«Ο ΦΟΔΣΑ ακόμη δεν έχει αναλάβει επίσημα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κω»

2
4676

Χρήστος Γαμβρούδης, Γενικός Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου:

«Ο ΦΟΔΣΑ ακόμη δεν έχει αναλάβει επίσημα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ»

«Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση λόγω του όγκου των πληροφοριών – 8 Φεβρουαρίου 2024 εστάλησαν από το δήμο τα συμπληρωματικά στοιχεία – Έχουμε συντάξει την έκθεση καταγραφής και είμαστε στο τελικό στάδιο ελέγχου»

 

«Ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και περιβαλλοντικών δεν έχουμε κάποιο θέμα, έχουμε όμως πολλά θέματα τεχνικά τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο λειτουργίας του κυττάρου. Η κατολίσθηση που έγινε πριν αρκετά χρόνια, δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί πλήρως και χρήζουν άμεσης προσοχής»

«Ο δήμος της Κω δεν έχει πληρώσει ποτέ λεφτά στον ΦΟΔΣΑ. Έχει επιλέξει την οδό να τα παίρνουμε απ’ ευθείας σαν Φορέας – μας το επιτρέπει η νομοθεσία –  μέσω των ανταποδοτικών της ΔΕΗ και τον ΚΑΠ»

 

Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ΧΥΤΑ της Κω, καθώς και των οικονομικών υποχρεώσεων του δήμου, τόσο για την ετήσια εισφορά του στον ΦΟΔΣΑ, όσο και για τον περιβόητο φόρο ταφής, δίνει μέσω συνέντευξής του στον «Σ» ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Χρήστος Γαμβρούδης.

«Το ποσό που ήταν να πληρώσει ο Δήμος Κω για το 2022 και το πρώτο 6μηνο του 2023, όπως καταρτίστηκε πέρσι, ήταν 2.411.468,45 ευρώ. Με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αυτό το ποσό έπεσε στα 1.998.384,70 ευρώ, το οποίο βέβαια θα μειωθεί και άλλο, γιατί επίκειται ο απολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής της περσινής» δηλώνει ο κ. Γαμβρούδης, εκτιμώντας πως, η επόμενη Γενική Συνέλευση για τον απολογισμό της περσινής τιμολογιακής πολιτικής θα γίνει προς το τέλος Απριλίου ή αρχές του Μαΐου.

Ανέφερε δε πως, «ο δήμος της Κω δεν έχει πληρώσει ποτέ λεφτά στον ΦΟΔΣΑ. Έχει επιλέξει την οδό να τα παίρνουμε απ’ ευθείας σαν Φορέας – μας το επιτρέπει η νομοθεσία –  μέσω των ανταποδοτικών της ΔΕΗ και τον ΚΑΠ».

Όσο για τον ΧΥΤΑ, ακόμα δεν έχει παραληφθεί διότι, υπήρξε καθυστέρηση αποστολής των στοιχείων από πλευράς δήμου. Τα τελευταία συμπληρωματικά στοιχεία, εστάλησαν στις 8 Φεβρουαρίου 2024. Οπότε, η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Παράλληλα, ο κ. Γαμβρούδης μας ενημέρωσε πως, κλιμάκιο του ΦΟΔΣΑ έκανε αυτοψία στον χώρο τον περασμένο Δεκέμβριο του ‘23 και ήδη έχει συνταχθεί τεχνική έκθεση η οποία έχει συμπεριληφθεί και στην έκθεση καταγραφής των επιτροπών. Όσο για τις πρώτες διαπιστώσεις, δεν είναι και τόσο κολακευτικές. «Δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Όμως εμείς δεν εστιάζουμε σε αυτό.  Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε ακριβώς τι λειτουργεί και τι λειτουργεί και στη συνέχεια να τα φτιάξουμε» σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Γαμβρούδη, το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ αποφάσισε μειώσεις των ετήσιων εισφορών των δήμων του Νοτίου Αιγαίου, μετά από απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.  Πείτε μου, τι ποσά θα πληρώσει τελικά ο δήμος Κω για το 2024.
Χ.Γ.: Να τα βάλουμε σε μια σειρά. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Φορέα που έγινε στη Ρόδο στις 3 Φεβρουαρίου 2024, συζητήθηκε το θέμα της μείωσης της επικαιροποίησης της τιμολογιακής πολιτικής για το έτος ‘24, σε συνέχεια της απόφασης που έβγαλε ο υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με παρακράτηση του τέλους ταφής για το έτος ‘22 και το ‘23. Αντίστοιχα, η Γενική Συνέλευση τον Αύγουστο του ’23, είχε πάρει μια σχετική απόφαση όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του ‘22, άρα στην ουσία αυτό που έγινε τώρα είχε γίνει και πέρυσι τον Αύγουστο. Βέβαια, τότε δεν είχε δοθεί πολλή δημοσιότητα γιατί ήμασταν και σε προεκλογικές περιόδους. Στην ουσία, ο ΦΟΔΣΑ κατά το έτος ‘22 και το ’23, είχε τιμολογήσει τις εισφορές και ένα
μέρος των εισφορών των δήμων αποτελούσε και το τέλος ταφής. Με βάση τις σχετικές αποφάσεις και τα ΦΕΚ που βγήκαν από τα αρμόδια υπουργεία, αυτά τα ποσά θα παρακρατηθούν απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών από τους δήμους και θα αποδοθούν απευθείας στον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) αντί της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή, μέσω του ΦΟΔΣΑ. Έτσι, στη Γενική Συνέλευση η απόφαση που λήφθηκε ήταν η μείωση, δηλαδή, ό,τι λεφτά είχανε βάλει οι δήμοι ως προς το τέλος ταφής το ’22 και το πρώτο εξάμηνο του ’23,  να τους αφαιρεθούν στην φετινή τιμολογιακή. Για τον δήμο της Κω, το ποσό που αφαιρέθηκε από την τιμολογιακή πολιτική και αφορούσε στο τέλος ταφής, ήταν της τάξεως των 423.083 ευρώ από τα 823.083,75 ευρώ συνολικά που ήταν και για το δεύτερο εξάμηνο, για το οποίο ακόμα δεν έχουμε εικόνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επικαιροποιηθεί η φετινή τιμολογιακή πολιτική για όλα τα νησιά και για τον δήμο της Κω, η οποία από τα 2.386.000 ευρώ που είχαν ψηφιστεί πέρσι, έπεσε στο ποσό των ένα 1.988.384,70 ευρώ.
Όμως, να πω εδώ ότι, όπως ορίζει η νομοθεσία ρητά και το τηρεί ο Φορέας, εμείς στην επόμενη Γενική Συνέλευση η οποία θα γίνει λογικά μέσα στον Απρίλιο προς το τέλος ή αρχές του Μαΐου, θα προχωρήσουμε σε απολογισμό της περσινής τιμολογιακής πολιτικής. Είναι κάτι το οποίο το κάνουμε κάθε χρόνο, δεν το κάνουμε τώρα για πρώτη φορά. Στην ουσία κάνουμε έναν απολογισμό της περσινής τιμολογιακής πολιτικής και ανάλογα τα ποσά που δαπανήθηκαν ή δεν δαπανήθηκαν από τον εκάστοτε δήμο, συμψηφίζονται στην τρέχουσα χρονιά.

Ερ: Τι σημαίνει αυτό;

Χ.Γ.: Πολύ απλά, ότι, επειδή ο ΦΟΔΣΑ ακόμη δεν έχει αναλάβει επίσημα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Κω, άρα οι εισφορές που είχαμε χρεώσει πέρσι – ένα μέρος αφορούσε και τη λειτουργία του – σημαίνει ότι, αυτό το ποσό το οποίο δεν δαπανήθηκε θα αφαιρεθεί από τη φετινή τιμολογιακή πολιτική.

Ερ: Για να γίνει όλο αυτό κατανοητό, διότι μπλεχτήκαμε με τα νούμερα, πείτε μου,
πόσα χρήματα ήταν να πληρώσει ο δήμος Κω το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του ‘23 και τι θα πληρώσει φέτος;
Χ.Γ.: Το ποσό που ήταν να πληρώσει ο Δήμος Κω, όπως καταρτίστηκε πέρσι, ήταν

2.411.468,45 ευρώ. Με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αυτό το ποσό έπεσε στα 1.998.384,70 ευρώ, το οποίο βέβαια θα μειωθεί και άλλο, γιατί επίκειται ο απολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής της περσινής.
Ερ: Τα 423.083 ευρώ που μου είπατε, τι είναι;
Χ.Γ.: Είναι το τέλος ταφής για το πρώτο εξάμηνο του ‘23, το οποίο παρακράτησε το Υπουργείο Εσωτερικών από το δήμο και θα τα αποδώσει το υπουργείο απευθείας στον ΕΟΑΝ. Να σας πω ότι, ο δήμος της Κω δεν έχει πληρώσει ποτέ λεφτά στον ΦΟΔΣΑ. Έχει επιλέξει την οδό να τα παίρνουμε απ’ ευθείας σαν Φορέας – μας το επιτρέπει η νομοθεσία –  μέσω των ανταποδοτικών της ΔΕΗ και τον ΚΑΠ.

Ερ: Για να γίνει απόλυτα κατανοητό, αυτά τα ποσά που μειώνονται, δεν χαρίζονται στους δήμους…

Χ.Γ.: Προφανώς δεν χαρίζεται τίποτα, απλά στην ουσία, αντί να γίνεται η διαδικασία μέσω του ΦΟΔΣΑ, τους τα παρακρατεί από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Βέβαια οι δήμοι, μέσω της ΚΕΔΕ, έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ για το τέλος ταφής. Το υπουργείο θα τα παίρνει από τους δήμους μέσω των ΚΑΠ, με όσα προβλήματα τους δημιουργεί, και θα τα αποδίδει απευθείας στον ΕΟΑΝ, με την προοπτική ότι θα τα επιστρέψει κάποια στιγμή μελλοντικά στους δήμους.

Ερ: Κύριε Γαμβρούδη, επισκεφθήκατε τον ΧΥΤΑ της Κω;

Χ.Γ.:  Όπως σας είχα πει την τελευταία φορά που μιλήσαμε, τον περασμένο  Νοέμβριο, βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία των επιτροπών για την οριστικοποίηση του τι θα παραλάβουμε.
Ερ: Υπάρχει μια καθυστέρηση στη όλη διαδικασία, δηλαδή, στην έκθεση την οποία θα σας παρέδιδε η επιτροπή.

Χ.Γ.: Υπήρξε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Να φανταστείτε ότι οι επιτροπές συστάθηκαν το Δεκέμβριο του ‘22 και ο δήμος τα πρώτα στοιχεία μας τα έστειλε 13/10/2023. Σχεδόν μετά ένα χρόνο από την μέρα που καταρτίστηκαν οι επιτροπές.  Προφανώς όχι γιατί καθυστερούσαν σκοπίμως, αλλά γιατί ήταν πολύ μεγάλος ο όγκος των πληροφοριών και μια παράδοση παραλαβή θα πρέπει να γίνει σε βάθος και να περιγράφεται με ακρίβεια η  υφιστάμενη κατάσταση και όχι κάτι ιδεατό.
Όταν έστειλε ο δήμος τα πρώτα στοιχεία, αμέσως στείλαμε ένα έγγραφο με το οποίο ζητούσαμε συμπληρωματικά στοιχεία. Στις 8 Φεβρουαρίου 2024 μας απεστάλη ένα καινούριο έγγραφο του δήμου με συνοδευτικά κάποια έγγραφα τα οποία είχαμε ζητήσει. Εμείς τώρα έχουμε συντάξει την έκθεση καταγραφής, είμαστε στο τελικό στάδιο ελέγχου αυτής και αφού πια οριστικοποιηθεί, μετά θα πάρει το δρόμο της για να γίνει ΦΕΚ. Πραγματοποιήσαμε μια αυτοψία στον ΧΥΤΑ της Κω για να έχουμε καλύτερη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει, γιατί αυτό θα αποτυπωθεί μετά και στο πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Οι επιτροπές τώρα κάνουν μια καταγραφή σε πολύ επιφανειακό επίπεδο, όμως μετά στο πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής θα πρέπει να υπάρχει πιο μεγάλη λεπτομέρεια της υφιστάμενης κατάστασης. Πραγματοποιήσαμε, λοιπόν, μια αυτοψία τον Δεκέμβριο του ‘23 στον ΧΥΤΑ με δικό μας κλιμάκιο και είχαμε συναντήσεις και με τους υπηρεσιακούς του δήμου. Έχουμε  συντάξει μία τεχνική έκθεση η οποία έχει συμπεριληφθεί και στην έκθεση καταγραφής των επιτροπών.

Ερ: Ποιες είναι οι πρώτες σας διαπιστώσεις κύριε Γαμβρούδη;
Χ.Γ.: Η πρώτη διαπίστωση κυρία Αυγούλη είναι η διαπίστωση που έχουμε σε όλους τους ΧΥΤΑ που παραλαμβάνουμε. Υπάρχουν θεματάκια, υπάρχουν προβλήματα στον ΧΥΤΑ της Κω, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, όμως δεν εστιάζουμε σε αυτό.  Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε ακριβώς τι λειτουργεί και τι λειτουργεί και στη συνέχεια να τα φτιάξουμε. Γι αυτό συστήθηκε ο ΦΟΔΣΑ, για να φτιάχνει κάποια πράγματα. Σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και περιβαλλοντικών δεν έχουμε κάποιο θέμα, έχουμε όμως πολλά θέματα τεχνικά τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο λειτουργίας του κυττάρου. Των υποδομών έχει να κάνει κυρίως λόγω της μεγάλης κατολίσθησης που έγινε πριν αρκετά χρόνια, η οποία δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην όλη κατάσταση και πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί πλήρως και χρήζουν άμεσης προσοχής.
Ερ: Όπως λέμε εμείς εδώ και χρόνια ότι, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Επισκεφθήκαμε και την περιοχή που γίνεται η ανακύκλωση;
Χ.Γ.:  Όχι, γιατί το τμήμα της ανακύκλωσης είναι μια εγκατάσταση η οποία δεν θα περιέλθει στον φορέα. Είναι κάποιος ιδιώτης ο οποίος λειτουργεί σε ένα οικόπεδο του δήμου. Δεν είναι στο επίπεδο αρμοδιοτήτων μας και στο επίπεδο περιουσιακών που θα περιέλθουν σε εμάς.
Ερ: Μου το είχατε πει στην τελευταία συνέντευξη αυτό, αλλά έλεγα μήπως και επισκεφθήκατε τον χώρο, διότι υπάρχουν προβλήματα.

Χ.Γ.: Έχω δει κάποια δημοσιεύματα που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα για το θέμα. Ο δήμος κάνει μια σχετικά καλή δουλειά, αλλά προφανώς υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και σε αυτό επίπεδο. Δηλαδή, να πάρουμε απορρίμματα,  ανακυκλώσιμα υλικά δηλαδή, να μην καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και αφετέρου να υπάρχουν και περισσότερα οικονομικά οφέλη για το δήμο. Βέβαια το πρόβλημα που υπάρχει στην Κω, το οποίο διαπιστώνουμε και εδώ στη Ρόδο. Για να λυθεί, χρειάζεται συνεργασία, αφενός σωστή ενημέρωση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, τι πρέπει να πετάνε και τι δεν πρέπει να πετάνε στους μπλε κάδους,
αφετέρου και ο δήμος να δώσει τα κατάλληλα μέσα. Το πρόβλημα αυτό
το αντιμετωπίζουμε κι εδώ στη Ρόδο, είτε γιατί τις περισσότερες φορές το υλικό το οποίο μας έρχεται στην ανακύκλωση δεν είναι καλό, είτε λόγω αφέλειας, αμέλειας, όπως θέλετε πείτε το, των πολιτών, είτε μη σωστής ενημέρωσης θα έλεγα εγώ και λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται η αποκομιδή.
Ερ: Κύριε Γαμβρούδη, είχατε πει ότι θα διανείμετε κάποιους κομποστοποιητές, όπως επίσης πως για την Κω προβλέπεται η   προμήθεια 70 γωνιών ανακύκλωσης κ.λ.π.  Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση;
Χ.Γ.: Είναι δυο ξεχωριστά θέματα. Όσον αφορά στους κομποστοποιητές, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναμένουμε την έγκρισή του για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και στο κομμάτι της προμήθειας του εξοπλισμού. Προχωράει, δηλαδή, δεν έχει κολλήσει κάπου.

Για τις γωνιές ανακύκλωσης αλλά και για άλλα έργα, εκδόθηκε ένα ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του Φορέα τον Φεβρουάριο στη Ρόδο, όπου στην ουσία εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση κάποιων δρομολογημένων έργων και δράσεων, είτε αυτά είχαν υποβληθεί από τον ΦΟΔΣΑ είτε από τους δήμους. Υπήρχαν και δήμοι οι οποίοι υπέβαλαν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, στο ΕΣΠΑ ‘14 – ‘20 κάποιες προτάσεις για χρηματοδότηση, αλλά δυστυχώς έληξε 31 Δεκεμβρίου το παλιό ΕΣΠΑ και όλα αυτά τα έργα είναι λίγο μετέωρα.  Αναμένουμε να εκδοθεί καινούργια πρόσκληση εντός των επόμενων μηνών για να ξανα-υποβληθούν και να επαναξιολογηθούν. Η πρόταση όμως για τις γωνιές ανακύκλωσης που αφορά όλο το Νότιο Αιγαίο, ήταν έτοιμη να ενταχθεί και δεν εντάχθηκε την τελευταία στιγμή, γιατί προέκυψε αυτό το θέμα με τη λήξη του ΕΣΠΑ και την έναρξη της καινούργιας προγραμματικής περιόδου του ’21 – ’27.  Άρα,
ισχύει ο φάκελος, απλά θα πρέπει για το τυπικό να τον ξανα-υποβάλουμε και να εγκριθεί. Προχωράει, αλλά έχει λίγο παγώσει λόγω της μετάπτωσης από το παλαιό ΕΣΠΑ στο καινούριο.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα τα προβλήματα θα σας τα λύση ο χωρίς περιεχόμενο ακριβοπληρωμένος, Κώτης , όρων υπάλληλος υψηλαντη, κυριτση, Νικηταρά, και τώρα περιφέρειας. Ζήτω Ελλάς, ζήτω … Χα χα χα…

  2. πος να μην καθιστερη Ο ΦΟΔΣΑ αφου εδω εχετε ιπευθινους και με μεγαλο μισθο ……..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ