Ξημερώνοντας η 6η Οκτωβρίου 2024, ένα ιστορικό ορόσημο επισφραγίστηκε για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Εκ των σεπτών χειρών του Πρώτου της Ορθοδοξίας και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώπιον χιλιάδων ευσεβών χριστιανών που συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο στάδιο International Convention Centre του Σύδνεϋ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος παρέλαβε επισήμως το προσφάτως εγκριθέν νέο Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
«Μη λησμονήτε ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον σάς αγαπά εμπράκτως», διεμήνυσε συγκινημένος στα εν Αυστραλία πνευματικά αυτού τέκνα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. «Και δι’ αυτόν ακριβώς τον λόγον», συνέχισε, «σήμερον σάς παραδίδει διά του Πατριάρχου, ένα πολύτιμον δώρον, το νέον Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής, διά να εξασφαλισθεί δι᾽ αυτού η ενότης του ποιμνίου, διά να μεγαλώσουν τα τέκνα σας δίχως τας διχοστασίας και τας διαμάχας και τα σχίσματα του παρελθόντος, διά να υπάρξῃ ειρήνη και χαρά μεταξύ σας. Σάς παραδίδομεν το νέον Σύνταγμα με πολλήν αγάπην και στοργήν, διότι όντως αξίζει εις τον ορθόδοξον λαόν της Αυστραλίας μία ενωμένη και δυνατή Αρχιεπισκοπή».
Στην ιστορική Θεία Λειτουργία επί τω εορτασμώ της εκατονταετηρίδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία τελέστηκε προεξάρχοντος του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών: Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κυρίλλου, Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου και Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), και κληρικών και μοναχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, παρίσταντο, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Chris Minns, Υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων, Περιουσίας και Πολυπολιτισμικότητος ΝΝΟ, κ. Steve Kamper, άλλοι Αυστραλοί Υπουργοί, Βουλευτές και Γερουσιαστές, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, κ. Ιάσων Φωτήλας, εκπροσωπών την Ελληνική Κυβέρνηση, Πρέσβεις και Πρόξενοι, Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε., και οι γονείς του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Εμμανουήλ και Φωτεινή Γρινιεζάκη.
Κατά την εμπνευσμένη ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε, καταρχάς, τους πρωτοπόρους μετανάστες, οι οποίοι κατέφθασαν στους Αντίποδες εν μέσω πολλών δυσκολιών και «το πρώτον μέλημά των ήτο η οικοδόμησις τόπων λατρείας, οίκων του Θεού». Επισημαίνοντας ότι στην Αυστραλία βρήκαν «γήν αγαθήν και φιλόξενον και επρόκοψαν και εμεγαλούργησαν», εξέφρασε την πατρική ικανοποίησή του για τη διατήρηση της πατρώας ευσεβείας και πίστεως.
«Δικαίως εγκαυχώμεθα διά την ενταύθα Ομογένειαν», επισήμανε, «ήτις αποτελεί εκλεκτόν ποίμνιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την διαποίμανσιν του οποίου ανέλαβε προ πέντε ετών ο ιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, εις διαδοχήν του μακαριστού μεγάλου ιεράρχου Στυλιανού».
«Δεν απέστειλεν ενταύθα η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία Ιεράρχην τον τυχόντα», υπογράμμισε, «αλλά Μακάριον τον από Χριστουπόλεως, άνδρα λόγιον και πεπαιδευμένον, πνευματικόν ανάστημα της ημών Μετριότητος και πνευματικόν τέκνον ηγαπημένον, τον οποίον εστερήθημεν από την διακονίαν και την υπηρεσίαν της Μητρός Εκκλησίας πλησίον ημών, αλλά εθεωρήσαμεν ότι διά την Αυστραλίαν αξίζει ικανός οιακοστρόφος, Ποιμενάρχης πιστός και αφοσιωμένος εις το Ιερόν Κέντρον, διά να καλλιεργήση αυτήν την αγάπην και τον άρρηκτον σύνδεσμον, παντί σθένει και πάση δυνάμει, και εις το εμπιστευθέν αυτώ ποίμνιον».
Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κατά το παρελθόν δυσχέρειες και κανονικές παρεκτροπές που ταλάνισαν την εν Αυστραλία Εκκλησία, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι αυτές διορθώνονται δια του νέου Συντάγματος, το οποίο ενεχείρισε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο «εν εγκαυχήσει πολλή και με χρηστάς ελπίδας», ευχόμενος όπως «η Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας συνεχίση και υπό το νέον καθεστώς την αγλαόκαρπον και ανοδικήν της πορείαν, εις δόξαν του Ονόματος του Θεού και έπαινον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».
«Η Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πορεύεται πλέον στην προοπτική της ενότητος και της ομονοίας και της υπερβάσεως των παραπικρασμών του παρελθόντος», υπογράμμισε, νωρίτερα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, αποκαλύπτοντας ότι, με την προτροπή και παραίνεση του Πατριάρχου, πρώτιστο μέλημα της διακονίας του στην πέμπτη ήπειρο «υπήρξε και θα συνεχίσει αδιαπτώτως να είναι η διασφάλιση της ενότητος εν τη τοπική Εκκλησία, αλλά και η αναθέρμανση και ενίσχυση της ενότητος αυτής μετά του Ιερού Κέντρου και η σύσφιγξις των σχέσεων της θυγατρός προς την Μητέρα αυτής».
Ο ανωτέρω σκοπός υπηρετείται και κατοχυρώνεται δια του νέου Συντάγματος, όπως εξήγησε ο Σεβασμιωτατος, ο οποίος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συμβολή του στην ανανεωτική πορεία της τοπικής Εκκλησίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στον μακαριστό Πατριάρχη Γρηγόριο χρωστούμε το “είναι”, στην Υμετέρα σεπτή Κορυφή οφείλουμε το “ευ είναι”».