Ανακοίνωση «Νίκης» για την επίσκεψη Άδωνι στα Νοσοκομεία Κω, Καλύμνου & Ρόδου «Διέλυσαν τα δημόσια νοσοκομεία»

1
5302

EΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΡΟΔΟΥ, ΚΩ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ.

 

Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ Γεωργιάδη στα νοσοκομεία των νησιών μας, τις προηγούμενες μέρες, ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την καταστρεπτική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και την αναλγησία της κυβέρνησης.

 

Την κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την τεράστια  υποστελέχωση των νοσοκομείων, την αδυναμία των εργαζομένων να ανταπεξέλθουν πλέον σωματικά, ψυχικά, οικονομικά, τον κίνδυνο για την υγεία των πολιτών και τις ευθύνες του κράτους, κατήγγειλαν ομόφωνα, σε πολύ έντονους τόνους, κλίμα αγωνίας και απόγνωσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των νοσοκομείων Ρόδου, Κώ, Καλύμνου, στον υπουργό κ Γεωργιάδη.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά και του ίδιου του Υπουργού είναι ενδεικτικές της τραγικότητας της κατάστασης και του οξυμένου κλίματος που επικράτησε.

 

“Δεν είναι γίνεται ένας νοσηλευτής να αντιστοιχεί σε 30 ασθενής, 3 παθολόγοι να βρίσκονται για όλο το νοσοκομείο για μία ολόκληρη κλινική, να κάνουν εναλλάξ εφημερίες, να διακτινίζονται ανάμεσα στην κλινική και στα επείγοντα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια τεράστια ποσοστά υποστελέχωσης σε ένα νοσοκομείο που δέχεται 4.000.000 τουρίστες και 176.000 άτομα από τα γύρω νησιά. Το σύστημα υποφέρει, οι εργαζόμενοι υποφέρουμε, είμαστε όλοι με τουλάχιστον εκατοντάδες ρεπό στην άκρη, άδειες οφειλόμενες από το 2022, μιλάμε για άδειες του 2022 και πληρωνόμαστε για 900 ευρώ, θα καθόσασταν εσείς στη θέση μας; Πώς είναι δυνατόν να μη φύγουν όλοι οι εργαζόμενοι;” ανεφερε με απόγνωση η εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ρόδου κα Ελπίδα Παπαθανασίου, ενώ έντονες και δικαιολογημένες ήταν και οι διαμαρτυρίες και οι αποδοκιμασίες των πολιτών για την κατάσταση των δομών υγείας σε όλο το νησί της Ρόδου.

 

Αντίστοιχα σοβαρότατες καταγγελίες διατυπώθηκαν και από την εκπρόσωπο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κώ κα Καρανάσιου.

 “Πεθαίνει κόσμος, γιατί έρχονται ασθενείς με καρότσες αυτοκινήτων, γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα. Σας έχουν δώσει ποτέ μία λίστα με όνομα και επίθετο για τον κόσμο που έχασε τη ζωή του όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν είχε ασθενοφόρο;

Εκεί φαίνεται η πολιτική και τα κενά σας, όταν ο κόσμος δεν έχει γιατρό. Έρχεται ο κόσμος να βρει καρδιολόγο και του λέμε, δεν έχει, πήγαινε να βρεις έξω, έρχεται να βρεί παιδίατρο και του λέμε δεν έχει, θα διακομιστεί το περιστατικό. Σκορπάτε χρήματα στις διακομιδές. Η μία διακομιδή κοστίζει από 3.000, έως 36.000 ευρώ. Πόσους γιατρούς και προσωπικό θα φέρνατε με αυτά τα χρήματα;”

 

“Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά την κατάσταση, ούτε να μας απαντήσετε δεν μπαίνετε πολλές φορές στον κόπο από το υπουργείο”, τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Κω.

“Δουλεύουμε με παράνομα προγράμματα με τέσσερις μήνες προσωπικό. Έχουμε βάλει πλάτη στα πέντε χρόνια και δεν αντέχει το προσωπικό άλλο, δεν έχετε βάλει μόνιμο προσωπικό.”

“Δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έχετε κατακερματίσει.”

“Έχει γίνει ανελκυστικό το σύστημα Υγείας, έχει γίνει ανελκυστικό να έλθει κάποιος να δουλέψει στο νησί. Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατάσταση.  Το όπλο μας είναι η αλήθεια μας και η δουλειά μας. Δεν μας σπούδασε κανένα κράτος, μας σπούδασαν οι γονείς μας με το αίμα και τον ιδρώτα τους.”

“Δεν μας βοηθούν μόνο οι προσκλήσεις, το νοίκι στην Κώ έχει πάει 700 ευρώ, δεν θα έρθει κανείς να δουλέψει με αυτές τις συνθήκες, να γίνουν προσκλήσεις με πλαίσιο και κίνητρα.”

“Τα νοσοκομεία ανήκουν στον κόσμο, ο κόσμος τα πληρώνει με τους φόρους του, δικαιούται να έχει δημόσια και δωρεάν υγεία. Οι πρώτες βοήθειες δίνονται στο νησί και ακόμα και αυτοί που έχουν λεφτά, πρώτα εδώ θα έρθουν,στο επείγον και στο οξύ. Εχουμε αγωνία, έχουμε αγανακτησει, πεθαίνει κόσμος καθημερινά.”

Με τη σειρά του ο Υπουργός δεσμεύτηκε (για άλλη μια φορά) ότι θα προκηρύξει 50 θέσεις νοσηλευτών για τη Ρόδο, 4 ταυτόχρονες θέσεις παθολόγων γιατρών για την Κώ, 1 θέση καρδιολόγου και 1 θέση ακτινολόγου για την Κάλυμνο, και ότι σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμο και πλήρως επανδρωμένο με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το πολυπόθητο και χρόνια αναμενόμενο ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο νοσοκομείο της  Ρόδου, που θα εξυπηρετήσει τους ογκολογικούς ασθενείς,

Είναι πραγματικά πρόκληση και σκέτη υποκρισία ένας Υπουργός να επισκέπτεται νοσοκομεία με τόσο βαρύ φόρτο εργασίας και συνάμα τόσο σοβαρά προβλήματα όπως των νησιών μας μεσούσης της τουριστικής σεζόν και όχι στην αρχή της ή πριν την αρχή της, ώστε έγκαιρα να δώσει λύσεις, όταν μάλιστα έχει ενημερωθεί επανειλημμένα και αυτός και οι προκάτοχοι του υπουργοί με δεκάδες αναφορές για τις τεράστιες ελλείψεις τους.

Είναι παράλογο ο κος Υπουργός να περιμένει οι γιατροί να σπεύσουν να ανταποκριθούν σε προφορικές εξαγγελίες και υποσχέσεις ενός κράτους που έχει αποδειχτεί στην πράξη επανειλημμένα αναξιόπιστο και ρευστό στις αποφάσεις του, όταν οι σχετικές ΚΥΑ για τις προσλήψεις, τους μισθούς και τα όποια κίνητρα δεν έχουν καν δημοσιευτεί.

Το 2023, πριν από τις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη έγκριση και τον προγραμματισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο 6.500 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, ωστόσο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024, ο τότε υπουργός Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι προχωράει η προκήρυξη για τον διορισμό μόνο 1.450 γιατρών για το ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, νούμερο για το οποίο δεσμεύτηκε και στη συνάντησή του με την ΟΕΝΓΕ. Ομως, μετά τον ανασχηματισμό, ο κος Γεωργιάδης δεν εφάρμοσε αυτόν τον σχεδιασμό, προκηρύσσοντας μόνο 704 θέσεις επί θητεία (θέσεις ορισμένου χρόνου, με μη δυνατότητα παύσης πριν τη λήξη της θητείας) ενώ τώρα ο υπουργός, υπό καθεστώς πίεσης, εγκρίνει με το σταγονόμετρο προσλήψεις προσωπικού για τα νοσοκομεία μας.

“ Το κράτος δεν έχει λεφτά”, ανέφερε ο Υπουργός για να δικαιολογήσει την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, μιλώντας στο νοσοκομείο της Ρόδου, και φυσικά δεν έπεισε κανένα, όταν όλοι γνωρίζουν πώς πακτωλοί χρημάτων μοιράζονται χωρίς έλεγχο και διαφάνεια (γιατί άραγε) σε επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο της Υγείας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Εφημερίδας Συντακτών, το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους με επίσημα στοιχεία που έχει αντλήσει απ’ την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, καταγγέλει ότι μόνο για τα έτη 2021 – 2022, έγιναν σωρεία συμβάσεων με απευθείας ανάθεση ή με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης, με το κόστος να ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας! Το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων συνεχίζει και καλά κρατεί και στο πρώτο 4μηνο του 2024, με βάση τα στοιχεία που Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) .

Υποτιμά λοιπόν μάλλον την νοημοσύνη μας ο κος Υπουργός, και ξεπέρασε τα όρια και στην Κάλυμνο, όταν για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τις ελλείψεις σε καρδιολόγο και ακτινολόγο του εκεί Νοσοκομείου Καλύμνου, έφτασε να δώσει έναν μοναδικό, νέο και πρωτότυπο ορισμό στα χρονικά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

“Δεν έχει γίνει ευθέως αντιληπτό και φταίμε κι εμείς φταίω κι εγώ γι΄αυτό, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό σύστημα. Το δημόσιο σύστημα είναι όλος ο ιατρικός κόσμος, δημόσιος και ιδιωτικός. Όλοι μαζί έχουμε ένα κοινό στόχο”, αναφορά καθόλου τυχαία αφού ο κος Υπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, είναι η μοναδική λύση μετά τις συνειδητές πολιτικές της κυβέρνησης που διέλυσαν τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι πλέον φανερό, ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, έχει οδηγήσει σε διάλυση την δημόσια Υγεία, προωθώντας ως επακόλουθο τα συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, εις βάρος των πολιτών που ενώ πληρώνουν εισφορές, υποχρεώνονται να βάλουν το χέρι βαθύτερα στη τζέπη,  είτε καταφεύγοντας στα απογευματινά ιατρεία, είτε στις ιδιωτικές δομές υγείας.

Γιατροί και νοσηλευτές καμικάζι, σε απόγνωση, να υπερεφημερεύουν σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία, κακοπληρωμένοι, εξαντλημένοι, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και την υγεία των συμπολιτών τους, πολίτες που πληρώνουν ολοένα και περισσότερες δαπάνες, είναι το τοπίο του σημερινού Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και τα λάθη της, της με μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, με πλαίσιο και κριτήρια ώστε το ΕΣΥ να ξαναγίνει λειτουργικό και ελκυστικό για τους επιστήμονες γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να παίζει με την υγεία των ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των νησιών μας, που έχουν αυξημένες ανάγκες, λόγω και του τουρισμού.

Το δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα “ΝΙΚΗ” στηρίζει τους αγώνες των υγειονομικών και είναι στο πλευρό τους, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην κοινωνία και τα δίκαια αιτήματά τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Παναγία και οι Άγιοι θα μας βοηθήσουν.Εξαλου όσοι φεύγουν πάνε κοντά στο λατρεμένο Θεό μας.Τα έχει προβλέψει όλα ο Αγ.Παισος Εξαλου.Για ποιο λόγο να ανησυχούμε αφού ξέρουμε το μέλλον;….Αποσπασμα από το πρόγραμμα του κόμματος «Νίκη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ