Γ. Μαστορόπουλος: Ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε την «Κοίμηση της Θεοτόκου» του EL GRECO!

5
9371

Η μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη του Γ. Μαστορόπουλου πριν από δεκαετίες, αξίζει μιας τιμητικής εκδήλωσης και στην Κω

Σχετικά με την έκθεση των Κώων ερασιτεχνών καλλιτεχνών που είδαμε προ ολίγων ημερών εις το «Χάνι», θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω την δική μου άποψη.

Κατ΄αρχήν συγχαίρω και την καλλιτεχνική αυτή πρωτοβουλία που, απ΄ότι φαίνεται, έγινε πλέον ετήσιος θεσμός και την μικρή ομάδα που την οργανώνει.

Φέτος όμως η καλλιτεχνική αυτή ομάδα αυξήθηκε κατά ένα πρόσωπο, όπως δήλωσαν οι υπόλοιποι, του οποίου τα έργα εντυπωσίασαν κατά κοινή ομολογία. Πιστεύω ότι η συμμετοχή του δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Πρόκειται για τον ταλαντούχο εξ αγχιστείας συμπατριώτη μας διακεκριμένο αρχαιολόγο και διεθνώς καταξιωμένο Γεώργιο Μαστορόπουλο.

Η μεγάλη επιστημονική και συνάμα καλλιτεχνική ανακάλυψή του πριν από δεκαετίες ήταν ένα σεισμικό, θα λέγαμε, γεγονός στον χώρο της επιστήμης και της τέχνης. Εξ ου και το ενδιαφέρον από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά διεθνή πρακτορεία και τον διεθνή τύπο γενικότερα.

Τέτοια γεγονότα μία φορά μπορεί να συμβούν στην ζωή τού κάθε αρχαιολόγου-ερευνητή (κατά τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Μ. Χατζηδάκη). Είναι σαν να κέρδισε κανείς το πρώτο εθνικό λαχείο, αλλά χωρίς οικονομικό αντίκρισμα ούτε ένα ευρώ!

Επειδή λοιπόν πιστεύω πως τέτοιας εμβέλειας γεγονότα θα πρέπει να έρχονται στο φως συχνά, ώστε να ενημερώνονται και νεότερες γενιές, θα πρότεινα να προγραμματιστή από κάποιο φορέα μια σοβαρή εκδήλωση γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα.

Κάτι ανάλογο μ΄αυτό της Ερμούπολης Σύρου που τον ανακήρυξαν επίτιμο Δημότη.

Ο Γεώργιος Μαστορόπουλος είναι ανενδεής προβολής και τιμών. Απλά και μόνο θα πρέπει να γίνει το θέμα γνωστότερο και στην δική μας κοινωνία.

Κατερίνα Παπαθωμά

 

Σύρος – Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ( Παναγία των Ψαριανών) 13-9-2009 Ο Νάξιος Αρχαιολόγος-Βυζαντινολόγος Γιώργος Μαστορόπουλος αφηγείται στον Μπάμπη Κουλούρα πως το 1983 ανακάλυψε ότι η αγιογραφία με θέμα »Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» είναι έργο του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου – El Greco (1541 Ηράκλειο – 1614 Τολέδο) Η εικόνα δημιουργήθηκε το πιθανότερο μεταξύ 1565-66. Είναι αγιογραφία σε τέμπερα. Έχει ύψος 61,4 εκ. και πλάτος 45.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟ
    Δεν ήταν μόνο η ανακάλυψη ζωής του, της εικόνας «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (EL GRECO) που προξένησε τα ευμενή σχόλια του διεθνή τύπου της εποχής. Είναι και το συγγραφικό του έργο για τα μνημεία του τόπου μας. Τα βιβλία του «Αντιμάχεια Κώα» και Το Κάστρο της Αντιμάχειας», αποτελούν ορόσημο στην βιβλιογραφία του τόπου μας.
    Τον γνώρισα σε ένα από τα Συμπόσια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, και τον θυμάμαι, με το ποδήλατο του, να ερευνά τα αρχαία του ¨Δάμου των Αντιμαχειδάν».
    Να είσαι καλά Γιώργο και να συνεχίζεις το πολύτιμο έργο σου.
    Θεοδόσης Ν. Διακογιάννης.

  2. Η προσφορά του αξιότιμου συζύγου σας είναι το διχως άλλο αξιέπαινη .Προσφορά στην επιστημη που υπηρετει με ηθος και αγαπη,προσφορά στο νησί μας.
    Εύχομαι να έρθει η αναγνώριση που αξίζει.

  3. Φίλε Γιώργο έχεις δώσει τόσα πολλά στην ιστορία καί στο πολιτισμό μας πού σου αξίζουν πολλά . Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μας να αναδείξουμε το έργο και τις δράσεις σου γενικότερα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν παράλειψη μας που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστή η επιστημονική δουλειά σου.

  4. Τον κ. Μαστορόπουλο τον ρωτάσατε; Όταν κάποιος είναι ‘ανενδεής προβολής και τιμών’, σημαίνει ότι ο άνθρωπος θέλει την ησυχία του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ