Σε τριπλή τραγωδία εξελίχθηκε η βόλτα μιας παρέας φίλων από τη Ρόδο ηλικίας 64, 67 και 72 ετών οι οποίοι βρήκαν με ταχύπλοο μήκους 4 μέτρων για να ψαρέψουν στην περιοχή της Νότιας Ρόδου.
Κάτω από άγνωστες συνθήκες, το ταχύπλοο σκάφος «Παύλος» παρουσίασε πρόβλημα (πιθανόν εισροή υδάτων) και ο ένας εκ των τριών, επικοινώνησε μέσω του κινητού του τηλεφώνου με συγγενικό του πρόσωπο και το ανέφερε. Λίγα λεπτά αργότερα, υπήρξε και δεύτερη επικοινωνία, όπου γίνονταν αγωνιώδη έκκληση για βοήθεια, καθώς όπως σημείωσε ο ίδιος, η βάρκα είχε αναποδογυρίσει και οι ίδιοι έδιναν μάχη για να μην βουλιάξουν μαζί της.
Ποιοι χάθηκαν στη θαλάσσια τραγωδία
Το ταχύπλοο «Παύλος» ανήκε στον συμπολίτη μας Παναγιώτη Παναγιωτάκη 67 ετών, κάτοικο Ρόδου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι, απο τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών (Νεκροταφείο Ρόδου).
Οι άλλοι δύο επιβαίνοντες ήταν οι:
Ευστάθιος Καραγιάννης, ετών 72 . Η κηδεία του όπως ανακοίνωσε η οικογένεια θα γίνει αύριο Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Απολακκιάς.
Στυλιανός Στεφανάκης ετών 64, φίλος και συνεργάτης του Παναγιωτάκη στην επιχείρηση που διατηρούσε ο τελευταίος στην πόλη της Ρόδου. Η κηδεία του όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του θα γίνει σήμερα στις 14.30 από τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, νεκροταφείο Πόλεως Ρόδου.
Η πιο πιθανή εκδοχή της τραγωδίας
Η παρέα των τριών Ροδιτών, είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης για ψάρεμα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδανικές έως άριστες. Οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 3 έως 4 μποφόρ και όπως όλα έδειχναν δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα.
Αργά το βράδυ όμως κι ενώ η παρέα επέστρεφε προς την ακτή με το ταχύπλοο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες παρουσιάστηκε πρόβλημα.
Η πιο πιθανή εκδοχή στην οποία φαίνεται να επικεντρώνονται οι πραγματογνώμονες είναι η εξής:
Το σκάφος όπως κινούνταν μέσα στη νύχτα να έπεσε σε κυματισμό κοντά στο Πρασονήσι, να έγινε απότομη μετατόπιση του φορτίου του και στη συνέχεια να αναποδογύρισε ρίχνοντας στη θάλασσα τους τρεις επιβαίνοντες.
Οι τρεις άνθρωποι που βρέθηκαν στη θάλασσα, δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν τα σωσίβια του σκάφους, ενώ η ένδυσή των δύο ήταν άκρως ακατάλληλη για να μπορέσουν να παλέψουν να κολυμπήσουν και να βγουν στη συνέχεια στη στεριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο φορούσαν αδιάβροχη φόρμα με ενσωματωμένες γαλόντζες που σημαίνει ότι λειτούργησαν ως «βαρίδια» στο σώμα τους καταφέρνοντας έτσι να τους τραβήξουν γρήγορα στο βυθό.
Από τα στοιχεία και τους χρόνους που υπολογίζουν οι έμπειροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος, προκύπτει ότι οι τρεις άνδρες παρά το ότι ήταν μεγάλης ηλικίας, πάλεψαν για να σωθούν.
Ο ένας εξ αυτών, είχε μαζί του αδιάβροχο κινητό τηλέφωνο γεγονός που του επέτρεψε να επικοινωνήσει δύο φορές με τους οικείους του και να ζητήσει βοήθεια.
Το σκάφος εντοπίστηκε από τους δύτες σε βάθος 5 μέτρων και ανελκύστηκε. Από την αυτοψία που έγινε, δεν βρέθηκε να είναι χτυπημένο. Άρα δεν είχε χτυπήσει σε βράχο όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, οι μηχανές επίσης δεν είχαν πρόβλημα άρα αποκλείστηκε σε πρώτη φάση και η μηχανική βλάβη.
Το κακό έγινε μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Από την στιγμή που το ταχύπλοο αναποδογύρισε μέχρι που χάθηκε το στίγμα των τριών συμπολιτών μας που επέβαιναν σε αυτήν, ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν της τάξης των ελάχιστων λεπτών. Από κει και πέρα χάθηκαν τα ίχνη τους μέχρι που με το πρώτο φως της ημέρας εντοπίστηκαν τα πτώματά τους σε βραχώδη περιοχή στο Πρασονήσι. Σε απόσταση μόλις δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο.
Η γιγάντια κινητοποίηση δεν έφερε θετικό αποτέλεσμα
Ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν, ενημέρωσε αμέσως το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, την ακτοφυλακή και τα παραπλέοντα σκάφη και έτσι ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία αναζήτησης.
Στις έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος, πήραν μέρος ναυαγοσωστικό σκάφος και ελικόπτερο σουπερ-πούμα ενώ στη στεριά περιπολούσε όχημα του ΛΣ. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ΒΑ 3-4 μποφόρ.
Τις έρευνες επόπτευσε προσωπικά ο Περιφερειακός Διοικητής Λιμενικού Σώματος κος Γιάννης Αργυρίου που βρέθηκε στην περιοχή από τα πρώτα λεπτά.
Το πρώτο φως της ημέρας επιβεβαίωσε το μέγεθος της τραγωδίας: Στον όρμο «Βρουλια» βρέθηκε αναποδογυρισμένη η λέμβος σε βάθος περίπου πέντε μέτρα και σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή, ενώ οι δύο σοροί βρέθηκαν στην παραλία και ο τρίτος εντός της θάλασσας σε μικρή απόσταση.
Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί αναλυτικά και η Εισαγγελία Ρόδου, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Ρόδου συνεχίζουν τις έρευνες με τη βοήθεια των εξειδικευμένων δυτών που πήραν μέρος σε αυτές, για να «φωτίσουν» όλα τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης και να απαντηθούν όλα τα σχετικά ερωτηματικά, για το πως δηλαδή χάθηκαν τρεις ζωές τόσο άδικα και τόσο αναπάντεχα, σε απόσταση 100 μέτρων από τη στεριά, με καλές σχετικά καιρικές συνθήκες.