Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Ρόδος: «Όχι» στις ανεμογεννήτριες από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου

Ρόδος: «Όχι» στις ανεμογεννήτριες από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου

1
3675

«Απέναντι θα μας βρουν» όσοι συζητάνε για ανεμογεννήτριες σε σημεία του νησιού που έχουν καεί, διαμηνύει κατηγορηματικά το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, μετά τη συζήτηση που έγινε στην προχθεσινή του συνεδρίαση, με αφορμή τα όσα έγιναν νωρίτερα την ίδια ημέρα στ’ Απόλλωνα.

Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο ίδιος ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος, είπε, καταρχάς, ότι έχουν ενημερωθεί και ότι του ζητήθηκε προχθές το πρωί, προφορικά, η άδεια για να περάσουν μέσα από τις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία για να πάνε σε μία περιοχή κάποιοι ενδιαφερόμενοι, κάτι που δεν τους το επέτρεψαν και δεν έφθασαν εκεί που επιθυμούσαν.

Εκτός από αυτό, όμως, επιθυμούν ενημέρωση για το τι ακριβώς σχεδιάζουν και θέλουν να κάνουν «και ειδικά σε περιοχές που ζήσαμε αυτό που ζήσαμε πέρυσι», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Θα έλεγα ότι είναι λίγο προκλητικό έως και πολύ προκλητικό, μετά από αυτά που ζήσαμε ως νησί πέρυσι, σε εκείνες τις περιοχές τις καμένες, αυτή τη στιγμή να συζητάνε για ανεμογεννήτριες», είπε και διεμήνυσε ακόμη:

«Δεν είναι μόνο σε εκείνη την περιοχή αλλά και οπουδήποτε αλλού. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα γίνει που δεν θα είναι προς όφελος του νησιού και των συνδημοτών μας. Αλλά τουλάχιστον τώρα, ακριβώς ένα χρόνο μετά από αυτό που ζήσαμε, το να προσπαθούν να πάνε σε μέρη καμένα και να συζητάνε για ανεμογεννήτριες, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει ακριβώς απέναντι».

«Όπου ήταν δάσος, παραμένει δάσος», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης και συμπλήρωσε: «Και βέβαια, η χώρα έχει βάλει έναν στόχο, να προοδεύσει στις ΑΠΕ και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φτωχύνει κι άλλο τον φυσικό πλούτο του νησιού μας, όπου το δάσος οφείλει να παραμείνει δάσος». Στην εξέλιξη της συνεδρίασης, είπε ακόμη ότι δηλώνει 100% υπέρ της τοποθέτησης ανεμογεννητριών αλλά όχι των εργοστασιακού τύπου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος, Νίκος Γερονικόλας, θέλησε να θυμίσει, ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα κατά της εγκατάστασής τους σε χερσαίες περιοχές, με αφορμή αντιδράσεις στις Κυκλάδες.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάκης Πότσος είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Εταιρείες… δεν έχουν πρόβλημα, καθώς μπορούν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες και εκεί που δεν είναι καμένα! Αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα που είχε αναδειχθεί το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη δημιουργία υβριδικού πάρκου στη Νότια Ρόδο, σε περιοχή που δεν είναι δάσος-έδειξε μάλιστα και τον δασικό χάρτη. Είπε, λοιπόν, ότι αυτό που έγινε στ’ Απόλλωνα και τον Προφήτη Ηλία έχει την αξία του αλλά πόση αξία έχει όταν υπερασπιζόμαστε την πολιτική που έχει την ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα.

«Εμείς γι’ αυτό θα πάρουμε θέση», είπε για την πολιτική που προωθείται και αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο “Rhodes Co Lab”, λέγοντας, ότι το μεγάλο του κομμάτι, προβλέπει τις ΑΠΕ και προωθεί τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη. Ρώτησε στη συνέχεια, αν θα πάρουν θέση γι’ αυτό, σημειώνοντας όμως, ότι αν το κάνουν, θα πρέπει «να σπάσουν και αβγά».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων επί του θέματος, με το μέλος της μείζονος, Μιχάλη Κορδίνα, να λέει, ότι το κυρίαρχο είναι ότι για τέτοιες επενδύσεις πρέπει να γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δήμου. «Μας έχουν για τα μπάζα!» είπε χαρακτηριστικά ο επί χρόνια δήμαρχος Πεταλούδων.

Για «καρτέλ της ενέργειας» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος σύμβουλος, κ. Μανώλης Σαρικάς, λέγοντας ότι τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες και μετά πουλάνε το ρεύμα τέσσερις-πέντε και έξι φορές πάνω. Πρότεινε, μάλιστα, να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ότι είναι κάθετα αντίθετο στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί.

Να πάρει το Σώμα πολιτική απόφαση για το θέμα αυτό, πρότεινε και το μέλος της ελάσσονος κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης. Ο αντιπρόεδρος τού δ.σ., Στράτος Καρίκης είπε, ότι ήταν μονόδρομος να μην επιτρέψει ο δήμος την είσοδο για τις ανεμογεννήτριες, καθώς και ότι πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο στο θέμα αυτό. Σχετικά με τα «καρτέλ» που ειπώθηκε, είπε ότι θα πρέπει να βάλει «φρένο» η κυβέρνηση.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος είπε, ότι «βεβαίως κανείς δεν συμφωνεί με το μαζούτ και βεβαίως υπάρχουν περιοχές που έχουν πληγεί από το εργοστάσιο της Σορωνής. Πρέπει να λυθεί το ενεργειακό και βεβαίως με τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής ρεύματος αλλά με τον σωστό τρόπο, αφού, ούτε το 5% δεν καλύπτουν μιας και είναι ένα καθαρά εμπορικό επιχείρημα και όχι λύση του προβλήματος. «Μιλάμε για ρεύμα που συσσωρεύεται, αποθηκεύεται και πουλιέται όταν θέλουμε», κατέληξε.

Γ. Χατζημάρκος: Σε εμπρηστική ενέργεια οφείλεται η χθεσινή φωτιά στην περιοχή Μονολίθου

Γ. Χατζημάρκος: Σε εμπρηστική ενέργεια οφείλεται η χθεσινή φωτιά στην περιοχή Μονολίθου

Γ. Χατζημάρκος: Σε εμπρηστική ενέργεια οφείλεται η χθεσινή φωτιά στην περιοχή Μονολίθου

Σε εμπρηστική ενέργεια απέδωσε τη χθεσινή φωτιά, που εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή στην Μονόλιθο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Στη Ρόδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε ψυχιατρική κρίση, όχι κλιματική», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο. Εξέφρασε δε την απορία του, πως γίνεται κάθε φορά η φωτιά να ξεκινά από χαράδρα.

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια στη Ρόδο έχουν στοχοποιηθεί τρεις δασικές περιοχές: Το δάσος της Κυμισάλα, ο Άγιος Σουλάς και ο Αίθωνας στον Αρχάγγελο.

«Μόνο στο δάσος της Κυμισάλα έχουν προλάβει οι πυροσβεστικές δυνάμεις επτά (7) πυρκαγιές. Και χθες, το δάσος της Κυμισάλα ήταν ο στόχος» είπε.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης εξήρε την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της φωτιάς, επισημαίνοντας ότι σε χρόνο ρεκόρ κατέφθασαν τα εναέρια μέσα.

Σύνταξη: Χριστίνα Μέγα

Πηγή: ertnews.gr

Δεν μας φτάνει ο Μητσοτάκης με τον Γεραπετρίτη, θέλουν να εγκαταστήσουν και οι Τούρκοι ανεμογεννήτριες στη Ρόδο! Μία χώρα υπό διάλυση που βαδίζει πλέον στον αυτόματο πιλότο

Εξοργιστικά είναι τα όσα συνέβησαν στη Ρόδο καθώς υπάλληλος εταιρείας πήγε να κάνει αυτοψία σε δασική περιοχή προκειμένου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Όπως θα ακούσετε και στον διάλογο, η αυτοψία γίνεται για λογαριασμό Τούρκου επιχειρηματία! Εκτός από το Αιγαίο ξεπουλάει και τα δάση μας ο Κυριάκος!!!

Όπως γράφει το verena.gr:

«Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι πέριξ του Προφήτη Ηλία και όχι μόνο.

Απέτρεψαν σήμερα το πρωί την αυτοψία από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της εταιρείας που σχεδιάζει σε πρώτη φάση να τοποθετήσει δυο ανεμογεννήτριες.

Κάτοικοι με επικεφαλής τον Παναγιώτη Εγγλέζο είχαν αποκλείσει την περιοχή.

Δεν επέτρεψαν στην κουστωδία να περάσει και να κάνει την αυτοψία στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από τις παιδικές κατασκηνώσεις.

Περιοχή που δεν κάηκε μετά από κινητοποίηση των εθελοντών και των κατοίκων στην περυσινή μεγάλη πυρκαγιά.

Από το πρωί στην συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώθηκαν πάνω απο 100 άτομα.

Και έδειξαν την αποφασιστικότητα τους τα σχέδια κάποιων, λέγε με κυβέρνηση, να μετατρέψουν τον Προφήτη Ηλία σε πάρκο ανεμογεννητριών!

Η Ρόδος έστειλε ένα πρώτο μήνυμα και αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί, θα επανέλθει!

Αν τολμάνε οι τοπικοί βαστάζοι της κυβέρνησης ας πάνε να πείσουν τον κόσμο…».

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι στη Ρόδο καθώς έκαναν «εργασίες» σε κεραία τηλεπικοινωνιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ