Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή για επέκταση της «visa-express» στην Πάτμο

0
2609

Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή για επέκταση της «visa-express» στην Πάτμο

 

Την αδικαιολόγητη απουσία της Πάτμου από το μέτρο της  «visa-express» για πολίτες από την Τουρκία που αποτελεί και πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του νησιού έφερε με ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ.Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση κατατέθηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται στους Υπουργούς Εξωτερικών, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και προκαλεί απορία το γεγονός ότι δεν έχει ενταχθεί στο ανωτέρω πρόγραμμα η Πάτμος. Το νησί αποτελεί έναν θρησκευτικό προορισμό με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάριν στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ ο τουρισμός και η κρουαζιέρα αποτελούν τη πιο σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους και επιχειρηματίες. Σημειωτέον ότι η Πάτμος παραμένει χωρίς αεροδρόμιο και με περιορισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η τουριστική της περίοδος είναι περιορισμένη, ενώ η οικονομική της δραστηριότητα σχεδόν παύει εντελώς τον χειμώνα. Υπό αυτά τα δεδομένα, η εξαίρεσή της από το πρόγραμμα της θεώρησης εισόδου «express» σε τούρκους πολίτες λειτουργεί, τρόπον τινά, «τιμωρητικά» για το νησί, αφού, τη στιγμή που ήδη υπολείπεται σε υποδομές εύκολης προσβασιμότητάς της, της στερείται επιπροσθέτως και ο τουρισμός από την Τουρκία.

Η Πάτμος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο επωφελές για την οικονομία της μέτρο, καθώς αποτελεί ζώνη Σένγκεν, έχει πορθμείο και τελωνείο. Η μη ένταξή της στα πρώτα νησιά εφαρμογής του μέτρου είναι ακατανόητη και ιδιαιτέρως οικονομικά βλαπτική για το νησί, ενώ αντιθέτως η εφαρμογή του στην Πάτμο θα αύξανε ακόμα περισσότερο τους ερχόμενους από την Τουρκία τουρίστες στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί δικαίωση της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει το  2010 ο  κ.Νικητιάδης ως Υφυπουργός Τουρισμού, για την έκδοση ταξιδιωτικής θεώρησης με ευνοϊκούς όρους σε ταξιδιώτες από χώρες εκτός Σένγκεν,  μεταξύ των οποίων ήταν και η Τουρκία, καθώς φέτος σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από τη γειτονική χώρα.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για ποιούς λόγους και με ποιό σκεπτικό αποκλείστηκε η Πάτμος από τη συμφωνία χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa)  – «express» στους Τούρκους πολίτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου; Σκοπεύει η Κυβέρνηση και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος να προχωρήσει στην ένταξη της Πάτμου στα ωφελούμενα από το μέτρο νησιά του ανατολικού Αιγαίου; Έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αξιολόγηση της λειτουργίας του μέτρου; Ποιός είναι ο αριθμός των τούρκων επισκεπτών που έκαναν χρήση της «visa – express» τους μήνες εφαρμογής του μέτρου, σε ποιά νησιά σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση και ποιό ήταν κατ’ εκτίμηση το αποτύπωμα του μέτρου στις οικονομίες των επωφελούμενων νησιών;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 20-9-2024

Προς τους Υπουργούς:

  1. Εξωτερικών, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη
  2. Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
  3. Εμπορικής ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

 

Θέμα: Η ένταξη της Πάτμου στη συμφωνία χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa)  – «express» στους Τούρκους πολίτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί δίκαιο αίτημα των κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού – Απαιτείται η άμεση υλοποίησή της.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της χορήγησης επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα (visa) – «express» σε τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν για διακοπές δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το μέτρο αρχικώς εφαρμόστηκε σε πέντε νησιά, ήτοι τη Χίο, την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Σάμο, ενώ την 30η Απριλίου 2024 επεκτάθηκε και στη Λέρο, τη Λήμνο, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο και τη Σύμη. Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την παροχή τουριστικής βίζα σε Τούρκους υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα την 7η Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Το ανωτέρω μέτρο, το οποίο ανταποκρίθηκε σε αίτημα τόσο των νησιωτών, όσο και των τούρκων τουριστών, απέφερε και συνεχίζει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικώς, σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2024, λίγο μετά την έναρξη του προγράμματος, ο αριθμός των τούρκων τουριστών τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι στα πρώτα πέντε νησιά που εφαρμόστηκε το μέτρο. Πρόκειται, συνεπώς, για μέτρο στη σωστή κατεύθυνση,  που ενίσχυσε τις τοπικές οικονομίες των δέκα νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Δικαιώνεται, έτσι, η πρωτοβουλία που πρώτη η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει, καθώς, κατόπιν πρότασης του ερωτώντος υπό την ιδιότητά μου τότε ως Υφυπουργός Τουρισμού, είχε εφαρμοστεί πιλοτικά για πρώτη φορά το 2012, το πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων σε υπηκόους τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Ρόδου.

 

Ερχόμενοι, ωστόσο, στο σήμερα και δεδομένου ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκαλεί απορία το γεγονός ότι δεν έχει ενταχθεί στο ανωτέρω πρόγραμμα η Πάτμος. Η Πάτμος αποτελεί έναν θρησκευτικό προορισμό με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάριν στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ ο τουρισμός και η κρουαζιέρα αποτελούν τη πιο σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους και επιχειρηματίες.

 

Σημειωτέον ότι η Πάτμος παραμένει χωρίς αεροδρόμιο και με περιορισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η τουριστική της περίοδος είναι περιορισμένη, ενώ η οικονομική της δραστηριότητα σχεδόν παύει εντελώς τον χειμώνα. Υπό αυτά τα δεδομένα, η εξαίρεσή της από το πρόγραμμα της θεώρησης εισόδου «express» σε τούρκους πολίτες λειτουργεί, τρόπον τινά, «τιμωρητικά» για το νησί, αφού, τη στιγμή που ήδη υπολείπεται σε υποδομές εύκολης προσβασιμότητάς της, της στερείται επιπροσθέτως και ο τουρισμός από την Τουρκία.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η Πάτμος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο επωφελές για την οικονομία της μέτρο, καθώς αποτελεί ζώνη Σένγκεν, έχει πορθμείο και τελωνείο. Η μη ένταξή της στα πρώτα νησιά εφαρμογής του μέτρου είναι ακατανόητη και ιδιαιτέρως οικονομικά βλαπτική για το νησί, ενώ αντιθέτως η εφαρμογή του στην Πάτμο θα αύξανε ακόμα περισσότερο τους ερχόμενους από την Τουρκία τουρίστες στη χώρα μας.

Δεδομένου ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για την ειδική θεώρηση εισόδου των τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς  έχει διπλασιαστεί, ακόμα και τριπλασιαστεί, ο αριθμός των ταξιδιωτών από τη γείτονα χώρα στα ανωτέρω ελληνικά νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, με σημαντικά έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

Δεδομένου ότι η Πάτμος αποτελεί έναν διεθνή θρησκευτικό προορισμό με την οικονομία της να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό.

Δεδομένου ότι η μη ένταξη της Πάτμου στο πρόγραμμα της χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa)  – «express» στους Τούρκους πολίτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί ακατανόητη εξαίρεση.

 

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Για ποιούς λόγους και με ποιό σκεπτικό αποκλείστηκε η Πάτμος από τη συμφωνία χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa) – «express» στους Τούρκους πολίτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
  2. Σκοπεύετε και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος να προχωρήσετε στην ένταξη της Πάτμου στα ωφελούμενα από το μέτρο νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
  3. Έχετε προχωρήσει σε αξιολόγηση της λειτουργίας του μέτρου; Ποιός είναι ο αριθμός των τούρκων επισκεπτών που έκαναν χρήση της «visa – express» τους μήνες εφαρμογής του μέτρου, σε ποιά νησιά σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση και ποιό ήταν κατ’ εκτίμηση το αποτύπωμα του μέτρου στις οικονομίες των επωφελούμενων νησιών;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ