Καταγγελίες στο Εσωτερικών Υποθέσεων για 850 διεφθαρμένους αστυνομικούς | Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία

1
4410
«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διετία 2022-2023 – Αναφορές για 240 υποθέσεις δωροδοκιών και 100 για κατάχρηση εξουσίας στην Αστυνομία. Ο συνδυασμός των δεδομένων που έπαιξε σημαντικό ρόλο και οδήγησε στις αλλαγές στην Κατεχάκη

Περισσότερες από 1.650 καταγγελίες για διαφθορά και άλλες παραβάσεις που αφορούν περίπου 850 αστυνομικούς, 550 υπαλλήλους του Δημοσίου και δεκάδες λιμενικούς και πυροσβέστες εξέτασε τη διετία 2022-2023 διεξοδικά η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, οι λεγόμενοι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο η αύξηση των συγκεκριμένων υποθέσεων που ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. ήταν της τάξης του 8%, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι συλλήψεις των παρανομούντων ένστολων και άλλων κρατικών λειτουργών, οι οποίες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν φτάσει τις 127 έναντι 51 το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτές τις καταγγελίες την τελευταία διετία οι 240 αφορούν περιπτώσεις δωροδοκίας και δωροληψίας, οι 100
κατάχρησης εξουσίας και οι 40 πλαστογραφίες. Ακόμη, την τελευταία διετία η ίδια υπηρεσία ασχολήθηκε με περίπου 1.100 δικογραφίες για
ύποπτες συναλλαγές που είχαν σταλθεί από τις Εισαγγελίες όλης της χώρας, σε ένα δείγμα των προβληματικών λειτουργιών, κυρίως της ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι, εκτός από την αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών, την «εξαφάνιση» των περιπολούντων ένστολων, την έξαρση της εγκληματικότητας, την παρουσία διαλυτικών φαινομένων με προβληματικές επιλογές ανώτατων αξιωματούχων της λεωφόρου Κατεχάκη, το αστυνομικό σώμα ταλαιπωρείται εσχάτως και από αυξανόμενες υποθέσεις διαφθοράς. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για τον πρόσφατο έκτακτο ανασχηματισμό και τη συνεπακόλουθη επαναφορά στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Και όλα αυτά ενώ η δικαστική έρευνα που είχε ξεκινήσει στις αρχές του προηγούμενου χρόνου για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., στελεχών της Κατεχάκη και νονών της νύκτας, με παράτυπες
παρεμβάσεις των τελευταίων σε αστυνομικούς ελέγχους, βρίσκεται πλέον στη φάση ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα στοιχεία της υπηρεσίας που διερευνά παράνομες συναλλαγές και άλλες έκνομες ενέργειες στα σώματα ασφαλείας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το 2022 καταγράφηκαν 772 σχετικές αναφορές και ανοίχθηκαν ισάριθμοι φάκελοι, ενώ μέχρι
τον Δεκέμβριο του 2023 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 826.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η εκτεταμένη «διασπορά» του προβλήματος

Ενδεικτικά της «διασποράς» της διαφθοράς είναι τα αναλυτικά στοιχεία της ολοκληρωμένης έκθεσης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2022 που πρόσφατα εστάλη στη Βουλή. Από τις 772 υποθέσεις που ερευνήθηκαν οι 427 (55,31%) αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 32 (4,15%) προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, οι 11 (1,42%) στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, οι 156 (20,21%) υπαλλήλους άλλων δημόσιων υπηρεσιών, οι 73 (9,46%) ιδιώτες και άλλες 73 αφορούσαν καταγγελίες για εγκλήματα στα οποία εμπλέκονταν αστυνομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι καταγγελίες αυτές αφορούσαν παρανομίες από 1.316 άτομα και ειδικότερα 392 αστυνομικούς, 69 λιμενικούς, 11 πυροσβέστες, 267 υπαλλήλους του Δημοσίου και 577 ιδιώτες. Οι 321 από τις συνολικές υποθέσεις κατεγράφησαν στην Αττική, οι 143 στη Θεσσαλονίκη και οι 48 στις Κυκλάδες, όπου καταγράφεται σημαντικό ποσοστό καταγγελιών για παράνομες συναλλαγές. Από τις καταγγελίες εις βάρος λειτουργών του Δημοσίου, το 38,8% αφορούσε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 18,8% τον δικαστικό κλάδο, το 10,77% τον τομέα της υγείας, το 9,43% υπηρεσίες των υπουργείων και το 5,39% Εφορίες και άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

Τη συγκεκριμένη χρονιά, κατόπιν ερευνών των «Αδιάφθορων», ασκήθηκαν 134 ποινικές διώξεις κατά αστυνομικών, εκ των οποίων το 6% ήταν κατά ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών. Από αυτές τις διώξεις, οι 11 αφορούσαν δωροληψία, οι 21 ψευδείς βεβαιώσεις και νοθεύσεις εγγράφων, οι 12 παραβάσεις καθήκοντος, οι 8 συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, οι 6 βασανιστήρια, οι 6 επικίνδυνες σωματικές βλάβες, οι 2 κλοπές, οι 2 εκβιάσεις και οι 4 παράνομη χρήση όπλων από ένστολους. Επίσης, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι
από το 2012 έως το 2022 Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει χειριστεί συνολικά 280 υποθέσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς (κακοποιήσεις, βασανισμούς κ.ο.κ.) από τις οποίες οι 15 το 2022. Τέλος, επισημαίνεται ότι την τελευταία διετία από την ίδια αστυνομική
υπηρεσία συνελήφθησαν 60 γιατροί για «φακελάκια».

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία: Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη

«Σπάει» ο νόμος που κρατάει το 65% των αστυνομικών στην επαρχία – Άμεσα οι κρίσεις των αξιωματικών στην Αστυνομία – Aλλαγές προσώπων και δομών ετοιμάζει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη

xrysoxoidis-in

Ετοιμοι για ώριμες, αλλά σαρωτικές αλλαγές στην αστυνόμευση δηλώνουν οι επιτελείς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που επανήλθε ορμητικά για πέμπτη φορά στην Κατεχάκη, καθώς η ασφάλεια αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζονται ανατροπές στην αναλογία των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική και στην περιφέρεια, μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και αξιολόγηση «από το μηδέν» δομών, υπηρεσιών και στελεχιακού δυναμικού.

Ο νέος υπουργός δεν χρειάζεται περίοδο προσαρμογής· άλλωστε σε μεγάλο βαθμό θα επιδιώξει να προχωρήσει αλλαγές που είχε ξεκινήσει να δρομολογεί στους 26 μήνες, από τον Ιούλιο του 2019 έως το τέλος Αυγούστου του 2021, οπότε είχε βρεθεί και πάλι στο τιμόνι της αστυνόμευσης, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Εκείνη την εποχή υπήρχαν αντιδράσεις από διάφορες ομάδες συμφερόντων μέσα στην Αστυνομία που αντιδρούσαν, για παράδειγμα, στην ενίσχυση της αστυνόμευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που προϋποθέτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αστυνομικών θα υπηρετεί σε αυτές τις περιοχές και όχι κοντά στον τόπο καταγωγής τους», λένε στενοί του συνεργάτες, προσθέτοντας ότι ήρθε η στιγμή να αποβληθούν από το Σώμα όλοι εκείνοι που βάζουν εμπόδια στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ως βασική αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες αιχμής, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη «βαριά» εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, από τους 57.000 αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., το 65% αστυνομεύει στην ελληνική περιφέρεια και μόλις το υπόλοιπο 35% στην Αττική: «Οι ανάγκες είναι στην αντίθετη κατεύθυνση: το 65% της δύναμης θα έπρεπε να είναι στην Αθήνα και το 35% στην περιφέρεια», επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο νέος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνται από στελέχη της προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν συντομότερα μετάθεση κοντά στον τόπο καταγωγής τους: «Από εικονικούς γάμους και εικονικά διαζύγια, μέχρι δικαστικές εντολές για ηλικιωμένους γονείς και εκλογή σε θέσεις δημοτικών συμβούλων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσπευση των κρίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός σχεδιάζει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισπεύσει τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Κανονικά θα έπρεπε ξεκινήσουν στις 21 Ιανουαρίου, αλλά θα έρθουν πολύ πιο σύντομα, με τους συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη να προαναγγέλλουν μεγάλες ανατροπές σε πρόσωπα. Αλλωστε είναι γνωστό και από τις παλαιότερες θητείες του στο ίδιο υπουργείο ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν λαμβάνει σε καμία περίπτωση υπ’ όψιν του κομματικά κριτήρια στις επιλογές του, αλλά κρίνει αποκλειστικά από την απόδοση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στο έργο τους.

«Αξιοκρατία» είναι η λέξη που κυριαρχεί στις συζητήσεις του επιτελείου Χρυσοχοΐδη· ο ίδιος ο υπουργός είχε πάντοτε τη «γραμμή» ότι μόνο οι αξιοκρατικές επιλογές εμπνέουν εμπιστοσύνη και πίστη στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιείκεια σε φαινόμενα διαφθοράς, που δεν είναι καθόλου άγνωστα στα Σώματα Ασφαλείας.

«Θα υπάρξει αξιολόγηση των πάντων από το μηδέν», σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του νέου υπουργού. Τονίζουν, δε, ότι θα υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση υπηρεσιών, όπως και επιχειρησιακή ανασυγκρότηση της Αστυνομίας. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν αυτός που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την προμήθεια ατομικών καμερών για τους αστυνομικούς που, όταν ολοκληρωθεί, θα βελτιώσει τη δημόσια εικόνα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς θα υπάρχουν σε κάθε περίπτωση καταδίωξης ή συμπλοκής με υπόπτους αδιάψευστα ντοκουμέντα για τις ενέργειές τους. Στα σχέδια της νέας ηγεσίας της Κατεχάκη είναι η επίσπευση, κατά το δυνατόν, της προμήθειας των ατομικών καμερών.

Οι προτεραιότητες

Η γηπεδική βία, όπως και η βία των ανηλίκων, είναι -λόγω και της «μαύρης» συγκυρίας που ζει η χώρα μας- στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Κατεχάκη, με τη διευκρίνιση ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί διυπουργικές πολιτικές και δεν είναι αποκλειστικά θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις προτεραιότητες Χρυσοχοΐδη είναι ασφαλώς και η εγκληματικότητα του δρόμου και το οργανωμένο έγκλημα.

Παράλληλα, οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη επιμένουν ότι ο νέος υπουργός θα ρίξει το βάρος του και στο ζήτημα της αστυνόμευσης των δρόμων: τόσο ως προς την εφαρμογή του ΚΟΚ όσο και ως προς την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

Η επανάκαμψη του κ. Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη συμπίπτει και με την επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», η οποία την παραμονή των Χριστουγέννων ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας με ζελατοδυναμίτιδα (που δεν εξερράγη) έξω από το στρατόπεδο των ΜΑΤ, στο Γουδί, προαναγγέλλοντας «αντάρτικο πόλεων».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. υποτιτλισμένο και μεταφρασμένο.
    Η διαφθορά στην χώρα μας είναι το νούμερο ένα θέμα και μετά η ανήλικη εγκληματικότητα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ