Χορτοφαγία: Γιατί όσοι αποφεύγουν το κρέας, απολαμβάνουν καλύτερη σεξουαλική ζωή

0
845

Οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα και αποφεύγουν το κρέας, απολαμβάνουν καλύτερη ερωτική ζωή σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.

Η εξήγηση βρίσκεται σύμφωνα με τους ειδικούς στα φυτοοιστρογόνα, τις ουσίες που δομικά μοιάζουν με τα οιστρογόνα και μιμούνται τη δράση τους στον οργανισμό.

Τα συστατικά αυτά μπορεί να επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι την ερωτική επιθυμία και δραστηριότητα.

Παρότι η σχετική έρευνα έγινε σε πρωτεύοντα θηλαστικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.

bigstock Fruit and vegetables on Boquer 18393353

Οι ειδικοί μελέτησαν επί 11 μήνες μία ομάδα κόκκινων πιθήκων, καταγράφοντας τι τρώνε. Όσοι από αυτούς έτρωγαν περισσότερα φύλλα ενός φυτού που λέγεται millettia dura, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης και της κορτιζόλης στον οργανισμό τους.

Η οιστραδιόλη είναι ορμόνη του σεξ, ενώ η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες αλλά και της επιθετικότητας.
Το millettia dura είναι ένα τροπικό δέντρο που σχετίζεται στενά με την σόγια και περιέχει φυτοοιστρογόνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επιθετικότητα των ζώων, καταγράφοντας τον αριθμό των καυγάδων, τη συχνότητα του ζευγαρώματος και τον χρόνο που περνούσαν καλλωπίζοντας το τρίχωμά τους. Επιπλέον, μέτρησαν τις αλλαγές στα ορμονικά επίπεδά τους.

Όταν αυξάνονταν τα επίπεδα οιστραδιόλης και κορτιζόλης στο αίμα τους, οι πίθηκοι περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας σεξ και λιγότερο χρόνο στον καλλωπισμό.

Καλές πηγές φυτοοιστρογόνων θεωρούνται οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος και το σουσάμι), τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια (λ.χ. φασόλια, φακές) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Φυτοοιστρογόνα περιέχουν επίσης ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, τα καρότα και τα ρόδια, αλλά και ο μάραθος και το γλυκάνισο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νηστείας στην υγεία μας

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νηστείας στην υγεία μας

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μια πνευματική διαδικασία και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Κάθε χρόνο, όμως, τίθεται το ίδιο ερώτημα: Κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας;

«Η νηστεία, όπως ήδη γνωρίζετε, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα πολλών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλαμισμού. Εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής. Αυτό είναι που απωθεί πολλούς εξ ημών από το να νηστέψουμε. Αλλά είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η στέρηση της τροφής είναι το “κλειδί” για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα» εξηγεί η Δρ Νικολέτα Κοΐνη, πιστοποιημένη ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.

Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications έδειξε ότι μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.

«Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσο νεότεροι είμαστε, τόσο πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μεταβολισμό έχουμε. Μια από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα είναι ο αργός μεταβολισμός. Εύλογα θα αναρωτηθείτε αν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Φυσικά και μπορούμε, με τη νηστεία. Διότι όσο λιγότερο τρώμε, τόσο μικρότερο είναι το φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα. Η νηστεία ουσιαστικά δίνει στο πεπτικό σύστημα τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Όταν η πέψη είναι φτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους. Η νηστεία μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμό που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη. Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας. Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή. Η στέρηση της τροφής βοηθά το σώμα να αυτορυθμιστεί και να επιβιώσει» λέει η Δρ Κοΐνη.

Στη φύση, όταν τα ζώα αρρωσταίνουν σταματάνε να τρώνε και επικεντρώνονται στην ανάπαυση. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για να μειώσουν το εσωτερικό στρες, ώστε το σώμα τους να μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα έμβια όντα που αναζητάμε τροφή όταν είμαστε άρρωστοι, δηλαδή ακόμα και όταν δεν την χρειαζόμαστε.

«Όμως η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, είναι ο τρόπος για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία. Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Ακόμη, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια» σύμφωνα με την πιστοποιημένη ιατρό Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Η Δρ Νικολέτα Κοΐνη καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η νηστεία μάς επιτρέπει να αισθανόμαστε καλύτερα τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. «Με ένα ελαφρύτερο σώμα και μυαλό γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και ευγνώμονες για τα πράγματα γύρω μας. Δυστυχώς όμως ο τρόπος που πολλοί άνθρωποι κάνουν σήμερα τη νηστεία είναι λάθος, καθώς τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, πράγμα που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών λεπτίνη και της ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη φαγητού, άρα σε αύξηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό και στο μυαλό πολλών ανθρώπων η νηστεία έχει αρνητική υπόσταση. Όταν όμως γίνεται σωστά, δηλαδή με φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία».

Δείτε κι αυτό:

Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο της νηστείας

ΠΗΓΗonmed.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ