Μ. Γραφάκος (Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) για μεταφορά απορριμμάτων από Κάλυμνο σε Κω: “Δεν είναι το τέλος του κόσμου – Από το 2027 σύγχρονες μονάδες στα δύο νησιά”

0
3814

Της Σάντυ Λαδικού-Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ

Με αφορμή την συμμετοχή του στις εργασίες της ΚΕΔΕ στην Ρόδο, μίλησε στο Βήμα της Κω και Ράδιο Πρώτο 91.5 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος.

Ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων απάντησε σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω, στην λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Κω , στις προοπτικές ανακύκλωσης και άλλα θέματα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 2027 τόσο η Κως όσο και η Κάλυμνος θα έχουν σύγχρονες μονάδες αποβλήτων ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου η μεταφορά των σκουπιδιών από την Κάλυμνο στην Κω για μερικά χρόνια. Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ της Κω θα δεχτεί και από άλλα νησιά είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται, τίποτα δεν επιβεβαιώνεται αν και δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Στη Ρόδο για την ΚΕΔΕ

Αναλυτικά ο κ. Γραφάκος στην συνέντευξη ανέφερε τα παρακάτω:

« Βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου όμως υπήρξα δήμαρχος (Μεταμόρφωσης) και γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Αν μία φορά φορέσεις την φανέλα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτή σε ακολουθεί μία ζωή. Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στα προβλήματα των πολιτών, τα αντιμετωπίζουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα γίνεται. Αυτή είναι η δουλειά τους και η δική μας είναι να βοηθήσουμε ώστε η προσπάθεια που κάνουν οι αιρετοί να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική για τους πολίτες. Αρκετοί άνθρωποι στην κυβέρνηση προέρχονται από την αυτοδιοίκηση την αγαπάμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να την στηρίξουμε».

Λάθος πρακτική η αποκομιδή ανακυκλώσιμων με κοινά απορρίμματα στην Κω – Ακυρώνει την προσπάθεια των πολιτών. Σπάνιο φαινόμενο

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την ανακύκλωση, ζητήσαμε από τον κ. Γραφάκο να μας εξηγήσει τι συμπεριλαμβάνει καθώς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία στην Κω αφού δυστυχώς η ανακύκλωση δεν είναι στα επίπεδα του παρελθόντος. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες έχουν γίνει μάρτυρες τα απορριμματοφόρα να συγκεντρώνουν κοινά σκουπίδια και ανακυκλώσιμα μαζί.

Για το θέμα είπε:

« Αν γίνεται αυτό, δεν είναι σωστό. Είναι λάθος πρακτική και ακυρώνει την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην ανακύκλωση από τους πολίτες. Εύχομαι να είναι σπάνιο. Έρχονται σύντομα πάντως νέες αλλαγές με το νόμο που ψηφίστηκε στην ανακύκλωση για τα μικρά νησιά αλλά και για τις τουριστικές περιοχές.

Επιστροφή χρημάτων στους πολίτες για την ανακύκλωση

Θα εφαρμοστεί μια νέα πρακτική όπου οι πολίτες θα πληρώνουν πχ 10 λεπτά παραπάνω για παράδειγμα στο μπουκαλάκι με νερό αλλά στα σημεία επιστροφής όπου θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα θα λαμβάνουν πίσω χρήματα. Πρόκειται να υπάρξουν 15.000 σημεία επιστροφής σε ολόκληρη την Ελλάδα από τα τέλη του 2025 αναμένουμε να εφαρμοστεί το καινούργιο μοντέλο όπου οι πολίτες θα λαμβάνουν πίσω χρήματα από την ανακύκλωση. Τα χρήματα θα επιστρέφονται είτε ηλεκτρονικά στον λογαριασμό του καθένα ή μέσω κουπόνι για αγορές πχ στο σούπερ μάρκετ. Είναι σίγουρο ότι την τουριστική του 2026 θα είναι σε πλήρη εφαρμογή».

Σημαντική η συμβολή του Γ. Χατζημάρκου στην διαχείριση αποβλήτων

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα ΦΟΣΔΑ και τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο νόμο για την ενίσχυση. Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και πρόεδρο του φορέα κ. Γιώργο Χατζημάρκο για το καλό παράδειγμα και για όλη την βοήθεια που έχει προσφέρει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην διαχείριση αποβλήτων στην χώρα. Αυτό το πετυχημένο μοντέλο το κάνουμε και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

Σχετικά με την μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου προς την Κω , τις αντιδράσεις, κόντρες μεταξύ δήμου Κω με περιφέρεια και δήμου Καλύμνου, ρωτήθηκε ο κ. Γραφάκος αν είναι ενήμερος για όλα αυτά, αν είναι απαραίτητη η δική του υπογραφή για την μεταφορά των απορριμμάτων, αν έχει συζητήσει το θέμα με τον δήμαρχο της Κω.

Μεταφορά σκουπιδιών από Κάλυμνο σε Κω μέχρι την δημιουργία νέων μονάδων: «Δεν είναι το τέλος του κόσμου»

Είπε αναλυτικά:

«Πάμε στα θετικά. Ενώ σήμερα η Κάλυμνος θάβει τα απόβλητά της σε ΧΑΔΑ και τρώμε πρόστιμο που πληρώνει η χώρα και μεταφέρεται στους πολίτες της Καλύμνου και ενώ η Κως θάβει και αυτή τα απόβλητά της σε βαθμό 90%, τις επόμενες ημέρες στην κυριολεξία θα έχουμε την έγκριση από την διυπουργική που θα έχουμε την έγκριση για την δημοπράτηση ενός ενιαίου έργου ΣΔΙΤ που θα εμπεριέχει τις υποδομές Κω και Καλύμνου. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το 2027 – 2028 οι μονάδες θα λειτουργούν.

Ανοικτός σε προτάσεις για άμβλυνση των προβληματισμών των τοπικών κοινωνιών

Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να υπάρχει μεταφορά. Συζητάμε με τις τοπικές αρχές και εμείς είναι προφανές ότι προταθεί από πλευράς ΦΟΣΔΑ και έχει κοινή λογική και ότι έχει προταθεί μέχρι στιγμής έχει κοινή λογική, θα το υιοθετήσουμε. Έχουμε ακόμα χρόνο. Δεν είναι το τέλος του κόσμου να μεταφερθούν κάποια απόβλητα από το ένα νησί στο άλλο. Λέω ευθέως τη γνώμη μου. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αν είναι δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς να ακούσουμε τους προβληματισμούς που εκφράζονται και θα κάνουμε και εμείς ότι είναι καλύτερο όταν έρθει η στιγμή να υπάρξουν κινήσεις που θα αμβλύνουν το όποιο θέμα.

Αν υπάρξει κάποια λύση που θα είναι καλύτεροι και θα εξυπηρετεί τους πολίτες εδώ είμαστε να τις συζητήσουμε».

Σε ερώτημα αν είχε συνάντηση ο γενικός γραμματέας με τον δήμαρχο της Κω απάντησε ότι συναντά δημάρχους όλης της χώρας όταν είναι απαραίτητο.

Τι είπε για ενδεχόμενη μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα

Ρωτήθηκε ο κ. Γραφάκος και για τις καταγγελίες του κ. Χατζημάρκου περί ενδεχομένης μόλυνσης του υδροφόρα ορίζοντα από το ΧΥΤΑ Κω και εάν το Υπουργείο είναι αρμόδιο να διερευνήσει το θέμα με μετρήσεις και άλλες ενέργειες.

Ανέφερε τα παρακάτω:

« Εγώ γνωρίζω το εξής ότι σε κάποιους ΧΥΤΑ οι οποίοι δεν είχαν την επιμέλεια που απαιτείται, έχουμε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το 2ο θέμα που γνωρίζω είναι ότι ο περιφερειάρχης σε αυτά τα θέματα πράττει το αυτονόητο. Είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος και κινείται προκειμένου να τα θεραπεύσει όπου υπάρχουν στην περιφέρειά του. Επιμέρους δεν είμαι σε θέση να τα γνωρίζω. Τα λέω όμως σε γενική αρχή στην οποία περιλαμβάνεται και η Κως».

Για μεταφορά σκουπιδιών και από άλλα νησιά στην Κω: «Τίποτα δεν μπορείς να απορρίψεις, τίποτα δεν μπορείς να επιβεβαιώσεις. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε σχεδιασμό»

Στο ενδεχόμενο η Κως να δέχεται απορρίμματα όχι μόνο από την Κάλυμνο αλλά και άλλα νησιά είπε : « Τίποτα δεν μπορείς να απορρίψεις , τίποτα δεν μπορείς να επιβεβαιώσεις. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε σχεδιασμό, δεν έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Δεν έχω οχληθεί για κάτι τέτοιο. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας περιφερειακός σχεδιασμός όπου θα αντιμετωπίσει αυτά που πρέπει. Κλείνω όμως με την είδηση. Ότι στο τέλος του 2027 οι πολίτες της Κω και της Καλύμνου θα έχουν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Είναι σημαντικό. Προβλέπεται δε ότι τα υπολείμματα της Καλύμνου θα πηγαίνουν στην Κω για επεξεργασία. Αυτό έχει εγκριθεί από το σύνολο των μελών του ΦΟΔΣΑ. Δεν νομίζω ότι είναι μείζον το θέμα που συζητάμε. Θα βοηθήσουμε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες. Άλλα μέλημά μας είναι να έχουμε την βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση για το Νότιο Αιγαίο.

Κλείνοντας μίλησε για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο Νότιο Αιγαίο όπως στη Ρόδο, Λέρου και αλλού. Έδωσε συγχαρητήρια στο ΦΟΔΣΑ , πρόεδρο, ΔΣ, εργαζόμενους για την δουλειά που γίνεται.

Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Σάντυ Λαδικού

(BHMA ΤΗΣ ΚΩ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ