ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ: Υγειονομικό Ισοδύναμο Δικαιοσύνη Παντού, και στην Υγεία και στα Νησιά

1
2804

Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου

 

Υγειονομικό Ισοδύναμο

Δικαιοσύνη Παντού, και στην Υγεία και στα Νησιά

 

Το μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ που ακούστηκε από την Κω σε όλη τη χώρα, νησιωτική και ηπειρωτική, θορύβησε υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε τέτοιο βαθμό που η εμβληματική εξαγγελία και δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή υγειονομικού ισοδύναμου για τους νησιώτες έτυχε συνειδητής διαστρέβλωσης από τον υπουργό υγείας κ. Πλεύρη, τον οποίο έσπευσε να αναπαράγει και ο τοπικός βουλευτής κ. Παππάς.

Το υγειονομικό ισοδύναμο συνιστά μία πολιτική νησιωτικότητας, που θα αμβλύνει τις ανισότητες, που θα κάνει πράξη την υποχρέωση της Πολιτείας για εγγυημένη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, με την αντίστοιχη ανάληψη της ευθύνης και του κόστους τη στιγμή της ανάγκης  για κάθε νησιώτη.

Το υγειονομικό ισοδύναμο συνίσταται:

  1. στην κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας, με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υπηρετούντων υγειονομικών, με μόνιμες προσλήψεις,  με πρόσθετα κίνητρα στελέχωσης και παραμονής των ανθρώπων του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές.
  2. στην αξιοποίηση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ με απευθείας αποζημίωση των πολιτών, όταν ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη
  3. στην ανάληψη από την Πολιτεία του κόστους πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός του τόπου κατοικίας τους, με την αξιοποίηση και διεύρυνση -εφόσον χρειαστεί- διατάξεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με «τις αποζημιώσεις για μετακινήσεις ασθενών και συνοδών αυτών».
  4. στη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας στα φάρμακα, με τη θεσμοθέτηση μηδενικής συμμετοχής στην αποζημίωση των φαρμάκων για τους χρόνια πάσχοντες που κατοικούν στα νησιά

Σε αυτή τη δέσμη παρεμβάσεων τα γαλάζια στελέχη βρήκαν «κοινά σημεία» με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς στο ΕΣΥ και τη δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο ή αντίστοιχα την απασχόληση εντός ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών, όπως οι ίδιοι νομοθέτησαν. Κίνηση που αποτελεί de facto ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ κέντρου και νησιωτικής χώρας, ως προς τη δυνατότητα προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις δημόσιες δομές υγείας και οδηγώντας σε περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών στα νησιά.

Αντιθέτως το υγειονομικό ισοδύναμο εδράζεται στην κάλυψη των αναγκών υγείας των νησιωτών με δημόσιο και δωρεάν τρόπο. Πρώτο με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά, θεσπίζοντας ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού, δεύτερο με την αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρησιμοποιούν από ιδιώτες παρόχους στα νησιά, ακόμη και όταν αυτοί δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, τρίτον με κάλυψη του κόστους πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας εκτός νησιών, όταν η ανάγκη υγείας δεν καλύπτεται τοπικά και τέταρτο στη θεσμοθέτηση μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για τους χρόνιους ασθενείς που κατοικούν στα νησιά.

Προφανώς το υγειονομικό ισοδύναμο αποτελεί μία επένδυση ασφάλειας και αξιοπρέπειας γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά θέλουμε είμαστε όλοι ίσοι.

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ