Ν. Μυλωνάς: Η καλή διαχείριση σκουπιδιών και νερού στον Δήμο αλλάζει μέσω πολιτικής και όχι μέσω διαξιφισμών Δήμου-Περιφέρειας και αφορισμών ΔΣ

1
5790

Θέμα: ‘’Η καλή διαχείριση σκουπιδιών και νερού στον Δήμο αλλάζει μέσω πολιτικής και όχι μέσω διαξιφισμών Δήμου-Περιφέρειας και αφορισμών του δημοτικού συμβουλίου’’

Α. Μα γιατί ασχολείσαι με τα σκουπίδια; Βλέπεις να ασχολείται κάνεις με σοβαρότητα με το θεμα από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι και σήμερα; Είναι τυχαίο ότι κάηκε 4 φορές και καταστράφηκαν οι βασικές του υποδομές; Ότι δεν έγινε έλεγχος, επιμερισμός ευθυνών και επιβολή ποινών σε κάποιον υπεύθυνο;

Β. Στο πρόσφατο ΦΕΚ 2703Β/09.06.2024 περιγράφεται η ΝΤΡΟΠΗ των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Κω.

Στο κείμενο της 09.08.2024 του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου: ‘’14 αλήθειες για τον ΧΥΤΑ της Κω…’’ που διαβάζεται ως απολογισμός στην ένοχη σιωπή των ετών 2021-24 της Περιφέρειας, μας περιγράφουν τις εγκληματικές παραλείψεις του Δήμου Κω! Κρατάμε τις επισημάνσεις για τις εγκληματικές πρακτικές που επικρατούσαν στο ΧΥΤΑ από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι και σήμερα.  Όμως το ερώτημα που οι πολίτες θέσουν αυτή την ώρα είναι: ποιο το σχεδιο, ποιο το χρονοδιάγραμμα  και με ποια η χρηματοδότηση για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Κω, σαν ένας σύγχρονος μηχανισμός διαχείρισης.  Αντί αυτού έχουμε ένα παιγνίδι καταλογισμού δευτερευουσών ευθυνών και μάλιστα για ένα ανύπαρκτο θεμα, αφού ‘’η μεταφορά σκουπιδιών από την Κάλυμνο’’ αφορά την μετά την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ εποχή! Την ψευδο-αντιπαράθεση Δήμου-Περιφέρειάς συμπληρώνει  η ‘’αγωνιώδης’’ επίκληση πρώην Δημάρχων στο δημοτικό συμβούλιο να αρνηθεί την παραχώρηση του ΧΥΤΑ στην περιφέρεια!

Γ. Η ευθύνη των δημοτικών αρχών Κω είναι κυρίαρχη για την κακο-διαχείριση του ΧΥΤΑ.  Η εγκατάσταση αυτή είναι προϊόν της επιστημονικής τεχνικής στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Ένωσης). Χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και θα έπρεπε να εφαρμόζει τους κανόνες που αναγράφονται. στις μελέτες της κατασκευής και τις συμβάσεις χρηματοδότησης του έργου:

  1. τεχνική αρτιότητα της εγκατάστασης 2.οικονομική επιβάρυνση από την λειτουργία του ΧΥΤΑ των καταναλωτών. Η μελέτη της Κω προέβλεπε πρόσθετη επιβάρυνση 16 ευρώ τον τόνο δηλ. ετήσιο έσοδο 480.000 ευρώ (με ανακοστολόγηση της υπηρεσίας επιβαρύνοντας αποκλειστικά τα μεγάλα ξενοδοχεία πρόκυπτε η επιβάρυνση τους κατά 11 ευρώ ανά τόνο) με τα οποία θα χρηματοδοτούσαμε 1. Τα έξοδα λειτουργίας 2. τις πιθανές επισκευές 3. την αυτοχρηματοδότηση των επεκτάσεων του (επόμενα 2 βήματα της 30-ετους ζωής του). Όμως ο Δήμος ενέταξε τον ΧΥΤΑ στην υπηρεσία καθαριότητας με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ όλων μας! Το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ απορρόφησε ευρωπαϊκά χρήματα για να γίνει λόγω αδυναμίας του Δήμου Κω! Όμως αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να διοχετευτούν  σε άλλες πράσινες δημοτικές πολιτικές οι οποίες είναι ανύπαρκτες λόγω οικονομικών αδυναμιών του Δήμου δηλαδή λόγω κοντόφθαλμης διαχείρισης. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες της τοπικής πολιτικής στα σκουπίδια. Το ίδιο ισχύει  και για το νερό! Στην ΔΕΥΑΚ ακολουθείται η ίδια λογική και φυσικά θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Δ. Οι ΧΥΤΑ σχεδόν όλοι ΣΤΗΝ Χώρα μας, έχουν καταστραφεί από την κακοδιαχείριση και την ανοησία των δημοτικών αρχών που αντί να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις των υπογραφών τους ακολούθησαν πολιτική λαϊκισμού και πελατειακών πρακτικών! Η ευθύνη της Ελληνικής πολιτείας είναι ότι ‘’δεν άσκησε ελέγχους και δεν επέβαλε ποινές στους υπευθύνους!’’

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια και τα νερά είναι πρωτίστως τεχνοκρατικό. Μετά γίνεται οικονομικό και τελικά είναι πολιτικό ζήτημα! Ο πολιτικός παίρνει την ευθύνη της τήρησης των κανόνων της επιστήμης και του επιμερισμού της οικονομικής επιβάρυνσης στις κοινωνικές τάξεις, αλλά εδώ γίνεται το αντίθετο! Το νερό και τα απορρίμματα  γίνονται αντικείμενο διαχείρισης με καθαρά πολιτικούς όρους (βλέπε πελατειακές λογικές) και εξαναγκάζοντας την τεχνική και την οικονομική υπηρεσία να προσαρμοστούν στην πολιτική. Έτσι τα τέλη παγώνουν! Ακολουθεί αυτό που ζούμε σήμερα! Αδιέξοδα και γκρίνια! Δήμος εναντίον Περιφέρειας! Παλιοί δήμαρχοι εναντίον νέων!  Επικλήσεις για ‘ανυπακοή’ και πάει λέγοντας!

Ε. Η εφημερίδα της κυβέρνησης ‘’Καθημερινή’’ της 11.8.23 στην 3η σελίδα. περιγράφει το πέρασμα της διαχείρισης των νερών και της Δωδεκανήσου σε Νομαρχιακή ΔΕΥΑ με την ίδια (περί σκουπιδιών) αιτιολογία:  1. Διαπιστωμένη κακή διαχείριση 2. Κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης με αποκλίσεις πάνω από 200% μεταξύ των Δήμων 3. Την λειψυδρία 4. Την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0 έργων 150 εκ. για αφαλατώσεις, (οι οποίες δεν επαρκούν αφού τα αιτήματα των ΔΕΥΑ τις ανεβάζουν στα 6 εκ).

Οι Δήμοι όμως τι έχουν να αντιπροτείνουν; ΤΙΠΟΤΑ! Κρέμονται από την Κυβέρνηση που και αυτή αδυνατεί και κάνει πολιτική διαχείριση της κρίσης! Και καταφεύγει σε ιδεολογήματα.  Δημιουργεί μεγάλους φορείς που θα αναθέσουν τα έργα του φτωχού ταμείου ανάκαμψης με ΣΔΙΤ φορτώνοντας νέα βάρη στους πολίτες! Η κυβέρνηση έχει σαφή νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία ανατρέπεται με πολιτικούς αγώνες και όχι με αψιμαχίες Νικηταρά-Χατζημάρκου και φωνές του τύπου ‘’δεν παραχωρούμε ΧΥΤΑ και ΔΕΥΑΚ’’!

Ν. Μυλωνάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. τα χρωστούμενα στην δευακ !!ο κάθε δήμαρχος χαρίζει τα χρέη εις βάρος των άλλων δημοτών.για αυτό τις δευακ θα τις πάρει το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ