Φωτιές – Γήτας (καθηγητής Δασολογίας): Γιατί «προτιμούν» νησιά και νότια Ελλάδα – Πώς συνδέονται με τις βροχές

0
3363

Η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες – «Οι καθημερινές μας ενέργειες έχουν αντίκτυπο» – Δείτε βίντεο

«Αρχές Ιουνίου οι βροχές έφεραν πράσινη βλάστηση που όμως, έγινε καύσιμη ύλη για τις φωτιές του Ιουλίου, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Kι αυτό αποδεικνύει τις συνέπειες μιας ιδιαίτερης χρονιάς με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και καύσωνα διαρκείας», είπε ο Γιάννης Γήτας, καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Την άνοιξη είχαμε πολλές και δυνατές βροχές στη βόρεια και στη νότια Ελλάδα, ενώ στο τέλος του Μαΐου οι τουρίστες έφταναν στο αεροδρόμιο της Ρόδου το οποίο είχε γεμίσει νερά», υπενθύμισε ο καθηγητής για να εξηγήσει ότι: «Με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και ημερών με καύσωνα ήταν λογικό να στεγνώσει η βλάστηση και δυστυχώς να αποτελέσει το μέσο εκείνο που στο οποίο μπορούσε μια φωτιά εύκολα να επεκταθεί και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάστηκε με ημέρες ανέμων της τάξης των 8 και 9 μποφόρ».

Η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες οι οποίες έχουν μια χρονική υστέρηση στο πότε είναι έτοιμες να αρπάξουν και να μεταδώσουν μια πυρκαγιά. Οι μεγάλες φωτιές μέχρι τώρα ξεσπούν στα νησιά και στη νότια Ελλάδα και ευτυχώς ακόμη στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε ελάχιστες μεγάλες πυρκαγιές, με εξαίρεση την Κέρκυρα, πρόσθεσε ο κ. Γήτας ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρόπους πρόληψης και αποτροπής.

Δείτε το βίντεο: https://www.protothema.gr/greece/article/1396664/foties-gitas-kathigitis-dasologias-giati-protimoun-nisia-kai-notia-ellada-pos-sundeodai-me-tis-vrohes/

«Η πολιτεία λοιπόν θα πρέπει να βοηθήσει στην αναγέννηση μιας δασικής υπηρεσίας. Και από την άλλη μεριά είναι και η δική μας συμμετοχή, αν καταλάβουμε ότι οι καθημερινές μας ενέργειες έχουν αντίκτυπο», είπε ο καθηγητής.

Και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό πλέον να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το δάσος σε ετήσια βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του θέρους ή της αντιπυρικής περιόδου, αναφορικά με τα μέτρα καθαρισμού. Σχετικά με το πώς μπορεί να μειωθεί αυτού του τύπου η ξερή βλάστηση, ο Γιάννης Γήτας αναφέρθηκε σε κάποια πειράματα που διεξήχθησαν στη Χίο τα τελευταία 2 -3 χρόνια με μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές που ελαττώνουν την καύσιμη ύλη. Αυτή είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και θα μπορούσε να καθιερωθεί, όπως είπε, ως ένα από τα μέτρα διαχείρισης της καύσιμης ύλης στα ελληνικά δάση».

Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στη Μαγνησία, πάνω από 50.000 στρέμματα κάηκαν – Δείτε φωτογραφίες

Θετικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας, αφού σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Συντονιστικό Κέντρο δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, πλην μίας αναζωπύρωσης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 στο Αερινό και πίσω από το ΣΕΑ της ΠΑΘΕ, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο με ρίψεις νερού τόσο από τις επίγειες όσο και από τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση.

magnisia-1
magnisia-2
magnisia-3
magnisia-8

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

magnisia-4
magnisia-5
magnisia-7
magnisia-6
magnisia-10
magnisia-9

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Λίγο μετά το μεσημέρι το κύριο βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, πάνω από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ