Τα παιδιά του αδικοχαμένου εθελοντή πυροσβέστη αποφάσισε να υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με ομόφωνη απόφασή του, ύστερα από πρόταση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
Σύμφωνα με την απόφαση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του 39χρονου Γεωργίου Χατζηνικόλα από τον Αρχάγγελο, ο οποίος απεβίωσε χθες στο Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου νοσηλευόταν με το ποσό των 2000 ευρώ μηνιαίως.
Ο άτυχος 39χρονος, ο οποίος είχε λάβει μέρος ως εθελοντής στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς της Ρόδου, ήταν πατέρας δύο παιδιών, 5 και 9 ετών, τα οποία η Περιφέρεια υιοθετεί, μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, με το ποσό των 24.000 ευρώ ετησίως.
Την πρόταση έφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ζήτησε και έλαβε την ομόφωνη απόφαση του σώματος και μάλιστα, όπως διευκρίνισε, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του ιατροδικαστικού πορίσματος, που θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του 39χρονου.
Γιώργος Χατζημάρκος: Αυτό που έζησε η Ρόδος ήταν κάτι αδιανόητα μεγάλο και αδιανόητα επικίνδυνο
Εκτενής συζήτηση για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο πραγματοποιήθηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου νοτίου Αιγαίου, στην οποία το Σώμα ενημερώθηκε τόσο για τις ενέργειες που έγιναν το διάστημα που διήρκεσε όσο και για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στο νησί.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο και τον συμπατριώτη μας εθελοντή Γεώργιο Χατζηνικόλα από τον Αρχάγγελο που πέθανε αιφνιδίως προχτές βυθίζοντας στο πένθος όλο το νησί.
Μάλιστα με πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αν και όπως είπε δεν έχουμε ακόμα την ιατροδικαστική έκθεση του θανάτου του, η περιφέρεια θα αναλάβει να στηρίξει και να βοηθήσει την οικογένειά του μέχρι τα 5 και 9 ετών παιδιά του να ενηλικιωθούν.
Επίσης, πριν τις εργασίες διαβάστηκε η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Σταυλά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου ενώ κατατέθηκε στο προεδρείο και η παραίτηση του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου Θωμά Σωτρίλλη στην οποία ανέφερε ότι παραιτείται για λόγους ευθιξίας μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο.
Στη συνεδρίαση έγινε και παρέμβαση από τον βουλευτή Βασίλη Υψηλάντη, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι όσα ζημιώθηκε η Ρόδος θα τα ξανακερδίσει και ότι παρά το γεγονός ότι το πλήγμα είναι μεγάλο εμείς πρέπει να δράσουμε με λογική και ταχύτητα.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό της φωτιάς και στο τι έγινε τις 9 μέρες κατά τις οποίες έκαιγε στο νησί λέγοντας ότι αυτό που έζησε η Ρόδος ήταν κάτι αδιανόητα μεγάλο και αδιανόητα επικίνδυνο προσθέτοντας παράλληλα και τα εξής: «είπα ότι θα είμαι ο πρώτος που θα ανοίξω τον χορό της συγνώμης όταν θα είναι ξεκάθαρο γιατί πράγμα ζητά ο καθένας συγνώμη, όταν ξέρει ο καθένας τι έχει υποχρέωση να κάνει κατά νόμο γιατί κατά συνείδηση είναι μία άλλη συζήτηση.
Από όσα σας περιέγραψα η πλειοψηφία των ενεργειών της περιφέρειας είναι κατά συνείδηση. Αυτό θα πει ότι ήμασταν μέσα σε αυτή τη μάχη δε λείψαμε λεπτό γιατί το πιστεύαμε, γιατί πιστεύαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε. Γιατί θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας, είναι μία ηθική υποχρέωση».
Ο αντιπεριφερειάχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου από την πλευρά του υπογράμμισε ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί μία πυρκαγιά, τονίζοντας ότι η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η φωτιά της Ρόδου χαρακτηριζόταν από έντονη ιδιομορφία του εδάφους ενώ έπνεαν και άνεμοι 9 μποφόρ.
Όπως είπε, πρέπει να εστιάσουμε στην επόμενη μέρα καθώς πρέπει να γίνουν έργα και να δημιουργηθούν και άλλες εθελοντικές ομάδες σε πολλά χωριά οι οποίες πρέπει να πιστοποιηθούν.
Σε ό,τι αφορά τις αντιπυρικές ζώνες για τις οποίες έγινε μεγάλη συζήτηση, ο περιφερειάρχης δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι το πυροσβεστικό σώμα ζήτησε επιτακτικά από την περιφέρεια κατά τη διάρκεια της φωτιάς να κάνει ζώνες κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν υπήρχαν, για να παρέμβει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και να πει ότι η αντιπυρική ζώνη δεν σταματά τη φωτιά, αλλά την καθυστερεί καθώς η ταχύτητα του αέρα παίζει μεγάλο ρόλο στη μετάδοσή της. Σε πέντε δευτερόλεπτα, όπως τόνισε, μπορεί η φωτιά να διανύσει μία απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Με την ευκαιρία, ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων έρχονται από το Σάββατο στη Ρόδο ενώ παραγγέλθηκε και διαφημιστική καμπάνα που θα είναι έτοιμη τη Δευτέρα με συνεργασία της περιφέρειας του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού.
Επίσης, η περιφέρεια βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες για να διαπιστώσει πού βρίσκονται οι κρατήσεις τους, ενώ στόχος είναι να πάμε στο τέλος της σεζόν με ένα 10 ήμερο επιπλέον κίνηση.
Ρέματα και αναδασώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο έγινε καταγραφή των ρεμάτων και στάλθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα στα δάση ενώ ζητήθηκε από το υπουργείο να έρθει στη Ρόδο η διεύθυνση δασών και να ακολουθηθεί το μοντέλο της Εύβοιας. Την άλλη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό, θα έρθουν υπηρεσιακοί παράγοντες στο νησί για να αναλάβουν να τρέξουν τα έργα που χρειάζονται γρήγορα.
«Δεν θέλω να γίνει απλά μία αναδάσωση αλλά ένας επανασχεδιασμός και μία επανασυγκρότηση, να σταματήσουμε να φυτεύουμε πεύκα γύρω από τα χωριά μας. Υπάρχουν δέντρα που καίγονται αργά και με αυτά θα αρχίσουν να δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες ξεκινώντας από αυτά τα χωριά» δήλωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι μπορούν να φυτευτούν χαρουπιές και οι κάτοικοι να μπορούν να έχουν από αυτές εισόδημα και να δραστηριοποιούνται μέσα στα δάση.
Με την ευκαιρία δήλωσε ότι ακόμα και την ώρα της συζήτησης στη συνεδρίαση το πυροσβεστικό σώμα δεν είχε κάνει καμία δήλωση για το φαινόμενο της πυρκαγιάς. Αυτό σημαίνει ότι επισήμως η φωτιά είναι σε… εξέλιξη, όπως είπε ο περιφερειάρχης.
Ο καθηγητής κ. Λέκκας ενημερώνοντας το Σώμα δήλωσε ότι η κλιματική κρίση ήρθε νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν οι επιστήμονες και ότι τα πράγματα επιταχύνονται συνέχεια, τονίζοντας ότι λόγω αυτής της εξέλιξης έχουμε μεγάλη αύξηση κινδύνου πυρκαγιάς και κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Με την ευκαιρία έκανε γνωστό ότι η καθαρή καμένη έκταση ανέρχεται σε περίπου 137.000 στρέμματα, προσθέτοντας ότι επίκειται πλημμυρικός κίνδυνος.
Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι πρέπει να γίνει περιβαλλοντική αποτύπωση της κατάστασης σε όλη την έκταση και μετά να δούμε τον πλημμυρικό κίνδυνο που ελλοχεύει για το νησί και κατέληξε λέγοντας ότι αν βρέξει στη νότια Ρόδο οπωσδήποτε θα έχουμε πλημμύρα.
Για το φράγμα
Ενημέρωση για τους ελέγχους στο φράγμα έγινε από τη διεύθυνση τεχνικών έργων, και μετά από αίτημα του περιφερειάρχη η υπηρεσία θα προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης για την ενημέρωση του κοινού ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν παραδίδεται όπως είπε ούτε λίτρο νερού αν δεν περάσει το σύνολο των αναλύσεων και αν δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές. «Για το νερό δεν βγαίνει τίποτα από το φράγμα Γαδουρά χωρίς να περάσει από χημική ανάλυση και σε δεύτερο χρόνο ελέγχεται πριν παραδοθεί στη ΔΕΥΑΡ» είπε.
Όπως έγινε γνωστό πέρα από τον ποιοτικό έλεγχο εδώ και μία εβδομάδα γίνεται ποιοτική χαρτογράφηση στη λίμνη του φράγματος για να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία ώστε να γίνονται συγκρίσεις. Υπάρχει ένα συνεργείο με χημικούς που επιβαίνει σε βάρκα και κάνει δειγματοληψία σε όλη την περίμετρο του ταμιευτήρα.
Τα σημεία από τα οποία γίνεται η υδροληψία είναι αρκετά απομακρυσμένα σε σχέση με τα βασικά ρέματα που εκβάλλουν στον ταμιευτήρα του φράγματος οπότε θα υπάρχει χρονος ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα χημικά και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού.
Πλέον των φίλτρων που υπάρχουν για τον καθαρισμό του νερού στο Χαράκι υπάρχει και ικανή ποσότητα ενεργού άνθρακα που χρησιμοποιείται όταν ξαφνικά αλλάξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού και θα πρέπει να γίνει προσρόφηση άμεσα στοιχείων που συνήθως δεν παρακολουθούνται κατά τον ποιοτικό έλεγχο του νερού.
Όπως τονίστηκε, όλοι βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα. Παρακολουθούν ήδη από τώρα τα στοιχεία από τη λίμνη χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο επεξεργασίας και συνεχώς θα προσαρμόζουν την επεξεργασία με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα καταγράφονται στη λίμνη του φράγματος.
Για τους 25.000 τουρίστες
Αναφορά έγινε και για την επιχείρηση εκκένωσης των ξενοδοχείων της νότιας Ρόδου που απειλήθηκαν από τη φωτιά καθώς από αυτά απομακρύνθηκαν περίπου 25.000 τουρίστες πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις παραλίες, ή βρήκαν σε αυτές καταφύγιο.
Μάλιστα όπως τόνισε ο περιφερειάρχης η επιχείρηση της μεταφοράς τους έγινε πολλές φορές μέσα από κλειστούς δρόμους και αυτές οι στιγμές ήταν οι πιο δύσκολες από τις συνολικά εννιά μέρες της φωτιάς.
Το βάρος σήκωσαν όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος τα τουριστικά λεωφορεία, τα λεωφορεία της ΡΟΔΑ και του ΚΤΕΛ και του σωματείου ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων αλλά και τα βανάκια που με δαπάνες της περιφέρειας μετέφεραν τους ανθρώπους αυτούς σε ασφαλείς περιοχές.
Επίσης, από αυτούς, περίπου 3.700 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφη του λιμενικού σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, ενώ περίπου 10.000 άτομα φιλοξενήθηκαν στις πρόχειρες δομές που δημιουργήθηκαν σε συνολικά 39 δημόσιους χώρους.
Εκεί υπήρξε μέριμνα για σίτιση και πρώτες βοήθειες με τη στήριξη και προσφορά των εθελοντών, ενώ σημειώθηκαν και δύο ιατρικά περιστατικά. Το πρώτο αφορούσε Βρετανό τουρίστα που τραυματίστηκε ελαφρά στον αστράγαλο και το δεύτερο μία εγκυμονούσα αυστριακή τουρίστρια η οποία αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Για τους ανθρώπους αυτούς ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να φιλοξενηθούν δωρεάν στη Ρόδο το επόμενο διάστημα κάτι για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ονομάτων ώστε να παραλάβουν τα απαραίτητα voucher.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε όπως είναι γνωστό από τον πρωθυπουργό προχτές σε βρετανικό κανάλι.