Πέθανε ένας από τους τελευταίους Ινδιάνους Ναβάχο σε ηλικία 107 ετών – Είχε μετατρέψει τη μητρική του γλώσσα σε μυστικό κώδικα ασυρμάτου

0
56

Πέθανε ο Τζον Κίνσελ, ένας από τους τρεις εναπομείναντες Ινδιάνους Ναβάχο που συνέβαλλαν στη νίκη των Συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ηλικία 107 ετών.

Ο θάνατος του Τζον Κίνσελ του πρεσβύτερου άφησε εν ζωή μόνο δύο ομιλητές Ναβάχο που κατά τη διάρκεια του πολέμου μιλούσαν στον ασύρματο τη γλώσσα τους και μετέφεραν αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά. Επειδή ελάχιστοι γνώριζαν τη γλώσσα των Ναβάχο ο κίνδυνος να φτάσουν στα αυτιά του εχθρού τα μυστικά ήταν πρακτικά ανύπαρκτος.

Σήμερα ζουν άλλοι δύο Ναβάχο «code talkers», όπως τους έλεγαν οι Αμερικανοί. Είναι ο Τόμας Μπέγκαι και ο Πίτερ ΜακΝτόναλντ που είναι πάνω από 90 χρονών.

Ο Τζον Κίνσελ είχε καταταχθεί στους Πεζοναύτες το 1942 και έγινε επίλεκτος κωδικοποιητής, υπηρετώντας στο 9ο Σύνταγμα Πεζοναυτών και στην 3η Μεραρχία Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια της μάχης της Ίβο Τζίμα.

Το πρόγραμμα ήταν απόρρητο για δεκαετίες και μόλις το 1968 ο αμερικανικός στρατός αποχαρακτήρισε το σχετικό υλικό, οπότε έγινε γνωστή η συμβολή των Ναβάχο.

Ο πρόεδρος της φυλής Buu Nygren διέταξε όλες οι σημαίες στον καταυλισμό να κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τις 27 Οκτωβρίου κατά τη δύση του ηλίου, προς τιμήν του Kinsel.

«Ο κ. Kinsel ήταν ένας πεζοναύτης που πολέμησε γενναία και ανιδιοτελώς για όλους μας στις πιο τρομακτικές συνθήκες με τη μεγαλύτερη ευθύνη ως Navajo Code Talker», ανέφερε ο Nygren σε δήλωσή του την Κυριακή.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ