ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη «Ο Πέτρος Κ. Δρακίδης και η σχέση του με τους Παλαιολόγους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Μύθος ή πραγματικότητα;»
Από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες το νέο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη με τίτλο «Ο Πέτρος Κ. Δρακίδης και η σχέση του με τους Παλαιολόγους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Μύθος ή πραγματικότητα;», με χορηγία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παρατίθεται ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας, που δεν είναι άλλο από τη συμβολή των μεγάλων ευεργετών στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ρόδου. Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην ύστερη Tουρκοκρατία με απόρροια τη μετανάστευση, οι Ρόδιοι Αιγυπτιώτες με την ευφυΐα, την εργατικότητα και τις επιχειρηματικές τους ικανότητες που πλούτισαν στη Νειλοχώρα, οι ισχυρές παροικιακές οργανώσεις που κράτησαν συσπειρωμένους τους Δωδεκανήσιους, η ποικιλότροπη βοήθεια που ασμένως παρείχε στους τόπους καταγωγής τους ένας αριθμός Ροδίων ευεργετών με αιχμή την άνοδο του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου του πληθυσμού, ακολουθούσε την άποψη πως ο Κερδώος Ερμής ήταν γι’ αυτούς ο συνοδοιπόρος και συνταξιδιώτης του Λόγιου Ερμή.
Η οικογένεια των Δρακίδηδων ήταν μία από εκείνες τις οικογένειες των μεγάλων ευεργετών της Ρόδου, μαζί με τους Βενετοκλείς, τους Καζούλληδες και τους αδελφούς Αμαράντου και άλλους πολλούς. Οι γενναιόδωρες δωρεές τους, αλλά και η συμμετοχή τους στην ανάδειξη και προώθηση του Δωδεκανησιακού Ζητήματος, υπήρξαν συστατικά στοιχεία ανεξίτηλα στην ιστορική πορεία της Ρόδου και της Δωδεκανήσου κατά τους νεότερους χρόνους. Τέλος, η θρυλούμενη συγγενική σχέση της οικογένειας Δρακίδη με την αυτοκρατορική οικογένεια των Παλαιολόγων της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας, η οποία παρατίθεται στο β΄ μέρος του βιβλίου ως μυθιστορηματική αφήγηση μέσα από μια χειρόγραφη οικογενειακή αφήγηση του 1900, μπορεί εν πολλοίς και εν ολίγοις να μην ταυτίζεται με ιστορικά γεγονότα, δεν παύει, όμως, να είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για τον σημερινό αναγνώστη.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου 2023 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19,30 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου (υπαίθριο θέατρο Νεστοριδείου Μελάθρου – είσοδος από 100 Χουρμαδιές).
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου Μανόλης Μακρής. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο συγγραφέας του βιβλίου, ενώ τη συζήτηση θα διευθύνει η Γενική Γραμματέας της Σ.Γ.Τ.Δ Χρυσούλα Ζουμπά.
Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.