Η «Ιπποκρατική εβδομάδα στο ΔΙΙΚ» με εξέχουσες προσωπικότητες | Γιώργος Πατούλης από Κω: Προτεραιότητα, η ένταξη του Ασκληπιείου της Κω, στον κατάλογο της UNESCO

4
5461


Για μια ακόμη χρονιά, η Ιπποκρατική Εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Κω, από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, με κέντρο το Ιπποκράτειο Μέλαθρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος (Δ.Ι.Ι.Κ.), το γεγονός προσέφερε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Κεντρικό σημείο της εβδομάδας ήταν το Σχολείο Ιπποκρατικής Ιατρικής (15-20/10), το οποίο συνοδεύτηκε από ένα διήμερο επιστημονικό Συμπόσιο (17-18/10) αφιερωμένο στην Ιπποκρατική Ιατρική και Φιλοσοφία.
Το Συμπόσιο συγκέντρωσε διακεκριμένους επιστήμονες και προσκεκλημένους, οι οποίοι ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες ομιλίες τιμώντας τη διαχρονική αξία και τη σύγχρονη απήχηση της Ιπποκρατικής κληρονομιάς.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτήθηκε από τους επίσημους χαιρετισμούς των τοπικών αρχών. Χαιρετισμό απηύθυναν οι:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, η έπαρχος Κω Νισύρου Ντίνα Σβυνου, ο πρόεδρος ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο πρέσβυς των special Olympics Διονύσης Κοδέλλας, ο τ.προεδρος του ΔΙΙΚ Στέφανος Γερουλάνος, η πρόεδρος του ΙΣΚ Κατερίνα Γαβαλά, ενώ διαδικτυακά χαιρέτησε η υφυπουργός τουρισμού κ.Ελενα Ράπτη και ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζοπουλος. Χαιρετισμό απέστειλαν, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, ο πρόεδρος του ΙΣΚ κ Γεράσιμος Αποστολατος, ο υφυπουργός Εσωτερικών και ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνης Αυγερινός.

Γιώργος Πατούλης από Κω: Προτεραιότητα, η ένταξη του Ασκληπιείου της Κω, στον κατάλογο της UNESCO

Στην Κω βρίσκεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των εργασιών της «Ιπποκρατικής Εβδομάδας»  το Διεθνές Ιπποκράτειο ίδρυμα της Κω. Κατά την παραμονή του στην Κω, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία της Κω για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα , ενώ  αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Κω ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ένα εγχείρημα που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην περιοχή.
Το Ασκληπιείο της Κω, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας, τόνισε ο κ.Πατούλης και η ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO αποτελεί προτεραιότητα για τον ιατρικό κόσμο, αφού αυτό θα συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη του μνημείου, αλλά και στην προώθηση της Κω ως διεθνούς κέντρου ιατρικής ιστορίας και πολιτισμού.

Σημαντικός ο ρόλος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών για την ανάδειξη της Ελλάδας, σε χώρα της υγείας και της ευεξίας

Σημαντικός ο ρόλος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών . Ο Γ.Γ. Παγκοσμίου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου ιατρών Δρ. Αντώνης Πολυδώρου βρίσεκται στην Κω για την «Ιπποκρατική Εβδομάδα» και αναφέρθηκε  για την αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και την ανάγκη της συστράτευσης των δυνάμεων, για την ανάδειξη της Ελλάδας, σε χώρα της υγείας και της ευεξίας, για όλον τον κόσμο και σε αυτή την κατεύθυνση, συστρατεύεται και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω.
Ο κ.Πολυδώρου  στην  σημερινή ημέρα των εργασιών της Ιπποοκρατικής Εβδομάδας, έδειξε βίντεο και φωτογραφίες της ιστορικής στιγμής για την ιατρική κοινότητα της Αιθιοπίας, η συγκινητική τελετή απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου από 50 νέους Αιθιόπες ιατρούς,  με την παρουσία  του Μηνά Χατζηαντωνίου που ενσάρκωσε τον Ιπποκράτη και οκτώ Αιθιόπισσες ιατρούς που υποδύθηκαν ιέρειες, η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από ιερότητα και σεβασμό για την ιστορία της ιατρικής.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών (GDHI), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και της Αιθιοπίας, πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική τελετή απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου από 50 νέους Αιθιόπες ιατρούς.
Ο κ.Πολυδώρου, αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνουν από κοινού το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών (GDHI) , σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη.

Έλληνες φοιτητές από το εξωτερικό στην Κω, για την «Ιπποκρατική εβδομάδα» και την ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών

Σε μια συγκινητική τελετή που θα πραγματοποιηθεί  σήμερα , 19 Οκτωβρίου 2024, στο ιστορικό Ασκληπιείο της Κω, νέοι ιατροί από κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα αποδώσουν φόρο τιμής στον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, δίνοντας τον ιερό όρκο.
Η αποστολή, που φιλοξενείται από το Παγκόσμιο Ιπποκρατέιο Ινστιτούτο Ιατρών (GDHI), αποτελείται από αριστούχους φοιτητές και νέους πτυχιούχους ιατρούς από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, το Πανεπιστήμιο Γκαίτε Γερμανίας και τα πανεπιστήμια Μάντσεστερ, Μπίρμινγχαμ και Λίντς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι νέοι επιστήμονες, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της Ιπποκρατικής Εβδομάδας, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της ιατρικής, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους από διαφορετικά μέρη του κόσμου και να εμπνευστούν από το πνεύμα του Ιπποκράτη.
Σε συνέντευξη στο kostv, οι νεόι επιστήμονες που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στο νησί μας, επισήμαναν πως η  τελετή απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου είναι μια μοναδική εμπειρία , αφού αυτό γίνεται στην πατρίδα του την Κω, γεγονός όμως  πως που δεν είναι γνωστό στους φοιτητές του εξωτερικού, αφού δεν διδάσκεται η ιστορία και η φιλοσοφία του πατέρα της Ιατρικής.

πηγη: https://www.kostv.gr/

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. BALTE KAI TO NOSOKOMEIO ΤΗΣ ΚΩ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΟΠΟΤΑ….ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΙΝΟΠΟΤΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ