ΘΕΜΑ: Σχόλιο για την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή
«Για τις σοβαρές ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω»
Α. Χθες Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 ώρα 14:00 Στην Βουλή συζητήθηκε η με αριθμό 594/20-3-2023 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Λέσβου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Μαρίας Κομνηνάκα προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Για τις σοβαρές ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω». Λογικά μετά από τόση συζήτηση στην τοπική κοινωνία θα έπρεπε η συζήτηση να γίνει με την παρουσία των Βουλευτών Δωδεκανήσου και να τύχει μιας παρουσίασης στα τοπικά μέσα (αδιάφορο του ποιος κάνει την επερώτηση και για ποιο σκοπό). Είναι θεμα τοπικής προτεραιότητας και με το να το αγνοήσουμε απλά το υποβαθμίζουμε, και αυτός ήταν ο λόγος της απουσίας των κυβερνητικών βουλευτών. Η κ. Κομνηνάκα στην άδεια αίθουσα της Βουλής παρουσίασε την κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται στις κινητοποιήσεις με έμφαση στην απουσία παθολόγου. Ο κ. Υπουργός απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι: ‘’παραλάβαμε τεράστιες ελλείψεις και βελτιώσαμε την κατάσταση’’! Υποσχέθηκε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε γιατρούς! (χωρίς να δεσμεύεται σε αριθμό, ειδικότητες, εργασιακό καθεστώς κλπ). Με λίγα λόγια μας είπε: ουσιαστική λύση δεν υπαρχει, θα μπαλώσουμε την κατάσταση. Ακούγοντας τον υπουργό αντιλαμβάνεσαι ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση, προσπαθεί, έκανε ότι μπορούσε κλπ! Ο συνήθης κυβερνητικός πολιτικός καθησυχασμός και η πολιτική αδυναμία που θα φάνταζε ως δικαιολογημένη, ΑΝ! δεν ακολουθούσαν οι επόμενες ερωτήσεις στον κ. Πλεύρη.
Β. Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό 595/20-3-2023 του Βουλευτή Εύβοιας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Πλήρης απαξίωση και εγκληματική υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας»! Τα ίδια και εδώ με την απουσία γιατρών να στελεχώσουν το νέο Νομαρχιακό νοσοκομείο Χαλκίδας που το υψηλό ξενοδοχειακού τύπου εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία μα την παροχή Ιατρικών υπηρεσιών. Ιδα τύπου απάντηση από τον υπουργό, πάλι Πολιτικός καθησυχασμός, και πολιτική αδυναμία. Η πιθανότητα να φτιάξουμε νέο νοσοκομείο Κω είναι ασήμαντη (η χώρα μας είναι ακόμη στην φάση κατασκευής νομαρχιακών νοσοκομείων και θα αργήσει πολύ να περάσει στα επαρχιακού τύπου) και θα ακολουθήσει η βεβαιότητα των καταστάσεων τύπου Χαλκίδας, ή Λευκάδας, ή…. όπου τα νέα κτήρια γεράζουν από …αχρηστία)
Γ. Το κακό για τον κ. Υπουργό τρίτωσε (και για μας δυστυχώς) με την επόμενη με αριθμό 597/20-03-2023 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου (Αλέξη) Χαρίτση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Χωρίς υγειονομική κάλυψη και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Πυλίας». Τα ίδια και εδώ η απάντηση του κ. Υπουργού Υγείας: Πολιτικός καθησυχασμός και πολιτική αδυναμία.
Δ. Όταν μια κατάσταση γενικεύεται, όπως γενικεύεται το πρόβλημα της δημόσιας υγείας τότε πρέπει να ψάξουμε τα αίτια. Τι είναι αυτό που καθιστά την πολιτική ατελέσφορη διαδικασία και οδηγεί τους πολιτικούς προϊσταμένους της κοινωνίας μας από την ενεργό και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κακώς κειμένων στην απολογιστική, την ψευδή αιτιολόγηση και την απαξίωση;
Ε. Οι δαπάνες για την δημόσια υγεία σε σχέση με την προ 2010 κατάσταση μειωθήκαν στο 50% στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό έχει τις συνέπειες που ζούμε. Δεν δικαιολογούμε βεβαίως τις σπάταλες κι την κακοδιοίκηση των δημοσίων φορέων. Όμως είναι τα κυβερνώντα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που διορίζουν διοικήσεις οι οποίες υπηρετούν τις πολιτικές κομματικές σκοπιμότητες αυτών που τους διορίσαν! Αν τους επέλεγαν οι τοπικές κοινωνίες θα υπήρχε μια πιθανότητα αλλαγής των κακών πρακτικών. Αν η επιλογή συνοδευόταν με πρόγραμμα υλοποίησης με καταλογισμό ευθυνών οι πιθανότητες θα ήταν μεγαλύτερες. Αν υπήρχε και η πολιτική προτεραιότητα της υγείας για την κυβέρνηση θα προβλεπόταν στον κρατικό προϋπολογισμό! Τοτε θα γυρίζαμε στην εποχή της ευρωστίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (1981-1984) . Για την ώρα ‘’Πολιτικός καθησυχασμός και πολιτική αδυναμία’’ των περιστασιακών υπουργών.!
Ν. Μυλωνάς