Αλέξης Τσίπρας: Καθαρή λύση μακράς πνοής ή μεταβατική διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ; – Όλα τα σενάρια

0
4973

Γεροβασίλη, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τεμπονέρας, Δούρου, Σακελλαρίδης πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα – Ερωτηματικό η ενότητα στην Κουμουνδούρου

Πρώτοι στο ερώτημα «μετά τον Αλέξη ποιος» θα κληθούν να απαντήσουν την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά την ορκωμοσία της Βουλής, οι 48 βουλευτές που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Θα αναδείξουν τον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τα σενάρια για το ποιος θα είναι παίρνουν και δίνουν. Σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα η ΚΟ θα πρέπει να κάνει μία μεταβατική επιλογή, ώστε ο νέος ηγέτης να αναδειχθεί μετά το συνέδριο και καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, ως μεταβατική επικεφαλής, ακούγεται η Όλγα Γεροβασίλη.

Δεν αποκλείεται, όμως, οι πραγματικοί διεκδικητές της αρχηγίας να επιδιώξουν να πάρουν το προβάδισμα, ώστε να είναι αυτοί που θα απαντούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο καιρό θα τρέχουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να φέρει απέναντι την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το βασικό ερώτημα -πέρα από τα πρόσωπα- είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε μία καθαρή λύση μακράς πνοής ή αν θα επιλεγεί μεταβατική λύση ή ακόμη και διαρχία. Συναφές είναι και το ερωτηματικό που υπάρχει δίπλα στην ικανότητα της Κουμουνδούρου να διατηρήσει την ενότητά της.

Για την ώρα, πάντως -και ακριβώς για αυτόν τον λόγο- οι περίφημες τάσεις/συνιστώσες του κόμματος δείχνουν να επιθυμούν την αποφυγή της αποφασιστικής σύγκρουσης. Ώστε να υπάρξει χρόνος για να αφομοιωθούν οι κραδασμοί από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.

Στις σχετικές διεργασίες τα περισσότερα στελέχη δείχνουν να προτιμούν η οριστική εκλογή να γίνει στα κομματικά όργανα. Γεγονός που θα δώσει χρόνο και σε άλλα πρόσωπα, όπως η Ρένα Δούρου,  ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, να τοποθετηθούν. Με ενδιαφέρον αναμένεται και ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσουν την προτίμησή τους τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Στα κομματικά όργανα θα δοθεί και η μάχη για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην εκλογή νέου ηγέτη μακράς πνοής ή αν θα επιλεγεί η διαρχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλέξης Τσίπρας: Από τις μαθητικές καταλήψεις στα 90’s στην πρωθυπουργία και την παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορία «επιτυχίας» του:  Οι καταλήψεις, η «πατροκτονία»« του Αλέκου Αλαβάνου και η πλατεία του διχασμού στα χρόνια της κρίσης, η πρωθυπουργία με το… αναγκαίο κακό Πάνο Καμμένο – Η τρίτη και φαρμακερή ήττα του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

tsipras-prin-meta_2

Το τάιμινγκ ήταν πάντα σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα. Το σύμπαν συνωμοτούσε και βρισκόταν στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη ώρα. Στην αιχμή των μαθητικών καταλήψεων το 1990, όταν έλαμψε το άστρο του στην περίφημη συνέντευξη που παραχώρησε στην Άννα Παναγιωταρέα. Ζήτησε, τότε (μεταξύ άλλων), να αποφασίζουν οι μαθητές ποιο μάθημα θα παρακολουθούν και ποιο όχι.

ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ -ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟ 1990 !!!!.avi

Ακολούθησαν οι σπουδές στο Πολυτεχνείο, ένα γρήγορο πέρασμα από τον επιχειρηματικό στίβο και η αλλαγή πίστας στην πολιτική. Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 2006 και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, ως το πουλέν του Αλέκου Αλαβάνου. Όμως, ότι ξεκινά ωραίο, πολλές φορές τελειώνει με πόνο. Ο νεαρός πολιτικός εξελίχθηκε σε πατροκτόνο για το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. «Ακόμη και ο Ιησούς έπεσε έξω για τον Ιούδα» δήλωσε για το λάθος του ο Αλέκος Αλαβάνος.

999421
Στιγμιότυπο ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Αλέκο Αλαβάνο. Είναι η εποχή όπου ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε τον δήμο Αθηναίων.

Το 2009 ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε, την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, έλαβε μία ατελείωτη σειρά αντιλαϊκών μέτρων και υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αφήνοντας την Κυβέρνηση Παπαδήμου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του 2012.

Αλέξης Τσίπρας εναντίον Γιώργου Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε στην τρίτη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ του Προέδρου Αλέξη γίνεται πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Κυβέρνηση σε αναμονή, αν ληφθεί υπόψη το ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον στο οποίο υποχρεώθηκε να λειτουργήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που σχηματίστηκε.

Το 2015, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει διασπασμένο (ο Γιώργος Παπανδρέου ίδρυσε λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες κάλπες το ΚΙΔΗΣΟ), η ΝΔ έχει τη φθορά της διακυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται πρωθυπουργός με τη βοήθεια του Πάνου Καμμένου (ΑΝΕΛ).

2232482
Τσίπρας και Καμμένος συζητούν την συγκρότηση του πρώτου κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι Ιανουάριος του 2015 και τίποτε δεν προμήνυε όσα θα επακολουθούσαν τους επόμενους μήνες

Η οπερετική επαναδιαπραγμάτευση με τους… θεσμούς, όπως ονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ τους δανειστές, κατέληξε στο κλείσιμο των τραπεζών, τα κάπιταλ κοντρόλ και το αλησμόνητο δημοψήφισμα. Όπου το “όχι” έγινε “ναι” μετά από μία… εξαντλητική 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Τότε ζήτησε και έλαβε την υποστήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Βαγγέλη Βενιζέλου για να περάσει η συμφωνία που έκλεισε από τη Βουλή. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει εκλογές, αλλά αθέτησε την υπόσχεσή του. Διαλύει τη Βουλή και στήνει κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015. Επανεκλέγεται και ταυτόχρονα ξεφορτώνεται τα στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας που μένουν εκτός Βουλής.

2370865
Στιγμιότυπο από το 2015 όπου Τσίπρας και Καμμένος είχαν σχηματίσει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ως πρωθυπουργός ήταν ο καλύτερος στην εφαρμογή του μνημονίου. Έκοψε το ΕΚΑΣ, παραχώρησε τη δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο για 100 χρόνια, έκανε ακριβώς ότι του ζήτησαν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Και κατάφερε να ολοκληρώσει την τετραετία με τα ρετάλια των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

4486270
Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση τον τότε υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο

Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα του στην εξουσία. Η κλεψύδρα είχε γυρίσει. Ακολούθησε η ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και η ήττα στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του ίδιου έτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του και ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε τη θέση του. Είχε προλάβει να ψηφίσει την απλή αναλογική, πιστεύοντας ότι στήνει παγίδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διπλή εκλογική συντριβή (21 Μαΐου και 25 Ιουνίου) απέδειξαν ότι έκανε λάθος. Η ετυμηγορία των πολιτών δεν του άφησε περιθώρια ελιγμών.

Εδώ και μερικές ώρες έθεσε εαυτόν στην ύλη της πολιτικής ιστορίας του τόπου, παραιτούμενος από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν θα κρατήσει ή αν θα αθετήσει και αυτή την «υπόσχεσή» του.

Tsipras_zappeio
Η 29η Ιουλίου αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις σήμερα:

Παραίτηση Τσίπρα: Οι αρχικές σκέψεις, το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ