Μόσχα: Η Ουκρανία χτύπησε τα εδάφη μας με αμερικανικούς πυραύλους | Στο Μπριάνσκ το πρώτο χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS – Έγινε πριν το διάταγμα Πούτιν για τα πυρηνικά

0
1160

Μήνυμα Λαβρόφ στη Δύση: Μελετήστε προσεκτικά το νέο μας πυρηνικό δόγμα – Δεν είναι απειλή, αλλά ενημέρωση

Οι ΗΠΑ επιθυμούν κλιμάκωση στην Ουκρανία, τόνισε με αφορμή την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων στο Μπριάνσκ – Η Μόσχα τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της αποτροπής ενός πυρηνικού πολέμου – Τι είπε για τη χειραψία με τον Μακρόν

Μήνυμα Λαβρόφ στη Δύση: Μελετήστε προσεκτικά το νέο μας πυρηνικό δόγμα - Δεν είναι απειλή, αλλά ενημέρωση
Η Ρωσία συμφωνεί με την τελική διακήρυξη των G20 για την ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος προειδοποίησε τη Δύση και για το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας.

«Υπάρχει επίσης μια παράγραφος σχετικά με την Ουκρανία, με την οποία συμφωνήσαμε, επειδή το κύριο πράγμα σε αυτήν είναι η έκκληση για μια ειλικρινή και λογική συζήτηση για την ειρήνη σε ρεαλιστική βάση», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ακόμα, πως «η Δύση προσπάθησε να ουκρανοποιήσει την ατζέντα, ωστόσο οι άλλες χώρες επέμειναν ότι και οι άλλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην τελική διακήρηξη».

Ο Λαβρόφ κάλεσε, επίσης, τη Δύση να μελετήσει προσεκτικά το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας και σχολίασε την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων από το Κίεβο στο Μπριάνσκ, λέγοντας πως «με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την κλιμάκωση».  «Σήμερα, δημοσιεύσαμε επίσημα τις βασικές αρχές του πυρηνικού μας δόγματος. Όλα επιβεβαιώνονται εκεί, αυτό που ο πρόεδρος ανακοίνωσε δημοσίως πριν από ένα μήνα είναι πλέον νομικά κατοχυρωμένο. Ελπίζω ότι (στη Δύση) θα διαβάσουν αυτό το δόγμα. Και όχι με τον τρόπο που διαβάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, βλέποντας μόνο αυτά που χρειάζονται, αλλά το δόγμα σε όλη του την πληρότητα και τη διασύνδεσή του. Δεν τους προειδοποιούμε… τους ενημερώνουμε, δεν λέμε κάτι νέο γι’ αυτούς».

Αμέσως μετά, έσπευσε να διευκρινίσει πως η Μόσχα είναι υπέρ της αποτροπής ενός πυρηνικού πολέμου, καθώς αυτή είναι μια παραδοσιακή θέση από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. «Είμαστε υπέρ της αποτροπής ενός πυρηνικού πολέμου. Ο Γκορμπατσόφ και ο Ρίγκαν δήλωσαν από κοινού, την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί».

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ακόμα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα ρωσικά εδάφη.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ουκρανικό, ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως είναι αδύνατο να μαντέψει τις κινήσεις του. «Είπε ότι είναι ο πρόεδρος της ειρήνης, όχι του πολέμου, και οι άνθρωποι, οι πολιτικοί που διακηρύσσουν ότι θέλουν την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, γενικά, νομίζω ότι αξίζουν υποστήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

Στην κοινή τους διακήρυξη, οι ηγέτες της G20 ανέφεραν, μεταξύ άλλων πως «εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία μας για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την κλιμάκωση στον Λίβανο, υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να μεγεθυνθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων». Παράλληλα, τάσσονται υπέρ «κάθε εποικοδομητικής πρωτοβουλίας» με σκοπό να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία.

Τι είπε για τη χειραψία με τον Μακρόν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και τη χειραψία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της κοινής φωτογράφησης των ηγετών, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό για ανθρώπους που γνωρίζονται μεταξύ τους να χαιρετιούνται.

«Κατ’ αρχήν, αν οι άνθρωποι είναι οικείοι μεταξύ τους, ακόμα και αν υπάρχουν βαθιές αντιθέσεις μεταξύ τους και των χωρών που εκπροσωπούν, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να χαιρετιούνται αν πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον σε δημόσιο χώρο. Νομίζω ότι είναι αφύσικο το γεγονός πως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αποφεύγουν τους Ρώσους εκπροσώπους όταν τους βλέπουν στους διαδρόμους, όταν βγάζουν φωτογραφίες», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κλιμακώνεται η ένταση στο ρωσοουκρανικό μέτωπο – Η Ρωσία επικαιροποίησε νωρίτερα το πυρηνικό της δόγμα και προχώρησε σε απειλές

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μόσχα: Η Ουκρανία χτύπησε τα εδάφη μας με αμερικανικούς πυραύλους

Στην παραδοχή ότι η Ουκρανία χτύπησε τη Μόσχα με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προβαίνει η Ρωσία μετά τις απειλές και την επικαιροποίηση του πυρηνικού της δόγματος.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας στρέφεται και πάλι κατά της απόφασης των ΗΠΑ να ανάψουν το πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν έξι πυραύλους ATACMS τη νύχτα στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία.

Όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο, καταρρίφθηκαν πέντε βλήματα, αλλά θραύσματα πυραύλου έπεσαν στο έδαφος της στρατιωτικής εγκατάστασης, προκαλώντας πυρκαγιά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν προκλήθηκε πυρκαγιά ή καταστροφή.

Κρεμλίνο: Η απόφαση Μπάιντεν δείχνει πως θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία – μετά την άδεια που έδωσε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλυος μεγάλους βεληνεκούς κατά της Ρωσίας – είναι λυπηρή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για ειρήνη. Δεν μίλησε για πόλεμο. Έτσι, από όλες αυτές τις απόψεις, βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι άνθρωποι του Μπάιντεν είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν ότι αυτός ο πόλεμος, δυστυχώς, θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν μίλησε και για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να απαντήσουμε στο ερώτημα πότε θα τελειώσει. Αλλά το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω είναι ότι θα τελειώσει μόλις επιτύχουμε τους στόχους μας. Και θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Η πόλη Καράτσεφ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκεται 130 χλμ. μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία

Στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Καράτσεφ, φαίνεται να έχει γίνει, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται και το Bloomberg, η πρώτη χρήση των αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS μετά το πράσινο φως που έδωσε πριν λίγα 24ωρα ο Τζο Μπάιντεν.

H επίθεση, σύμφωνα με το RBC Ukraine, είχε στόχο κέντρο logistics του ρωσικού στρατού «και το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές».

Σημειώνεται, πάντως, ότι το χτύπημα έγινε ώρες πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράψει διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους.

Η πόλη Καράτσεφ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκεται 130 χλμ. μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου αντιπληροφόρησης της Ουκρανίας, στις αποθήκες που έγιναν στόχος υπήρχαν βλήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων από τη Βόρεια Κορεά.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είχαν γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης και τον Οκτώβριο, αλλά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί drones, με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να αναφέρει τότε ότι τέτοια χτυπήματα δημιουργούν προβλήματα ανεφοδιασμού στον εχθρό και μειώνουν τις επιθετικές δυνατότητές του.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάταγμα Πούτιν αναφέρεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα επιτρέπεται μια πυρηνική «απάντηση» εκ μέρους της Μόσχας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ