Με την προσέλευση μεγάλου αριθμού προσκυνητών εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στο φερώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στην πόλη της Κω το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Δυτική Αρχαιολογική ζώνη και το Αρχαίο στάδιο.
Τον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Οικονομίκο και τον π. Περικλή Κιάρη.
Έψαλαν οι Ηλίας Καματερός Δημήτρης Διακονικολής Αλέξης Τσιούπλης, Μιχάλης Χατζηνικήτας, Μιχάλης Ζώης και Γ. Κιάρης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων; Εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, ο Νίκος Πουλιού, ο Ιατρός από τη Γενεύη κ. Τσελεπής (πνευματικό τέκνο του κ. Ιερεμία ο οποίος έρχεται κάθε χρόνο στη χάρη του), ο Ιατρός και Διευθυντής της Αστικής Εταιρείας Δημήτρης Γερούκαλης, ο Ματθαίος Καζαμίας, ο Ανδρέας Χατζημιχαήλ, και πλήθος προσκυνητών.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε πολύ παραστατικά και διδακτικά στο βίο του Αγίου Παντελεήμονα παρατηρώντας το σκεπτικό βλέμμα στο ψηφιδωτό που τον απεικονίζει δεξιά της εισόδου στο ιερό παρεκκλήσιο.
Τόνισε επίσης με αφορμή την παρουσία των προαναφερθέντων ιατρών, την ευλάβεια και την τιμή που του αποδίδει ο ιατρικός κόσμος έχοντάς τον ως προστάτη και βοηθό.
Βιογραφία
Γαλακτόμικτον, Μάρτυς, αἷμα σῆς κάρας,
Δι’ ἣν ὑδατόμικτον ὁ Χριστὸς χέει.
Φάσγανον ἑβδομάτῃ λάχεν εἰκάδι Παντελεήμων.
Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.
Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.
Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.
Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.