Τελευταία Κυριακή της Απόκρεω στην Καρδάμαινα (26/ 2/2017)
Φώτο-ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη
Στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Παναγίας, που γιορτάζει στις οκτώ Σεπτεμβρίου, στην Καρδάμαινα, βρέθηκε την Κυριακή ο αεικίνητος Μητροπολίτης μας κ. κ. Ναθαναήλ.
Με συλλειτουργούς τον για 28 χρόνια υπηρέτη του Κυρίου, ιεροδιδάσκαλο εφημέριο πρεσβύτερο, παπά Γιάννη Περαντωνάκη και τον ιερέα παπά Αναστάσιο Τσουκνιά, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Με την παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών, καθώς και του πρώην Δημάρχου Ηρακλειδών κ. Θεοδόση Βαρκά, τον οποίο ο Δεσπότης τον απεκάλεσε ο Οφφικίαλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Άρχοντα Μαγίστρων, για την ευγενική προσφορά του στην Εκκλησία, μέσα από την Αρχιτεκτονική του επιστήμη. Επίσης παρόντες ήταν και η νυν Αντιδήμαρχος κ. Ευτέρπη Παπαχρήστου -Ψύρρη και οι αντιπρόεδροι Ν. Πόγιας και Ν. Διακοστεφανής καθώς και ο Γιάννης Καραναστάσης.
Ακολούθως έγινε η ανάγνωσης του Πατριαρχικού κηρύγματος, από τον κ. κ. Ναθαναήλ, που αφορά την έναρξη της νηστείας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που μιμείται την Σαραντάημερο νηστεία, προσευχή και περισυλλογή του Ιησού πριν τα Σεπτά και Άγια Πάθη Του. Σύμφωνα με την επιστολή προς Ρωμαίου,ς του Αποστόλου Παύλου, που μιλάει για τον καιρό της σωτηρίας της ψυχής, αλλά και την Ευαγγελική Ιερά περικοπή, που αφορά την συγχώρηση και την νηστεία, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, κ. κ. Βαρθολομαίος, προέτρεψε τους πιστούς Χριστιανούς να νηστέψουν, να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν τα Άγια και Ιερά Άχραντα Μυστήρια.
Επίσης η νηστεία τους, θα πρέπει να συνοδεύεται με καλά έργα προς τον πλησίον.
Την ίδια προτροπή έκανε και ο Δεσπότης μας, που τέλεσε το ίδιο απόγευμα συγχωρητικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο να συγχωρούμε και να μας συγχωρούν. Όσο για την νηστεία, σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ιερό Ευαγγέλιο, δεν πρέπει να την διατυμπανίζουμε, ούτε να είμαστε σκυθρωποί, προβάλλοντας έτσι στον εαυτό μας, ως τον μοναδικό που μπαίνει στην διαδικασία της νηστείας.
Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αρχίζει από την καθαρά Δευτέρα, με την έννοια ότι απέχουμε ακόμη και από την κατανάλωση οίνου και ελαίου, μαζί με αυτήν των ψαρικών, των γαλακτοκομικών και του κρέατος. Δεν πρέπει να συγχέουμε την Καθαρά Δευτέρα, με την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καταναλώνοντας ή ‘καθαρίζοντας’ ό,τι ‘πασχαλερό’ έχει απομείνει. Φυσικά η νηστεία ακολουθείται από την συγχώρηση. Διότι σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο, αν αφήσουμε τα σφάλματα των άλλων και τους τα συγχωρήσουμε, τότε ο Κύριος θα αφήσει και τα δικά μας. Αν με μνησικακία τα συντηρούμε, τότε θα κρατηθούν και τα δικά μας αμαρτήματα και θα γίνουν εμπόδιο για την απόκτηση μιας θέσης στην Ουράνιο Βασιλεία.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Ενοριακή Αδελφότης, με πρωτοπόρο την για 25 χρόνια νεωκόρο ή καντηλανάφτισσα, της Παναγίας, κ. Μαρία Χαντακάρου, προσέφερε φιλόξενο πρωινό στον Δεσπότη, στους Ιερείς, στους Υμνωδούς και φυσικά σε όλο το ευλαβές εκκλησίασμα.
Επιστρέφω χορτασμένη από πνευματική τροφή, που απεκόμισα στον Ιερό χώρο της περικαλλούς Εκκλησίας, Βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου της Παναγίας της Καρδάμαινας.
Στο δρόμο τα πρώτα κιτρινολούλουδα, σπαρμένα στις άκρες του, κάτω από το λαμπερό χάδι του ήλιου, με χαιρετούν και μου δηλώνουν πως η Άνοιξη είναι προ των πυλών. Η δροσερή αύρα από τα δεκάδες πεύκα, με συνοδεύει όσο θαυμάζω τους γεμάτους πυκνόφυλλους θάμνους, στις ρεματιές και ανάμεσα τους μερικά σγουρόμαλλα αρνάκια, στα λαγκάδια της γραφικής Καρδάμαινας. Ένα όμορφο παραλιακό χωριό, που το βρέχει η καταγάλανη θάλασσα και το ζεσταίνει γενναιόδωρα ο Μεσογειακός ήλιος. Μαζί απολαμβάνω και την ζεστασιά των φιλόξενων κατοίκων του, καθώς εγκάρδια με χαιρετούν στα στενοσόκακα με τις γεμάτες ευωδιαστά, λουλούδια αυλές, των παραδοσιακών σπιτιών.
Ο δρόμος της επιστροφής μου γίνεται ακόμη πιο ευχάριστος, όσο βλέπω πόση ομορφιά με τριγυρίζει στα χωριά και σε όλο το καταπράσινο νησί της Κω.
Καλή Σαρακοστή
Ξανθίππη Αγρελλη