Ρόδος: Μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά στην περιοχή της κοινότητας Μονολίθου

0
3990

Καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της φωτιά (ανάμεσα στη Μονόλιθο και τα Σιάννα) μετά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εναέριων μέσων αλλά και των εθελοντών. Η κατάσταση παραμένει πάντως επικίνδυνη μιας και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δεν ευνοούν. Άπαντες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

Πυρκαγιά: Καλύτερη η εικόνα, συνεχίζονται οι προσπάθειες

17.52 Τελευταία ενημέρωση:  Με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα από την Αθήνα ενισχύονται οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε δασική περιοχή μεταξύ Μονολίθου και Σιαννών. Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό μεταφέρονται αεροπορικώς σήμερα στη Ρόδο 30 δασοκομάντος ενώ με πλοίο της γραμμής θα ταξιδέψουν 10 οχήματα και άλλα 40 άτομα πεζοπόρων τμημάτων. Σε ότι αφορά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η προσπάθεια για τον περιορισμό της συνεχίζεται με κάθε μέσο που υπάρχει, ενώ σημαντικό είναι το έργο που επιτελείται από τα εναέρια μέσα που επιχειρούν, εξαιτίας και του δύσβατου σημείου όπου καίει (σε πλαγιά βουνού).

17.35 Τελευταία ενημέρωση: Διακόπηκαν προσωρινά τα δρομολόγιατων λεωφορείων από το λιμάνι της Ακαντιάς προκειμένου να μεταφερθούν πυροσβέστες στη φωτιά Διακόπηκαν προσωρινά τα δρομολόγια που εκτελούνται με τα minibus προς και από το λιμάνι της Ακαντιάς, προκειμένου τα οχήματα να διατεθούν για την άμεση μεταφορά επιπλέον πυροσβεστών στη φωτιά που ξέσπασε μεταξύ Μονολίθου και Σιαννών. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την επαναδρομολόγηση των λεωφορείων.

17.10 Τελευταία ενημέρωση:  Με συνεχείς ρίψεις από αέρος από αεροσκάφη και ελικόπτερα που συμμετέχουν από την πρώτη κιόλας ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς μεταξύ των χωριών Μονόλιθος και Σιάννα της Ρόδου, συνεχίζεται η προσπάθεια για τον έλεγχο και κατάσβεση της. Όπως είναι γνωστό η φωτιά εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2.30 σήμερα το μεσημέρι σε δύσβατο σημείο, ενώ στην περιοχή έπνεαν ενισχυμένοι άνεμοι. Άμεσα σήμανε συναγερμός σε όλες τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού οι οποίες μαζί με εθελοντές αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ έσπευσαν στο σημείο. Μέσα σε ελάχιστη ώρα ξεκίνησαν και οι ρίψεις των ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Η φωτιά καίει στην πλαγιά του βουνού προς Σιάννα και όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να κατασβηστεί όσο το δυνατόν συντομότερα καθώς πρόκειται για πλούσιο δάσος.

 

17.00 Τελευταία ενημέρωση: Αυτή την ώρα οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται, με πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που φτάνουν από Αθήνα και Καλαμάτα.

15.25: Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο ο Δήμος Ρόδου. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή του Μονολίθου. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εθελοντές, καθώς και εναέρια μέσα.

Επιτόπου έχουν σπεύσει ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Θωμάτος.»

14.55: Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή επιχειρούν 32 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου της 11ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

14.50: Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντές δασοπυροσβέστες αλλά και εναέρια μέσα έχουν σπεύσει για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί μεταξύ Μονολίθου και Σιαννών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη καθώς το σημείο που έχει εκδηλωθεί είναι δύσβατο, ενώ στην περιοχή πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι και η κατεύθυνση που δείχνει να έχει πάρει είναι προς το δάσος της Κυμισάλας. Πυκνός καπνός είναι ορατός από το χωριό Μονόλιθος της Ρόδου, που προέρχεται από το μέτωπο της φωτιάς που λόγω και των ανέμων επεκτείνεται και μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

Σε όλες τις εθελοντικές ομάδες του νησιού όπως και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου έχει σημάνει συναγερμός και όλες οι δυνάμεις μεταβαίνουν εκεί ώστε σε συνδυασμό με τα εναέρια μέσα που ήδη πραγματοποιούν ρίψεις από αέρος να καταφέρουν να την περιορίσουν και να την σβήσουν. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων από Σιάννα προς Μονόλιθο.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις
Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις

14.27: Μεγάλη κινητοποίηση αυτή την ώρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για πυρκαγιά στην περιοχή της κοινότητας Μονολίθου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά είναι ένα χιλιόμετρο από τον Μονόλιθο προς τα Σιάννα.

Στο σημείο σπεύδει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής.

Αυτή την ώρα, απογειώνονται επίσης εναέρια μέσα (2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο) από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριτσών, για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Πηγη: https://www.rodiaki.gr/article/517566/epikindynh-pyrkagia-anamesa-monolitho-sianna

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ