθε καλού γεύματος.
Καλή Όρεξη και Ευχές
Στο τέλος, όλοι γεύτηκαν τη μακαρονάδα, η οποία συνοδεύτηκε από ευχές για τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο. Με τις ευλογίες του, ο γέροντας Νικήτας έστειλε την αγάπη του στους κατοίκους της Καλύμνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινότητας και της προσφοράς.
Η μακαρονάδα με γαρίδες του γέροντα Νικήτα δεν είναι απλώς ένα πιάτο. Είναι μια γεύση γεμάτη με παράδοση, πίστη και την ομορφιά της απλότητας. Καλή Σαρακοστή και Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι ο Αγιορείτης Νικήτας ως μοναχός, έχει ένα από τα δύσκολα και κοπιαστικά διακονήματα, αυτό του μάγειρα, στο Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας στο Άγιο Όρος και μαγειρεύει καθημερινά τόσο για τους μοναχούς στο κελί, όσο και για τους επισκέπτες .
Η μαγειρική για τον μοναχό Νικήτα, είναι μυσταγωγία, πολύ μεράκι, αγάπη και αγνά υλικά και με συνταγές ,βασισμένες σε εμπειρίες ετών, Γερόντων του Αγίου Όρους, που συνεχίζουν οι νεώτεροι. Για αυτό αξιοποιεί τα δώρα της φύσης που προσφέρει σε αφθονία ο ευλογημένος τόπος του Αγίου Όρους. Υλικά που χρησιμοποιεί και προσθέτει στα φαγητά και αποκτούν άλλη νοστιμιά
Δείτε το video με τον Αγιορείτη μοναχό Νικήτα, επί το έργον, να μιλά για τα μυστικά της επιτυχίας των συνταγών και την ομάδα των Καλυμνίων να γεύεται τη νοστιμότατη μακαρονάδα με γαρίδες όπως τα κατέγραψε ο Μάμας Χαραμαντάς με την κάμερα του.
πηγη: https://kalymnos-news.gr