Ο εορτασμός των προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος «Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων», στον Άγιο Νικόλαο Κω

1
8408

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν σήμερα οι Προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, Άγιοι Τρείς Παίδες εν Καμίνω Προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κω αμέσως μετά τη Θεία λειτουργία των Αγίων Προπατόρων (εορτή και του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου), εψάλη  Δοξολογία, χοροστούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο νέος εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού π. Ιωακείμ τον οποίο και καλωσόρισε και ο π. Κωνσταντίνος.

Τους ύμνους απέδωσαν χοροί Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη – καθηγητή και Πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Σακελλη ο δεξιός και υπό τον Κωνσταντίνο Χατζηαμαλλο ο αριστερός.

Μετά την δοξολογία το χαιρετισμό του Αρχηγού του ΠΣ ανέγνωσε η Υποδιοικητής-Ανθυποπυραγός Μαρία Συκιανάκη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου τους Προστάτες του Άγιους Τρεις Παίδες, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ.

Με τη στάση ζωής τους, οι Τρεις Παίδες αποτελούν ένα διαχρονικό ηθικό πρότυπο καθήκοντος, σηματοδοτώντας τη βαθιά Χριστιανική Πίστη, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την αποφασιστικότητα, αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον άνθρωπο και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ο προφήτης Δανιήλ είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες και έζησε στα τέλη του 7ου με τις αρχές 6ου π.Χ. αιώνα. Ανήκε στη φυλή του Ιούδα, ήταν από βασιλικό γένος και γεννήθηκε στην Άνω Βηθαρά.

Νήπιο ακόμα, οδηγήθηκε μαζί με τους γονείς του αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα. Με την πρόνοια του Ναβουχοδονόσορα, ο Δανιήλ (που ο αυτοκράτορας μετονόμασε Βαλτάσαρ) με τους τρεις Εβραίους νεαρούς, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ, σπούδασαν στην αυτοκρατορική αυλή. Επειδή η απόδοσή τους στις σπουδές ήταν άριστη, όταν ενηλικιώθηκαν ο βασιλιάς τους έδωσε μεγάλη θέση στο κράτος. Μάλιστα ο Δανιήλ είχε το χάρισα να ερμηνεύει όνειρα και αργότερα προφήτευσε και τον ερχομό του Υιού του ανθρώπου.

Κάποτε όμως ο Ναβουχοδονόσωρ, έκανε δική του χρυσή εικόνα και απαίτησε απ’ όλους τους αξιωματούχους και το λαό να την προσκυνήσουν. Ο Δανιήλ έλειπε σε αποστολή. Ήταν όμως οι τρεις παίδες, που δεν προσκύνησαν την εικόνα. Αμέσως καταγγέλθηκαν στο βασιλιά. Αυτός τους είπε ότι, αν πράγματι δεν προσκύνησαν, τους περιμένει το καμίνι της φωτιάς. Τότε οι Τρεις Παίδες απάντησαν: «Άκου βασιλιά, ο ουράνιος Θεός, τον οποίο εμείς λατρεύουμε, είναι τόσο δυνατός, που μπορεί να μας βγάλει σώους και αβλαβείς από το καμίνι της φωτιάς και να μας σώσει από τα χέρια σου. Αλλά και αν ακόμα δεν το κάνει, να ξέρεις ότι τους θεούς σου δε λατρεύουμε και την εικόνα σου δεν προσκυνάμε».

Πράγματι, όταν τους έριξαν στη φωτιά, οι τρεις παίδες βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Το ίδιο συνέβη αργότερα και με το Δανιήλ, όταν ο Δαρείος τον έριξε στο λάκκο των λεόντων, επειδή έκανε την προσευχή του, ενώ ο βασιλιάς είχε διατάξει για 30 μέρες να μη κάνει κανείς ιδιαίτερη προσευχή.

Βλέποντας το θαύμα ο Δαρείος, κράτησε το Δανιήλ στην αυλή του, όπου παρέμεινε και πέθανε σε βαθιά γεράματα, πιθανότατα, στα Σούσα.

Ακολούθησε δεξίωση στο «Special Αρβανιτάκης» επί της Βασ.Γεωργίου.

 

Προφήτης Δανιήλ και οι Άγιοι Τρεις Παίδες Ανανίας, Αζαρίας και Μισαήλ

Βιογραφία

Eις τον Δανιήλ.
Ὕπαρ, Θεέ, βλέπει σε νῦν ἐπὶ θρόνου,
Τμηθεὶς Δανιήλ, οὐκ ὄναρ καθὼς πάλαι.

Eις τους τρεις Παίδας.
Εἰ μὴ θανεῖν τρεῖς Παῖδες ἤρων ἐκτόπως,
Ὡς τοῦ πυρὸς πρίν, ἦρχον ἂν καὶ τοῦ ξίφους.

Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Δανιὴλ τάμον, ὃς βλέπει μέλλον.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χρόνια πολλά σ όλους τους πυροσβέστες και πυροσβεστριες σας ευχαριστούμε γι αυτά που προσφέρεται στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ