Σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της φύσης προκαλούν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι πώς η παραγωγή της επόμενης χρονιάς ειδικά στις ελιές και στα αμπέλια θα επηρεαστεί από την φετινή ανομβρία καθώς τα δέντρα και τα αμπέλια δεν θα είναι σε θέση να παράξουν.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Μανόλη Βιδάλη Βιδάλη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, σε παραθαλάσσιες περιοχές του Αγίου Νικολάου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου αμπέλια που δεν έχουν ακόμη κλαδευτεί, έχουν βγάλει βλάστηση η οποία φτάνει περίπου τους 15 πόντους.
“Μπορεί αυτά τα αμπέλια να έχουν ρίξει τα φύλλα τους ωστόσο έχουν βλάστηση” σημειώνει ο κ. Βιδάλης και συμπληρώνει πώς άγρια φαγώσιμα χόρτα όπως και μανιτάρια δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους εξαιτίας της ανομβρίας ενώ το νερό σε ρυάκια και πηγές είναι ελάχιστο.
Αμπέλια που έχουν ανθοφορήσει έχουν καταγραφεί και σε περιοχές του Ηρακλείου όπως είναι ο Προφήτης Ηλίας, τα οποία μάλιστα σε περίπτωση παγετού θα υποστούν μεγάλη καταστροφή.
Στην εκπομπή μίλησε και ο πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκος Μαυράκης ο οποίος έκανε λόγω για μία μη φυσιολογική κατάσταση για τα φυτά.
Όπως είπε “αν συνεχίσουμε χωρίς βροχές, τότε και η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη” και συμπλήρωσε πως “τα ζουμπούλια έχουν κιόλας ανθίσει που κανονικά ανθίζουν γύρω στο Πάσχα”.
Ένα ακόμα ευτράπελο που καταγράφεται στη φύση της Κρήτης εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας είναι το γεγονός ότι δέντρα όπως βερικοκιές, καρυδιές αλλά και φυτά όπως οι κερασιές, δεν έχουν ρίξει ακόμη τα φύλλα τους.
Πηγή: ekriti