Τυφώνας Μίλτον: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει – Η Φλόριντα μετρά πληγές – Αναφορές για 4 νεκρούς, εκατομμύρια πολίτες δίχως ρεύμα

0
66

Η κατάσταση είναι τρομακτική, λέει κάτοικος της Φλόριντα – «Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ο τυφώνας Μίλτον διασχίζει σήμερα τη Φλόριντα των ΗΠΑ και, μολονότι υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, παραμένει πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας κατά το πέρασμά του ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, καταστρέφοντας σπίτια και αφήνοντας 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τέσσερις νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της κομητείας Σεντ Λούσι, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων.

Ο Μίλτον έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα «κοντά στο Σιέστα Κι στην κομητεία Σεϊρασότα», ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στην ενημέρωσή του στις 20:30 τοπική ώρα χθες (03:30 ώρα Ελλάδας σήμερα). Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 165 χιλιομέτρων την ώρα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

https://youtu.be/cssUhP8ldMo
Eye of the Milton moves off Florida's eastern coast

Ευτυχώς δεν ήταν το χειρότερο σενάριο, λέει ο κυβερνήτης της Φλόριντα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, σχετικά με τις συνέπειες του τυφώνα Milton. Όπως τόνισε, ο τυφώνας Milton ήταν «αξιοσημείωτος» αλλά «ευτυχώς δεν ήταν το χειρότερο σενάριο». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «τα επίπεδα των υδάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα είπε ότι αρκετοί ποταμοί έφτασαν σε «στάδιο πλημμύρας» και ότι οι μεγάλες πλημμύρες θα συνεχιστούν στον ποταμό Χίλσμπορο, στον ποταμό Σεντ Τζονς και στον ποταμό Λιτλ.

Πάνω από 80.000 άνθρωποι έσπευσαν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια της νύχτας

«Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Εθνικής Φρουράς εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκτέλεσαν με επιτυχία διασώσεις οικογενειών και κατοικίδιων ζώων» συμπλήρωσε ο ντε Σάντις.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η καταιγίδα έπληξε την πολιτεία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), να επιχειρούν σε 26 διαφορετικές κομητείες. Περισσότεροι από 6.500 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πολιτεία.

Η κατάσταση είναι τρομακτική, λέει κάτοικος της Φλόριντα

Την ίδια ώρα, κάτοικος της Φλόριντα είπε ότι ο τυφώνας Μίλτον είναι «ίσως η πιο θορυβώδης και η πιο ισχυρή» καταιγίδα που έχει δει κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων του εκεί.

Ο Phil Peachey, που ζει στο Ορλάντο, τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «πραγματικά τρομακτική». «Δεν έχω ξαναδεί τα δέντρα να λυγίζουν τόσο πολύ» ανέφερε.

Hurricane Milton hits Florida with damaging winds, flooding and power outages

«Είναι σαν κάτι να έπεσε από τον ουρανό και να ισοπέδωσε σπίτια»

«Έμοιαζε σαν κάποιος να είχε ρίξει ένα βάρος από τον ουρανό και να ισοπέδωσε σπίτια» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Νταγκ Άντερσον, κάτοικος του Lakewood Park στην κομητεία Σεντ Λούσι.

Ο Άντερσον δήλωσε ότι είδε πολλούς ανθρώπους να τραυματίζονται, ενώ οι υλικές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο ήταν επίσης εκτεταμένες.

«Ένα από τα τελευταία σπίτια στα οποία πήγα έμοιαζε σαν να είχε κοπεί στη μέση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι ήταν μπροστά και έκλαιγαν».

Special report: Hurricane Milton tears across Florida

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» λέει η δήμαρχος της Τάμπα

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους έως ότου οι υπάλληλοι της πόλης μπορέσουν να βγουν έξω και να εκτιμήσουν τις ζημιές και να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι ασφαλείς για τους πολίτες.

Η ίδια δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα το πρωί ότι το γεγονός ότι η Τάμπα δεν είδε το προβλεπόμενο κύμα καταιγίδας, «έσωσε πολλά, γι’ αυτό ανησυχούσαμε πραγματικά», αλλά πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος πλημμυρών δεν έχει τελειώσει.
«Στις 7 π.μ., όταν έρθει η παλίρροια, τα ποτάμια θα πλημμυρίσουν σε όλη την κομητεία Χίλσμπορο, όχι μόνο στην πόλη της Τάμπα», είπε.

Florida police capture footage of flooding from Hurricane Milton

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι αναμένεται να είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες σε πάνω από έναν αιώνα στη Φλόριντα».

Συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, ο Μίλτον προκάλεσε ήδη μόλις έφτασε στην ξηρά «ξαφνικές» πλημμύρες, διευκρίνισε στην ενημέρωσή του το NHC. «Η καταιγίδα έχει φτάσει. Είναι ώρα όλοι να μείνουν στα σπίτια τους (…) Μείνετε μέσα και μην βγαίνετε στους δρόμους», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν την άφιξη του κυκλώνα.

tifonas-milton

Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα από την ίδια περιοχή του κυκλώνα Ελίν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εκ των οποίων πάνω από 15 στη Φλόριντα, ο Μίλτον «θα είναι μια φονική και καταστροφική καταιγίδα», προειδοποίησε η Ντιν Κρίσγουελ, διευθύντρια της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών FEMA.

Εδώ και μέρες, οι Αρχές ζητούσαν από τους κατοίκους περιοχών για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, προειδοποιώντας ότι είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου».

Η Φλόριντα, η τρίτη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ, που προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες, είναι συνηθισμένη στους κυκλώνες.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή, προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών, καθιστά πιθανότερη την γρήγορη ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πιο έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ