Έπαυσε η δίωξη σε Καλύμνιο για υπόθεση με αρχαίους αμφορείς

0
7777

Έπαυσε οριστικά λόγω παραγραφής από το τριμελές εφετείο επί κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η ποινική δίωξη που «βάραινε» 66χρονο Καλύμνιο κατηγορούμενο σε υπόθεση με αμφορείς και άλλα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που είχαν εντοπιστεί πριν από δεκαπέντε χρόνια στην Κάλυμνο.

Αν και αρχικά κατηγορούνταν τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), από το τριμελές εφετείο επί κακουργημάτων Δωδεκανήσου δικάστηκε μόνο ένας 66χρονος ο οποίος είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που είχε εκδώσει για την υπόθεση αυτή, τον Οκτώβριο του 2017, το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε απαλλάξει έναν 60χρονο, τον 66χρονο καθώς και μία 66χρονη από τη κατηγορία της απόπειρας διάθεσης και τους είχε κρίνει ένοχους για υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας αναγνωρίζοντας τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Επίσης το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιδικάσει το ποσό των 500 ευρώ για τον κάθε καταδικασθέντα, ως χρηματική αποζημίωση προς το ελληνικό δημόσιο. Κατά της απόφασης αυτής, ο 66χρονος άσκησε έφεση η οποία και εκδικάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου από το τριμελές εφετείο επί κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Σημειώνεται πως σε ότι αφορά τον 52χρονο που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση, το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε κρίνει αθώο καθώς είχε προσκομίσει ενώπιον του μονομελούς εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, έγγραφα και στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ήταν συνεργάτης του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα.

Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν όταν πληροφορίες για τα αρχαία αντικείμενα που κατείχαν, είχαν περιέλθει στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στην Αθήνα. Έτσι στις 22 Μαΐου 2008 κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας μετέβη στη Κάλυμνο όπου και διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους.

Μάλιστα δύο υπάλληλοι εμφανίστηκαν ως εκτιμητής αρχαιοτήτων και υποψήφιος αγοραστής αντίστοιχα, οι οποίοι και πήγαν στο σπίτι του 60χρονου όπου ήταν φυλαγμένα τα δέκα αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την πρώτη δε συνεννόηση οι δύο άνδρες του τμήματος αρχαιοκαπηλίας την είχαν με τον 52χρονο από τον οποίο και ζήτησαν να τους φέρει σε επαφή με πωλητές αρχαίων μνημείων.

Ο τελευταίος τους γνώρισε τον 66χρονο, ο οποίος και φέρεται να διαμεσολάβησε έναντι προκαθορισμένης αμοιβής να γίνει συνάντηση μεταξύ της 66χρονης και του 60χρονου. Σημειώνεται πως στη κατοχή των τεσσάρων Καλύμνιων οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας, είχαν βρει αμφορείς και διάφορα άλλα αγγεία σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τέσσερις είχαν ισχυριστεί πως τα αρχαία αυτά αντικείμενα τα είχαν ανασύρει από το βυθό συγγενικά τους πρόσωπα (πατέρας, παππούς κ.α.) κατά τις καταδύσεις τους αφού ασχολούνταν με τα σφουγγάρια, ενώ είχαν επισημάνει πως όλες σχεδόν οι οικογένειες της Καλύμνου έχουν τουλάχιστον από ένα τέτοιο αντικείμενο.

Πηγή: rodiaki.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ