Άδωνις Γεωργιάδης: Άνοιξε κόντρα με τους ιδιώτες παθολόγους … και όχι μόνο | «Οι διοικητές πήραν τηλέφωνα στους ιδιώτες να προσληφθούν με μπλοκάκι»

5
6546

Κυρώσεις και επίταξη γιατρών για να καλύψουν τις αδυναμίες τους και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ

Άδωνης Γεωργιάδης : Οι διοικητές πήραν τηλέφωνα στους ιδιώτες να προσληφθούν με μπλοκάκι.

«Δεν μπορούν να αδιαφορούν οι ιδιώτες. Οι διοικητές πήραν τηλέφωνα στους ιδιώτες και τους ανέφεραν να προσληφθούν με μπλοκάκι και να κάνουν εφημερίες χωρίς να εκδώσω καμία Υπουργική απόφαση»

Από την Κω ως τη Λακωνία και από τη Δράμα και τις Σέρρες μέχρι τον Πύργο και το Αίγιο, αλλά και την Αττική, η έλλειψη παθολόγων αποτελεί πλέον τη μεγάλη πληγή του ΕΣΥ. Τουλάχιστον το 30% των θέσεων στο ΕΣΥ στις Παθολογικές κλινικές είναι κενό, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται η κάλυψή του, αφού μόλις το 6% των νέων γιατρών επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία.

Οι εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας προς τους παθολόγους ώστε να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι συνεχείς αλλά χωρίς ανταπόκριση. Ενώ τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη περιέχουν αιχμές για τη στάση των λειτουργών του Ιπποκράτη και προειδοποιήσεις για κυρώσεις που μάλλον πυροδοτούν έναν «θερμό» ίσως και αδιέξοδο διάλογο με τους γιατρούς παρά κινούνται σε αναζήτηση συνεργασίας και λύσεων. Το ενδεχόμενο των κυρώσεων σε ιδιώτες γιατρούς, που δεν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία με ελλείψεις, ξεσήκωσε αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα, με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) να σηκώνει το γάντι.

Η ηγεσία της Αριστοτέλους παραδέχεται τις ελλείψεις ιατρών, ιδίως στην κρίσιμη ειδικότητα των παθολόγων και επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ωστόσο εγκαλείται για αποσπασματικές προτάσεις και λύσεις, που δεν φτάνουν στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στις χαμηλές απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ και στην αύξησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι, έχει εφαρμόσει το «εντέλλεσθε», δηλαδή τις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από δομή σε δομή εντός της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, προκαλώντας αντιδράσεις και συχνά τις παραιτήσεις των γιατρών. Έχει δώσει έξτρα μπόνους ύψους 2.100 ευρώ, πέραν των μηνιαίων απολαβών σε γιατρούς, κυρίως παθολόγους, για να μετακινηθούν τους θερινούς μήνες σε τουριστικούς προορισμούς ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι οι χιλιάδες επισκέπτες – κάτι που επίσης δεν ευδοκιμεί εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης στέγης στη νησιωτική χώρα. Έχει νομοθετήσει την πρόσβαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ όπως και των γιατρών στο ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, δρομολογώντας δραστικές αλλαγές στον χαρακτήρα του ΕΣΥ και στο σύστημα υγείας.

Tα νέα μέτρα προσέλκυσης γιατρών 

Πλέον το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να δώσει περαιτέρω οικονομικά κίνητρα ειδικά στους γιατρούς που θα καλύψουν «άγονες περιοχές», δηλαδή περιοχές όπου παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις δεν εμφανίζεται ούτε ένας ενδιαφερόμενος. Αλλά και να ξανασχεδιάσει τον χάρτη με τις «άγονες περιοχές», επανακαθορίζοντας τες με βάση τις σημερινές ανάγκες και ελλείψεις και όχι με βάση πχ την απόσταση ή τη δύσκολη πρόσβαση.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης αναφέρει συχνά ως «αρνητικό παράδειγμα» το νοσοκομείο της Κω, όπου οι ελλείψεις σε παθολόγους είναι στο «κόκκινο» τα τελευταία χρόνια. «Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο και 9 παθολόγους που εργάζονται στο νησί ως ιδιώτες. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένας ιδιώτης γιατρός να είναι ιδιώτης, καμία αντίρρηση. Μπορεί όμως ένας ιδιώτης γιατρός να αδιαφορεί όταν το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει; Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό σκέλος και το δημόσιο σκέλος, αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα» είπε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας πως «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο».

Προχθές, από το βήμα της Βουλής, είχε απευθύνει και πάλι σύσταση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους, όπου αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, επισημαίνοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουν σοβαρές κυρώσεις. Αυτές φαίνεται πως θα περιλαμβάνουν ακόμα και αποκλεισμό ιδιωτών γιατρών από την ΗΔΙΚΑ και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εφόσον δεν ανταποκρίνονται στην παροχή υπηρεσιών στην οικεία δημόσια δομή.

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Η Λακωνία, για παράδειγμα, έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών. Κάνω έκκληση στον ιατρικό σύλλογο Λακωνίας να έρθει να με βρει και να βρούμε λύση. Να μας προτείνει λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν έως ότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση και καμία συνεργασία από κανέναν, σας διαβεβαιώ ότι η περίπτωση να βλέπω νοσοκομεία χωρίς ιατρούς και να βγαίνουν οι διαγωνισμοί συνεχώς άγονοι και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιατρών θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτω. Το κράτος έχει πολλούς τρόπους να δράσει», ανέφερε ο υπουργός.

Η αντίδραση των παθολόγων 

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος στον υπουργό Υγείας και τις αιτιάσεις του για τους ιδιώτες γιατρούς που αδιαφορούν για τα δημόσια νοσοκομεία και τις επαπειλούμενες κυρώσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Νέες εκπλήξεις από το Υπουργείο Υγείας έρχονται να ταράξουν τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες υγείας» αναφέρει η ΕΕΠΕ και σημειώνει με νόημα πως «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη».

«Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του Υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους. Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτηθήκανε» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι παθολόγοι.

Η κατάσταση που περιγράφουν για τις συνθήκες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτική: «Η αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία. Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις Παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με αποτέλεσμα να μη παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.
Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στο φόβο της εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ. Έχουμε επανειλημμένα γίνει μάντεις κακών προκαλώντας και την δυσφορία των διοικούντων αφού μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου. Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζουμε εκ νέου την διάθεση μας για συνεργασία όπου και όποτε μας ζητηθεί».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

    • Να πας εσύ και ο Άδωνης να κάνετε τους γιατρούς με το ζόρι, αυτά δε γίνονται ούτε στη Βόρεια Κορέα! Να πληρώσουν περισσότερα από τους φόρους μας! Όταν απέλυε γιατρούς και έκλεινε νοσοκομεία ήταν καλά;

  1. να σε χαίρονται τα βόδια που σε ψήφισαν και σε στηρίζουν.Αλλα θα έρθει και σένα η ώρα σου βιβλιοπωλη

    • Εσυ είσαι με τους βολεμένους η με τον κόσμο που δεν έχει γιατρό;Ποσό άρρωστος φανατιλας εισαι;

      • ρε άνθρωπε τι κατάλαβες απ’ αυτά που έγραψα;;;φυσικά και είμαι με τον κόσμο που δεν έχει γιατρό αλλά ποιος φταίει για αυτό;;;;οι γιατροί;;;;το ξέρεις ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν δέχονται επισκέψεις ΕΟΠΥ ότι το ΙΚΑ μας άδειασε από γιατρούς γιατί έχουν να πληρώνονται τρέλα πόσα;;;;Πως θα πάνε στο νοσοκομείο όταν ξερουν ότι θ ακούσουν παχιά λόγια του αέρα;;;ψεύτικα λόγια μεταρρύθμισης στο μπόι του σαλιαρη που μιλάει και φτύνει μαζί;;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ