Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία Άγιος Πορφύριος: Πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Άγιος Πορφύριος: Πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

0
7262

Μαρτυρία της μακαριστής Γερόντισσας Στυλιανής Καρατζογιάννη (1933-2019), Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος-Ταώ (Νταού Πεντέλης):

Μια μέρα που πήγαμε, μας έλεγε ο Γέροντας ότι με το χάρισμα που είχε από μικρός, διέκρινε από πολύ μακριά νερά, άγια Λείψανα, αρχαίους Ναούς, αρχαίους τάφους.

Ακόμα και για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μας έλεγε ότι δεν είναι ούτε στην Αίγυπτο ούτε εκεί που τον ψάχνουν, αλλά είναι εδώ στην Ελλάδα κοντά στο αρχαίο Δίον και συγκεκριμένα στην Κατερίνη στην «Κονταριώτισσα», δίπλα σ’ ένα παλιό εκκλησάκι της Παναγίας.

 

 

Από το βιβλίο ο «Όσιος Πορφύριος, Μαρτυρίες, διηγήσεις, νουθεσίες» των εκδόσεων Ενωμένη Ρωμηοσύνη.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ)

Στην κορυφή ενός λόφου, έξω από τον οικισμό της Κονταριώτισσας του Δήμου Δίου – Ολύμπου, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο Βυζαντινό Μνημείο του Ν. Πιερίας. Χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και είναι ένας Ναός σπάνιου αρχιτεκτονικού τύπου, με τρούλο και περίστωο.

Έχει λιτή, αλλά εντυπωσιακή διακόσμηση, η οποία περιλαμβάνει ένα σπάνιο εικονογραφικό πρόγραμμα με τον Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο. Βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο που συγκρατούν τέσσερις αρχάγγελοι. Η παράσταση αυτή θυμίζει την Ανάληψη του Χριστού. Απουσιάζουν βέβαια οι μαθητές και η Παναγία. Μάλιστα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ναός κάποια στιγμή ξανακτίστηκε από τη μέση και πάνω και ίσως η πρώτη παράσταση του τρούλου να ήταν η Ανάληψη του Χριστού, όπως συμβαίνει και σε άλλους ναούς της μεσοβυζαντινής εποχής, για παράδειγμα στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης.

Επίσης, πάνω από το τρίβηλο εικονίζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε μία αγιογραφία με τεχνοτροπία, η οποία χρονολογείται στον 5ο ή τον 6ο αιώνα.

Στα σπάνια χαρακτηριστικά του προστίθεται και η εξολοκλήρου χρήση οικοδομικού υλικού της ευρύτερης περιοχής του Δίου.

Ο Ναός λειτουργεί την ημέρα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας , την 15η Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παναγία Κονταριώτισσα: Το παλαιότερο μνημείο της Πιερίας

Στην Κονταριώτισσα Πιερίας δεν υπάρχει μόνο το μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου αλλά δεσπόζει στην περιοχή και ο ναός της Παναγίας, ο οποίος μάλιστα φέρει τον άτυπο τίτλο του αρχαιότερου βυζαντινού μνημείου της Πιερίας.

Το πλήρες όνομα του ναού είναι η Παναγία η Κονταριώτισσα και η συγκεκριμένη εκκλησία χρονολογείται από τα μέσα του 8ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική του δεν συναντάται σε πολλές εκκλησίες με τον τρούλο και το περίστωο να είναι τα δύο στοιχεία που κάνουν το ναό τόσο ξεχωριστό.

panagia_kontariotisa

Η διακόσμησή του είναι λιτή με τον Παντοκράτορα να βρίσκεται στον τρούλο και την κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από το τρίβηλο, τεχνοτροπία που χρονολογείται στον 5ο ή τον 6ο αιώνα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το οικοδομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του ναού μεταφέρθηκε από το γειτονικό Δίον.

panagia_plai_kontariotisa

Επίσης στον προαύλιο χώρο του ναού έχει φιλοξενηθεί και το το Φεστιβάλ Ολύμπου, με σχετική άδεια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποιεί εκδηλώσεις βυζαντινής και εκκλησιαστικής κυρίως μουσικής.

aulh_panagia_kontariotisa

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ