«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι το νερό και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σαν αγρότες και σαν πολίτες της Κω»
«Μέτρια η φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Τα δέντρα στον ορεινό όγκο και όσα δεν αρδεύονται υποφέρουν.. Δυστυχώς στο νησί μας δεν είχαμε και δεν έχουμε ακόμα βροχές και αυτό επηρεάζει τα πάντα»
«Ο αγροτικός τομέας σίγουρα καταναλώνει ένα μεγάλο ποσοστό του νερού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού, δυστυχώς εδώ στο νησί μας, το καταναλώνουν τα ξενοδοχεία με την με την υπεράντληση που κάνουμε
«Η προστασία των καλλιεργειών συνήθως έρχεται με την τεχνογνωσία, η οποία και αυτή απουσιάζει από νησί μας δυστυχώς»
«Είχαμε παραγωγές, είχαμε μεγάλη κατανάλωση, υπήρχε κόσμος πολύς, αλλά βέβαια ήταν ένα πάρα πολύ ζεστό καλοκαίρι το οποίο επηρέασε κάποιες παραγωγές. Τα φυτά στρεσαρίστηκαν πάρα πολύ με τη ζέστη, αλλά και από την ανομβρία. Τα περισσότερα κηπευτικά, ακόμα και τα ελαιόδεντρα…»
Με αφορμή ενημερωτική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες για ένα νέο έντομο που έχει κάνει την παρουσία του και στην Κω, προκαλώντας ζημιά σε καλλιέργειες, ο «Σ» μίλησε για μία ακόμα φορά με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κω Ηλία Παπαποστόλου. Ο πρόεδρος μας ενημέρωσε για το έντομο, το οποίο είναι ζημιογόνο, έχει κάνει την παρουσία του σχεδόν στον μισό πλανήτη όπως μας είπε, αλλά καταπολεμιέται αρκεί να ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μέγα πρόβλημα, το νερό, εξαιτίας της έλλειψης του οποίου και φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου, που όμως, από την άλλη πλευρά, η διαδικασία να χαρακτηριστεί ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) το ελαιόλαδο της Κω, πάει καλά.
Όμως, καμία από τις προτάσεις του Αγροτικού Συλλόγου δεν έχει προχωρήσει, είτε αυτή αφορά στο νερό, είτε στην τεχνογνωσία των ασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα, είτε στο μελισσοκομικό πάρκο, είτε στην πρόσληψη Γεωπόνων, στη λαϊκή αγορά, κ.ά.
Με λίγα λόγια, μια από τα ίδια…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, στην τελευταία μας συνέντευξη τον περασμένο Μάιο, είχατε ευχηθεί να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, να έχουμε νερό, ούτως ώστε όχι μόνο να αρδεύουμε, αλλά και να πίνουμε. Είχαμε τελικά ένα καλό καλοκαίρι;
Η.Π.: Είχαμε ένα καλό καλοκαίρι γιατί είχαμε παραγωγές, είχαμε μεγάλη κατανάλωση, υπήρχε κόσμος πολύς, αλλά βέβαια ήταν ένα πάρα πολύ ζεστό καλοκαίρι το οποίο επηρέασε κάποιες παραγωγές. Τα φυτά στρεσαρίστηκαν πάρα πολύ με τη ζέστη, αλλά και από την ανομβρία.
Ερ: Ποιες παραγωγές επηρέασε η πολύ ζέστη;
Η.Π.: Τα περισσότερα κηπευτικά, ακόμα και τα ελαιόδεντρα. Όσα βρίσκονται σε υψόμετρο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης νερού.
Ερ: Δηλαδή, είχαμε μειωμένη παραγωγή;
Η.Π.: Σαφώς αυτό βοήθησε στη μειωμένη παραγωγή.
Ερ: Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα, αυτό των καιρικών φαινομένων, που θα ενταθεί. Παρά ταύτα, ξαναρωτώ. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;. Πώς μπορεί να προστατευθεί η καλλιέργεια;
Η.Π.: Η προστασία συνήθως έρχεται με την τεχνογνωσία, η οποία και αυτή απουσιάζει από νησί μας δυστυχώς. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι, χωρίς νερό δεν κάνουμε τίποτα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τους πόρους του νερού που έχουμε και μετά όλα τα άλλα
Ερ: Να τα πάρουμε ένα – ένα, λες και τα συζητάμε πρώτη φορά… Τεχνογνωσία. Τι χρειάζεται να γίνει;
Η.Π.: Στην γεωργία κάθε μέρα αλλάζουν πολλά πράγματα. Αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα είναι να ενημερώνονται πολύ σωστά οι αγρότες, να μπορούν να γίνονται σεμινάρια συχνά και σίγουρα αυτό που θα βοηθούσε πάρα πολύ θα ήταν να είχαμε Γεωπόνους οι οποίοι θα ερχόντουσαν στα χωράφια για να πετύχουμε καλύτερα τις καλλιέργειές μας.
Ερ: Η γεωργοί είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ενημέρωση;
Η.Π.: Νομίζω ότι σήμερα πια είναι αναγκαστικό, όχι μόνο διατεθειμένοι. Νομίζω ότι όλοι θα θέλουν να παρακολουθήσουν κάτι καινούργιο.
Ερ: Η έλλειψη Γεωπόνων είναι ένα θέμα που θέτει διαχρονικά ο Αγροτικός Σύλλογος. Έχετε κάποια ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για επικείμενες προσλήψεις;
Η.Π.: Το σίγουρο που ξέρουμε και γνωρίζουμε στα τόσα χρόνια είναι ότι δεν γίνονται προσλήψεις. Έχουμε μόνο την κυρία Νικολή και τον κύριο Ρουμελιώτη. Αραιά και που γίνονται κάποιες προσλήψεις για να εξυπηρετήσουν κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά νομίζω ότι για το νησί μας με τόση κτηνοτροφία, τόση μελισσοκομία και με παραγωγή, θα έπρεπε να υπήρχαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι Γεωπόνοι.
Ερ: Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για το νερό, την οικονομία του και τα έργα που πρέπει να γίνουν. Έχετε διαπιστώσει να έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
Η.Π.: Δεν έχουν γίνει βήματα και νομίζω ότι πρέπει πλέον να βιαστούμε να γίνουνε βήματα για το νερό και να λάβουμε πολύ σοβαρά μέτρα τα οποία να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του νησιού. Εμείς σαν Αγροτικός Σύλλογος έχουμε κάνει από το παρελθόν πολλές προτάσεις. Να πω επιγραμματικά ότι, το νερό της λίμνης πρέπει να αξιοποιηθεί οπωσδήποτε και να γίνει μία συλλογή του νερού το χειμώνα για να μην πηγαίνει χαμένο.
Να αξιοποιήσουμε το νερό του βιολογικού το οποίο νομίζω θα κάλυπτε ένα μεγάλο κομμάτι άρδευσης όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα ξενοδοχεία.
Ερ: Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες, το μεγαλύτερο μέρος του νερού πηγαίνει στις καλλιέργειες, δηλαδή, το χρησιμοποιεί ο αγροτικός τομέας. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί με κάποιον άλλο τρόπο;
Η.Π.: Ο αγροτικός τομέας σίγουρα καταναλώνει ένα μεγάλο ποσοστό του νερού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού, δυστυχώς εδώ στο νησί μας, το καταναλώνουν τα ξενοδοχεία με την υπεράντληση που κάνουν.
Ερ: Είναι λογικό μέσα στην παραλογία του και ενώ το γνωρίζουν άπαντες, δράση ουδεμία… Αναφερθήκατε πριν στους μελισσοκόμους. Μία από τις προτάσεις σας ήταν η δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου. Να ρωτήσω εάν υπάρχει «φως» ή τσάμπα η ερώτηση;
Η.Π.: Δεν έχουμε φως πάνω σε αυτό, δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούργιο. Εμείς έχουμε κάνει την πρόταση. Νομίζω ότι ήτανε πολύ εύκολο να γίνει. Και τα στρέμματα υπάρχουνε από ότι γνωρίζουμε από το δήμο και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι επειδή έχει γίνει ήδη το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο στην Εύβοια, είναι ένα πολύ εύκολο βήμα να το αντιγράψουμε.
Ερ: Μια πάλι μια πολύ σημαντική πρόταση που έχετε κάνει, είναι στο παλιό Οινοποιείο να δημιουργηθεί ένα κέντρο για τη διακίνηση τοπικών αγροτικών προϊόντων. Έχει προχωρήσει καθόλου;
Η.Π.: Δεν έχουμε ακούσει κάτι. Από ότι γνωρίζουμε, στήνεται μια «καινούργια» λαϊκή αγορά απέναντι από την παλιά χωρίς να έχουμε κάποια γνώση σαν Αγροτικός Σύλλογος.
Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, πόσο μάλλον για το Οινοποιείο που είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση.
Ερ: Θα φροντίσετε εσείς να έρθετε σε επαφή με τη δημοτική αρχή, παρόλο που τα ξέρει όλα αυτά και τα έχετε καταθέσει και εγγράφως;
Η.Π.: Να πω ότι πριν ένα μήνα βρεθήκαμε με την κυρία Βλάχου, που είναι υπεύθυνη στον πρωτογενή τομέα και είπαμε κάποια πράγματα, αλλά μέχρι εκεί. Νομίζω ότι θέλει πολύ συχνές συναντήσεις. Το είπαμε και στο παρελθόν αυτό ότι, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολύ συχνές συναντήσεις και να ξεκινήσουμε από απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει κάτι.
Ερ: Επαφές με τον κύριο Ζαννετίδη, τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα έχετε;
Η.Π.: Όποτε έρχεται τον βλέπω, έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο, αλλά τα νέα είναι σχεδόν τα ίδια. Δηλαδή, δεν έχουμε κάτι αξιόλογο από την περιφέρεια να σας πω.
Ερ: Μου είχατε πει ότι δημιουργήθηκε μία ομάδα εργασίας. Θα ήθελα να μου θυμίσετε ποιοι συμμετέχουν και εάν έχετε προχωρήσει σε δράσεις.
Η.Π.: Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η έπαρχος Ντίνα Σβύνου, o Αγροτικός Σύλλογος και o Γιώργος Ιωσηφίδης (Kos Locally Grown). Έχουμε κάνει μόνο μία συνάντηση, έχουμε μιλήσει για τα νερά και πώς μπορούμε να τα βάλουμε κάτω σιγά σιγά για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Σύντομα θα γίνει νέα συνάντηση.
Ερ: Η παραγωγή ελαιολάδου ποια θα είναι φέτος;
Η.Π.: Θα είναι μια μέτρια παραγωγή. Τα δέντρα στον ορεινό όγκο και όσα δεν αρδεύονται υποφέρουν. Βλέπουμε ότι ο καρπός είναι πολύ συρρικνωμένος. Δυστυχώς στο νησί μας δεν είχαμε και δεν έχουμε ακόμα βροχές και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει τα πάντα. Να σας πω ότι, η πορεία του ελαιολάδου της Κω να γίνει ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) πάει καλά από την περιφέρεια. Απ’ ότι έχω μάθει, είμαστε σε ένα καλό στάδιο.
Ερ: Να κι ένα ευχάριστο!! Ας αλλάξουμε θέμα. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήσατε μία ενημερωτική εσπερίδα για τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης ενός επιβλαβούς οργανισμού που έχει βλάψει πληθώρα αγροτικών προϊόντων. Πείτε μου κατ’ αρχάς, είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή;
Η.Π.: Ήρθαν αρκετοί αγρότες, αλλά δεν είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους κτηνοτρόφους γιατί αυτοί αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επειδή είναι ένα έντομο το οποίο πηγαίνει συνήθως σε σιτηρά (καλαμπόκι) και μετά έρχεται και σε εμάς. Είναι ένα καινούργιο έντομο παγκόσμιας κλίμακας, έχει πιάσει σχεδόν τον μισό πλανήτη, γιατί πετάει πολύ μεγάλες αποστάσεις και εάν βρει το κατάλληλο κλίμα εγκαθίσταται. Δυστυχώς το έχουμε κι εμείς, έχει έρθει και στο νησί μας. Το καλό είναι ότι μπορούμε και το καταπολεμούμε.
Ερ: Μας έκανε ζημιά;
Η.Π.: Σε κάποιους παραγωγούς, φυτείες καλαμποκιού, έκανε ζημιά και πέρσι και φέτος, αλλά για τα κηπευτικά δεν έχουμε ακούσει κάποιες ιδιαίτερες ζημιές. Το θετικό είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν γίνουν έγκαιρα και όπως πρέπει κάποια πράγματα.
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου με το σήμα, το Kos Locally Grown, έχουμε κάποια περαιτέρω εξέλιξη;
Η.Π.: Νομίζω ότι πηγαίνει πάρα πολύ καλά και φέτος έκανε την παρουσία του και σε κάποια περιοδικά. Το θέμα είναι να το ζητήσει ο κόσμος ούτως ώστε να είναι μεγαλύτερη η επιτυχία γιατί είναι μία σπουδαία προσπάθεια η οποία αξίζει να παραμείνει στο νησί μας
Ερ: Κλείνοντας την κουβέντα μας, να σας θέσω το εξής ερώτημα: Εάν κάποιος που δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα της Κω, σας ζητούσε να του πείτε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και γενικά ο πρωτογενής τομέας στο νησί, τι θα του απαντούσατε;
Η.Π.: Θα έλεγα πάλι ότι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι το νερό και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σαν αγρότες και σαν πολίτες της Κω. Να ευχηθώ καλό χειμώνα με πολλές βροχές.
πηγη: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ