Γ. Σεγραίδος, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω στον «Σ»: «Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι μας»

0
4464

Γ. Σεγραίδος, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω:

«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι μας»

«Είναι λάθος να βλέπουμε από τη μια την ανάπτυξη την οποία την κυνηγάμε, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε μια μελέτη που να λέει ότι τέλος, τελειώσαμε, μέχρι εδώ ήταν»

 

 

«Δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε μια μελέτη για το πιο σημαντικό μας πρόβλημα, τις υποδομές και το άλφα και το ωμέγα που είναι το νερό, εκτός από όλα τα άλλα»

«Το φετινό  φθινόπωρο πρέπει να μας βρει έτοιμους για την επόμενη χρονιά, αλλιώς θα χάσουμε άλλη μια χρονιά σε προωθητικές για το νησί μας ενέργειες – Ελπίζω να έχουμε DMO και να προχωρήσουν όποιοι άνθρωποι τον στελεχώνουν, μπροστά και γρήγορα, διαφορετικά  θα  πρέπει να βρούμε τρόπους μαζί με άλλους φορείς να κάνουμε αυτή τη δουλειά μόνοι μας»

 

«Τα καταστήματα της εστίασης είναι υποχρεωμένα να εργάζονται οι εργαζόμενοί τους  5θήμερο μέσα στην τουριστική σεζόν, με αποτέλεσμα με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει τα  περισσότερα να επιλέγουν να είναι κλειστά μία φορά την εβδομάδα. Και αυτό είναι και το λυπηρό ενός τουριστικού προορισμού»

«Το ότι υπάρχει κόσμος δεν λέει και πάρα πολλά πράγματα, διότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη συγκοινωνία. Δεν μετακινείται ο κόσμος, δεν υπάρχει μετακίνηση εύκολη, υπάρχει μετακίνηση ακριβή και αργοπορημένη»

 

«Τα έσοδα από την ενοικίαση των παραλιών να πηγαίνουν προς την αξιοποίηση του ελεύθερου αιγιαλού. Έχουμε τις πιο βρώμικες παραλίες έβερ. Όπου και να πάτε σε ελεύθερο αιγιαλό, θα δείτε σκουπίδια»

 

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου και οι απόψεις για το πώς «πηγαίνουμε» διίστανται. Οι αριθμοί, σύμφωνα με στοιχεία, ευημερούν. Πόσο όμως αυτό ανταποκρίνεται στην τοπική μας αγορά; Για το ζήτημα αυτό, καθώς και για άλλα εξίσου σοβαρά, όπως, το να μένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης μια φορά την εβδομάδα, η δυσκολία μετακίνησης του κόσμου λόγω έλλειψης συχνών δρομολογίων, το τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των πρώτων υλών η οποία εκτοξεύει τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων και τις τιμές τους σε δυσθεώρητα ύψη, για την ΚΩΑΝ και τη δημιουργία DMO (Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού), για τις υποδομές του νησιού, για τις παραλίες και το μέλλον των παραλιούχων, καθώς και για την Σένγκεν,  μιλά στον «Σ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Κω (ΣΕΠΕ ΚΩ) Γιώργος Σεγραίδος.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σεγραίδο, εύλογο το πρώτο ερώτημα. Μπήκαμε στον Ιούλιο, το νησί σφύζει από τουρίστες, όπως μας λένε. Πώς πηγαίνει η εστίαση;
Γ.Σ.: Η ποσοτική εικόνα είναι ικανοποιητική, για την ποιοτική εικόνα υπάρχουν αρκετά θέματα για τις χαμηλές καταναλώσεις, αλλά αυτή την εικόνα θα την βγάλουμε προς το τέλος της σεζόν, είναι ακόμα νωρίς.
Ερ: Το ρωτάω αυτό διότι βλέπω αρκετά καταστήματα εστίασης κλειστά.
Γ.Σ.: Αυτό ήταν γνωστό ότι θα συμβεί. Δεν έχει αλλάξει ακόμα κάτι, παρόλο ότι έγινε μια προσπάθεια απ’ το κράτος για να μπορεί να υπάρξει μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση για εργαζόμενους εξαήμερης διάρκειας. Αυτό δεν έγινε εφικτό, που σημαίνει ότι τα καταστήματα της εστίασης είναι υποχρεωμένα να εργάζονται οι εργαζόμενοί τους  5θήμερο μέσα στην τουριστική σεζόν, με αποτέλεσμα με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει τα  περισσότερα να επιλέγουν να είναι κλειστά μία φορά την εβδομάδα. Και αυτό είναι και το λυπηρό ενός τουριστικού προορισμού.
Ερ: Παρόλα αυτά όμως, λέτε ότι πηγαίνουμε καλά.
Γ.Σ.: Δείχνει ποσοτικά ότι υπάρχει κίνηση, αλλά δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά το τι θα σημαίνει. Όπως ξέρετε, θα βγει το υπόμνημά μας στο τέλος της σεζόν, όπου θα έχουμε ρωτήσει όλους τους συναδέλφους και θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι έγινε φέτος. Δείχνει καλή εικόνα. Από κει και πέρα δεν είναι το ίδιο μια εικόνα στην πόλη με μια εικόνα στα χωριά. Αυτά πρέπει να τα δούμε για να έχετε μια γενική εικόνα για όλο το νησί γιατί το νησί δεν είναι μόνο η πόλη, είναι και όλα τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος.
Ερ: Δηλαδή, στα χωριά δεν συμβαίνει το ίδιο;
Γ.Σ.: Σε κάποια χωριά ναι, σε κάποια όχι. Δείχνει ότι υπάρχει κόσμος στο νησί. Αυτό είναι το σημαντικό. Από εκεί και πέρα, το ότι υπάρχει κόσμος δεν λέει και πάρα πολλά πράγματα, διότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη συγκοινωνία. Δεν μετακινείται ο κόσμος, δεν υπάρχει μετακίνηση εύκολη, υπάρχει μετακίνηση ακριβή και αργοπορημένη. Οπότε αυτό που θα θέλαμε να δούμε, δεν το βλέπουμε προς το παρόν. Δεν βλέπουμε μεγάλη συχνότητα δρομολογίων που σημαίνει λιγότερος κόσμος να μετακινείται κυρίως για τα καταστήματα εστίασης της πόλης που έκλειναν μέχρι πριν από ένα μήνα από πολύ νωρίς.  Ήτανε δραματική η κατάσταση, τώρα έχει φτιαχτεί, έχουν ανέβει λίγο τα δρομολόγια, αλλά δεν είναι δρομολόγια τουριστικού προορισμού σίγουρα. Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να λέω ότι επειδή βλέπω κόσμο σε ένα κατάστημα σημαίνει ότι πηγαίνει και καλά. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μακάρι οι συνάδελφοι με τον κόσμο που βλέπουμε στα καταστήματά τους να έχουν φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα και να βγάλουν τη σεζόν, μια σεζόν υπερπληθωριστική, με πάρα πολλά θέματα και πάρα πολύ μεγάλες αυξήσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς στον κλάδο. Εκεί υποφέρει ο επιχειρηματίας εστίασης και εκεί επικεντρώνεται ο σύλλογος και όλη μας η δυναμική.
Ερ: Σε αδρές γραμμές, πού επικεντρώνεται ο σύλλογός σας;
Γ.Σ.: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα λειτουργικά, ενεργειακά, υποδομές.  Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αύξηση των πρώτων υλών. Έχουμε πολύ υψηλά κοστολόγια πλέον. Έχουν γίνει διαβήματα μέσω της ομοσπονδίας μας προς το κράτος, παντού, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, διότι θα πρέπει να ανέβουν οι τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, πράγμα απαγορευτικό και για εσάς και για εμένα.  Θυμάστε που λέγαμε πριν δύο χρόνια ότι, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάμε σε ένα εστιατόριο;
Ερ: Και βέβαια το θυμάμαι.
Γ.Σ.: Ωραία, ισχύει τώρα. Ζούμε αυτές τις στιγμές. Εκεί φτάσαμε, όπου κάποια καταστήματα θα αναγκαστούν να κοστολογήσουν βάση του κοστολογίου που πρέπει να κοστολογήσουν και οι τιμές είναι δυσθεώρητες. Είναι δύσκολο αυτό το κομμάτι. Από κει και πέρα, ο τουρισμός, το είδος του τουρισμού, η ποιότητα του επισκέπτη και οι καταναλώσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, προφανώς θα βγουν προς το τέλος της σεζόν, όπου εκεί θα δούμε τι έχει γίνει σε μία γενική εικόνα.
Ερ: Ένα θέμα που σας απασχολεί και σαν κλάδος, το είχαμε συζητήσει την προηγούμενη φορά, είναι η δημιουργία διεύθυνσης τουρισμού (DMO) στην ΚΩΑΝ, κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Είχατε πει πως, σε περίπτωση που δεν δημιουργηθεί, θα προχωρούσατε στη δημιουργία ενός ανάλογου φορέα.

Γ.Σ.: Ό,τι βλέπετε εσείς βλέπουμε και εμείς.  Εμείς σαν σύλλογος εστίασης ήμασταν από τους πρώτους που στήριξαν την ορθή ιδέα ίδρυσης τέτοιου είδους επιχειρήσεων οργανισμών για να τρέχουν τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα  οι δήμοι, ανεξαρτήτως προσώπων. Θεσμικά στηρίξαμε από τους πρώτους τέτοιου είδους προσπάθειες. Από κει και πέρα τον τρόπο που λειτουργεί μια επιχείρηση που διοικείται από έναν δήμο, δεν μπορώ να τον γνωρίζω, ούτε βρισκόμαστε εμείς μέσα στη ΚΩΑΝ, ούτε έχουμε κάποια πληροφόρηση περισσότερο από τη δημοσιογραφική πληροφόρηση που έχετε εσείς. Δεν έχουμε δηλαδή κάποιο μέλος του συλλόγου μας ή κάποιον εκπρόσωπο του συλλόγου μας στην ΚΩΑΝ για να μπορώ να σας πω περισσότερα πράγματα.
Ερ: Το ρωτάω αυτό διότι, σε προηγούμενη συζήτηση που είχαμε, μου είχατε πει ότι αν δεν δημιουργηθεί αυτός ο φορέας για τον τουρισμό, εσείς σαν σύλλογος θα προχωρήσετε μαζί με άλλους φορείς στη δημιουργία ενός άλλου φορέα. Το έχετε προχωρήσει ή όχι;
Γ.Σ.: Μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων που το προκαλέσαμε και μαζί με άλλους επαγγελματικούς φορείς, είναι μονόδρομος εάν δεν δημιουργηθεί DMO  (Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού). Το φετινό  φθινόπωρο πρέπει να μας βρει έτοιμους για την επόμενη χρονιά, αλλιώς θα χάσουμε άλλη μια χρονιά σε προωθητικές για το νησί μας ενέργειες.  Όλη η προετοιμασία για τη σεζόν γίνεται από το φθινόπωρο, άρα, σε λίγους μήνες θα πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει. Είδα μια τελευταία συνέντευξη του κυρίου Πικιώνη, ο οποίος είπε ότι θα ξεκινήσει ο DMO και ότι τέλος πάντων, τώρα που έχει αναλάβει αυτό το πρόσωπο, θα στηθεί ο οργανισμός. Το ευχόμαστε, διαφορετικά  θα  πρέπει να βρούμε τρόπους μαζί με άλλους φορείς να κάνουμε αυτή τη δουλειά μόνοι μας. Ελπίζω στο τέλος του καλοκαιριού να έχουμε DMO και να προχωρήσουν όποιοι άνθρωποι τον στελεχώνουν, μπροστά και γρήγορα.
Ερ: Σαν Σύλλογος έχετε άποψη και θέση και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως λ.χ. το νερό. Λιγοστεύει κύριε Σεγραίδο. Σε λίγο, δεν μπορώ να εκτιμήσω το πότε, θα λέμε το νερό νεράκι. Φέτος έχουμε διακοπές υδροδότησης ακόμα και σε περιοχές της πόλης, όχι μόνο στο τρίγωνο που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια. Εσείς πώς το βιώνετε;

Γ.Σ.:  Πάλι θα επανέλθω σε προηγούμενη συνέντευξή μας γιατί πραγματικά τα ερωτήματά σας είναι καίρια. Θυμάστε ότι συζητάγανε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε τις μελέτες μας με ένα γραφείο μελετών στατικών αποτιμήσεων της σεζόν;  Δεν υπάρχει ακόμα. Εγώ μπορώ να σας πω εύκολα ότι το νερό τελειώνει και εσείς μπορείτε να μου βρείτε εύκολα ότι το νερό δεν τελειώνει. Υπάρχει κάποιος ο οποίος να έχει ασχοληθεί και να βγάλει μια μελέτη που να λέει ότι αυτός ο ορίζοντας που λέγεται Κως έχει κορεστεί ή όχι; Εσείς έχετε δει κάποια επίσημη μελέτη για αυτό;

Ερ: Όχι.

Γ.Σ.: Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ακόμα μια μελέτη για το πιο σημαντικό μας πρόβλημα, τις υποδομές και το άλφα και το ωμέγα που είναι το νερό, εκτός από όλα τα άλλα. Ποιός ο λόγος, είναι το ερώτημα το δικό μου, με την απλή λογική που μας διακατέχει. Τόσες δεκαετίες να μην μπορούμε να στήσουμε έναν τέτοιο οργανισμό που να επενδύουμε κάθε χρόνο, είτε από τα δημοτικά μας, είτε από  τα κρατικά μας χρήματα είτε από τα ιδιωτικά μας αν χρειαστεί, να κάνουμε τις μελέτες που απαιτούνται για να ξέρουμε πού πάμε. Εμένα με ενοχλεί προσωπικά να βλέπω ανθρώπους να βγαίνουν και να λένε, τελείωσε, κορεστήκαμε,  πεθάναμε, λειψυδρία ή δεν υπάρχει πρόβλημα βάλτε άλλες 100.000 κλίνες. Είναι λάθος. Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι μας. Είναι λάθος αυτό το πράγμα, να βλέπουμε μεν από τη μια την ανάπτυξη την οποία την κυνηγάμε, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε μια μελέτη που να λέει ότι τέλος, τελειώσαμε, μέχρι εδώ ήταν. Να πάμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά και ορθά ό,τι χτίσαμε να μην είναι κούφιο ή κουφάρι, να λειτουργήσει και να μπορεί επιτέλους αυτό το ωραίο μέρος μας που λέγεται Κως να αποκτήσει και την ταυτότητα και τις υποδομές του.
Ερ: Ένα άλλο θέμα που «έσκασε» φέτος, είναι οι παραλίες. Άλλαξαν πολλά και κάποιοι υποστηρίζουν πως ήρθαν τα πάνω κάτω. Εσείς, ως χρήστης παραλίας, πως εκλάβατε τις αλλαγές;
Γ.Σ.: Κοιτάξτε να δείτε, κάποιος ο όποιος κάνει τη δουλειά του με βάση το νόμο, δεν τον ενοχλούν τα νομοθετήματα.  Κυρίως αυτό που άλλαξε στο θέμα των παραλιών είναι ο ψηφιακός έλεγχος και η ψηφιακή διαδικασία απόκτησης ενός κομματιού παραλίας που πρέπει να χρησιμοποιήσεις με αυστηρότερους όρους και αυστηρότερα πρόστιμα.
Δεν είναι το πρόβλημά μου προσωπικά επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια και στα θεσμικά και στα νομοθετήματα. Δεν είναι το πρόβλημα οι ψηφιακοί έλεγχοι. Το πρόβλημα βρίσκεται ότι, όταν κάνεις ένα νομοθέτημα που λες στον ιδιώτη που θα χρησιμοποιήσει μια παραλία, τους όρους, τους κανόνες και τα πρόστιμα τα οποία θα δείτε ότι θα φέρουνε ακόμα χειρότερη εικόνα. Αυτό θα το δούμε του χρόνου όπου θα δείτε τους κλασικούς παραλιούχους της Κω να σταματάνε αυτή τη δουλειά. Θα δείτε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο νομοθέτημα για το τι γίνεται με τους ελεύθερους αιγιαλούς, δηλαδή, τόσα έσοδα που θα πάρουν το δημόσιο, το κράτος, οι δήμοι από την ενοικίαση των παραλιών να τα χρησιμοποιούσαν για τον ευπρεπισμό του ελεύθερου αιγιαλού, τον οποίο όλοι τον έχουμε ανάγκη. Να μπορούν να επενδύσουν για το δημόσιο καλό με τουαλέτες χημικές, με ντους ανά κάποια μέτρα, με απλές και βασικές παροχές για τον λουόμενο.
Ερ: Μιλάτε για τις ελεύθερες παραλίες.
Γ.Σ.: Για τις ελεύθερες παραλίες. Εφόσον αναγκαζόμαστε να δώσουμε για να έχουμε έσοδα σε οργανωμένες, να πρέπει τουλάχιστον αυτά τα χρήματα να είναι ανταποδοτικά και να πάνε στις ελεύθερες παραλίες. Να καθαριστούν, να ευπρεπιστούν και να μας είναι ευχάριστες όταν πάμε να κάνουμε ένα μπάνιο. Αυτός δεν είναι και ο σκοπός της εκμετάλλευσης του αιγιαλού;  Εγώ δεν βλέπω κάποιο άλλο σκοπό, εκτός από έσοδα φορολογικά ή οτιδήποτε άλλο, γιατί πάνω στον αιγιαλό δημιουργούνται τεράστια ποσά  που δημιουργούν ΦΠΑ, φόρους και έσοδα για το κράτος, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι. Τουλάχιστον τα έσοδα από την ενοικίαση να πηγαίνουν προς την αξιοποίηση του ελεύθερου αιγιαλού. Έχουμε τις πιο βρώμικες παραλίες έβερ. Όπου και να πάτε σε ελεύθερο αιγιαλό, θα δείτε σκουπίδια.  Υπάρχουνε 3 4 εθελοντικές ομάδες αξιόλογων ανθρώπων που καθαρίζουν τα σκουπίδια μας, ενώ υπάρχουν έσοδα για να γίνει αυτό δομημένα και όμορφα, δεν γίνεται κάτι. Με ενοχλεί ότι και σε αυτό το νέο νόμο δεν προβλέφθηκε τίποτα γι αυτό που λέμε κι ας είμαι καταστηματάρχης με παραλία. Με ενδιαφέρει να έχω καθαρό το νησί μου, με ενδιαφέρει το νησί μου να μην είναι βρώμικο, δεν είμαι μόνο επιχειρηματίες και έτσι πρέπει να το βλέπουμε όλοι. Όλοι οι επιχειρηματίες έχουν καθαρούς αιγιαλούς. Αριστερά τους όμως και δεξιά τους γίνεται χαμός.

Ερ: Εκεί βέβαια είναι και ευθύνη ημών των πολιτών που βλέπουμε τον ελεύθερο χώρο σαν σκουπιδότοπο.
Γ.Σ.: Και τώρα αρχίζουν και χτίζουν κιόλας, δηλαδή, έχουμε πάει στο άλλο άκρο. Εκεί που βλέπαμε να χτίσουν τα Beach Bar και τα λοιπά, τα οποία τώρα ξηλώνονται, τώρα θα αρχίσουν να χτίσουνε οι πολίτες. Μάλλον είναι θέμα παιδείας και δεν ήταν τελικά θέμα καταστηματαρχών, γιατί όλοι μας είμαστε ένα, την ίδια παιδεία έχουμε,  έχουμε πάρει κάποια στοιχεία, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την εικόνα στο καλύτερο αγαθό μετά το νερό, κατ’ εμέ, για το νησί μας. Γιατί εφόσον υπάρχει επάρκεια νερού και έχουμε 110 χλμ  παραλίας στην Κω, αυτό λέγεται πλούτος όχι για χρήματα ντε και καλά, αλλά γιατί είναι τόσο ελκυστικό το νησί για να έρθει κάποιος να το επισκεφτεί είτε για να μείνει εδώ και γι’ αυτό το νησί ποτέ δεν είχε πρόβλημα υπογεννητικότητας ή οτιδήποτε άλλο.  Είμαστε ντόπιοι και ξέρουμε τι γίνεται στο νησί μας, οπότε πρέπει να το κοιτάξουμε πιο συνολικά το θέμα είτε λέγεται παραλία, είτε οτιδήποτε άλλο.
Ερ: Αλλάζουμε θέμα. Πύλη εισόδου, Σένγκεν. Ποια η θέση σας για την κατάσταση που επικρατεί;
Γ.Σ.: Δέχομαι καθημερινά δεκάδες παράπονα από τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι, όπως θα δείτε και στο φετινό υπόμνημα, ίσως να είναι το νούμερο ένα.
Μετά τη συγκοινωνία και την καθαριότητα η Σένγκεν είναι το τρίτο κομμάτι το οποίο δεν μας κάνει χαρούμενους. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την κατάσταση, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται. Συμμετείχαμε από την αρχή στην πίεση προς τον δήμο, αλλά δεν είναι μόνο θέμα δήμου απ’ ότι καταλαβαίνουμε. Τι να σας πω; Είναι κοντά σε αιγιαλό η Σένγκεν, υπάρχουν κι άλλα θέματα και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την ίδια και χειρότερη εικόνα με πέρυσι. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα καταστήματα της πόλης. Η ζήτηση μόνο των επισκεπτών από τις απέναντι ακτές ήταν δεκαπλάσια από τις αφίξεις, διότι αδυνατούσαμε να εξυπηρετήσουμε. Κυρίως τις ημέρες των γιορτών. Είναι τεράστιο θέμα και το χειρότερο είναι ότι δεν μας κοσμεί το γεγονός ή δεν μας ακουμπάει το γεγονός ότι δεν ενδιαφερόμαστε τόσο σοβαρά και γρήγορα την ώρα που οι δεκάδες κριτικές που πέφτουν στο νησί είναι αρνητικότατες. Και δυστυχώς είμαι στον κόσμο του διαδικτύου και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τέτοια θέματα. Έχουμε οικτρά παράπονα από τους επισκέπτες από απέναντι για την κατάσταση και δεν ξέρω πραγματικά αν πρέπει να γίνει κάτι ούτως ώστε γρήγορα να αλλάξει αυτή η εικόνα.
Ερ: Δυστυχώς, παρά το ότι ζούμε πραγματικά σε έναν ευλογημένο τόπο τον οποίο θα έπρεπε να χαιρόμαστε, αντιμετωπίζουμε σειρά προβλημάτων τα οποία επαναλαμβάνονται. Δεν παίρνουμε «μαθήματα»… Επιτρέψτε μου να κλείσουμε τη συνέντευξη με κάτι ευχάριστο, ελπίζοντας πως δεν θα εκληφθεί ως «γκρίζα» διαφήμιση. Στις 6 Ιουλίου άνοιξε τις πύλες του ο «Φωκάς».
Γ.Σ.: Στις 6 Ιουλίου αποπερατώθηκε στο 100%. Είναι ανοιχτός ο «Φωκάς» και λειτουργεί εν μέρει, αλλά στις 6 Ιουλίου ανοίξαμε τις πύλες για να δείτε τι άλλαξε σε αυτό τον υπέροχο χώρο.  Δεν είναι θέμα διαφήμισης, είναι θέμα ότι αυτός ο χώρος παραδόθηκε στο 100%.
Ερ: Εύχομαι να πάει καλά η τουριστική περίοδος και για σας, αλλά και για όλους μας, οικονομικά τουλάχιστον. Οπότε, ραντεβού στο τέλος της για να κάνουμε ταμείο.
Γ.Σ.: Δεν είναι πάντα τόσο μαύρα τα πράγματα. Είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι ενοχλούμε με την πίεση που πρέπει να ασκήσουμε για να διορθωθούν τα πράγματα γενικώς στο νησί μας όσο μπορούμε και έτσι πρέπει να βλέπουν όλοι τους φορείς. Εγώ αυτό έχω να πω. Τους φορείς να τους κοιτούν ως συνεργάτες που πιέζουν για το καλύτερο του νησιού. Δεν είναι οι φορείς αντίπαλοι κανενός, ούτε έχουν σκοπό να κάνουν κάτι άλλο. Το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να ευημερούν τα μέλη τους.

πηγή: εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ