Η γεώτρηση προς τα έγκατα του πλανήτη – Γιατί οι Ρώσοι έσκαψαν 12.262 μέτρα κάτω από τη Γη

0
3914

Η γεώτρηση Κόλα είναι η πιο βαθιά τρύπα που έχουν ανοίξει οι άνθρωποι στη γη – Πώς κατέληξε το παράτολμο πείραμα

Θυμίζει ιστορία από ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Μια τεράστια τρύπα με βάθος 12.262 μέτρα η οποία οδηγεί κυριολεκτικά στην… άβυσσο!

Η γεώτρηση στη χερσόνησο Κόλα στη Ρωσία ξεκίνησε στις 24 Μαΐου 1970 στο πλαίσιο ενός επιστημονικού εγχειρήματος στην επαρχία Πετσένγκσκι, στη βορειοδυτική Σοβιετική Ένωση, σε μια προσπάθεια να φτάσει όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο φλοιό της Γης.

Οι Σοβιετικοί τρυπούσαν για 24 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν πραγματικά μνημειώδεις.

Η γεώτρηση σταμάτησε το 1992, όταν τα τρυπάνια συνάντησαν υψηλότερες από τις αναμενόμενες θερμοκρασίες (180 °C αντί για 100 °C), και το εγχείρημα εγκαταλείφτηκε οριστικά το 1995.

Στο σημείο της γεώτρησης είχε κατασκευαστεί ένα πύργος ο οποίος καταστράφηκε, άγνωστο πώς, ανάμεσα στο 2007 και στο 2012.

Τι βρήκαν τελικά οι επιστήμονες εκεί κάτω;

Μετά από 26 χρόνια εντατικών προσπαθειών για να φτάσουν στα 12 χιλιόμετρα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι υπάρχει πάρα πολύ νερό εκεί κάτω. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ζεστό μεταλλικό νερό σχεδόν παντού κάτω από την γεώτρηση.

Αλλά δεν βρήκαν μόνο αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης και αέριο. Και όχι μόνο ένα είδος αερίου. Οι επιστήμονες βρήκαν, ήλιο, υδρογόνο, άζωτο, ακόμη και διοξείδιο του άνθρακα (από μικρόβια) σε όλο το μήκος της γεώτρησης.

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις πάντως ήταν ότι οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν ότι δεν υπάρχει βασάλτης κάτω από τον ηπειρωτικό γρανίτη. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι στα 9.000 μέτρα ο γρανίτης, θα έδινε τη θέση του στον βασάλτη. Ωστόσο, προς μεγάλη τους έκπληξή, αυτός δεν υπήρχε.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπήρχαν απολιθώματα στον γρανίτη στα περίπου 6.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Εκτός από τα παραπάνω, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στο κάτω μέρος της τρύπας φτάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάρα πολύ καυτό για να συνεχίσει η γεώτρηση, και δικαίως κερδίζει το παρατσούκλι «Πόρτα στην Κόλαση».

Αλλά ίσως αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η απόσταση από το κέντρο του πλανήτη μας είναι περίπου 6.400 χιλιόμετρα (για την ακρίβεια 6.370.000 μέτρα). Έτσι τα 12 χιλιόμετρα, που οι επιστήμονες κατάφεραν να στείλουν το τρυπάνι, μόλις που αγγίζει την επιφάνεια του πλανήτη μας.

«Μέχρι στιγμής η πιο απίστευτη ανακάλυψη, ήταν η ανίχνευση μικροσκοπικών απολιθωμάτων από πλαγκτόν σε βράχους πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ετών, τα οποία βρέθηκαν τέσσερα μίλια κάτω από την επιφάνεια», αναφέρει ο Bryan Nelson, γεωλόγος.

«Αυτά τα «μικροαπολιθώματα» είναι περίπου 24 αρχαία είδη, και ήταν συσκευασμένα σε οργανικές ενώσεις οι οποίες κατά κάποιο τρόπο επέζησαν στις ακραίες πιέσεις και τις θερμοκρασίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα κάτω από τη Γη».

Ένα μεταλλικό έχει απομείνει στο σημείο να θυμίζει την παράτολμη ιδέα των Ρώσων.

What did the Soviets discover in the Kola Superdeep well at a depth of 12,262 meters?
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ