Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία Η Εορτή της Υπαπαντής με δέος κατάνυξη και ιστορικό χρέος στην καστροπολιτεία...

Η Εορτή της Υπαπαντής με δέος κατάνυξη και ιστορικό χρέος στην καστροπολιτεία στο Παλιό Πυλί που κάποτε αριθμούσε 15χιλιάδες κατοίκους

3
14055

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε την αναστήλωση της παλαιάς τράπεζας της ιστορικής Μονής των καστριανών

Η μεγάλη για την Ορθοδοξία Δεσποτική και Θεομητορική ταυτόχρονα εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου έχει ως επίκεντρο στην περιοχή μας το ιστορικό καθολικό της Ιεράς Μονής της Υπαπαντής (Παναγία των Καστριανών) στο παλιό Πυλί όπου απόψε πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης, και οι Ιερείς: π. Κωνσταντίνος Κουκούλας, π. Ηρακλής Ζωγραφάκης, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, π. Ιωάννης Σταυρόπουλος, π. Ιωάννης Καραγιάννης και π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Μιχάλη Ανδρέου, και (τον εορτάζοντα) Τρύφωνα Γεωργίου, Γιώργος Μαστορόπουλος, Γιώργος Σανιδάς, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Κανδύλης, Γιώργος  και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο πρ. Βουλευτής και Αρχιτέκτονας κ. Καματερός (ο οποίος όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος θα επιμεληθεί τη μελέτη για την αναστήλωση της παρακείμενης παλαιάς τράπεζας της Μονής, σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να πάψει να χρησιμοποιείται το στρατιωτικό αντίσκηνο). οι Ανυοδήμαρχοι Σέβη Βλάχου και Γεωργία Κασσιώτη, οι Πρόεδροι Ασφενδιού και Πυλίου Μιχάλης Γιωργαλλής και Αναστάσης Κεφαλιανός, ο Διοικητής της Αστυνομίας κ. Αντώνης Κυδωνάκης, η νομικός της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αφροδίτη Μπιλλήρη-Αβρίθη, τοπικοί σύμβουλοι και πολλοί προσκυνητές (η προσέλευση ως συνήθως συνεχίζεται ως αργά τη νύχτα).

Ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος που έχουμε σε αυτή την ιστορική καστροπολιτεία που κάποτε αριθμούσε 15χιλιάδες κόσμο, ενώ η ιστορική Μονή είχε στην ακμή της περίπου 300 μοναχούς. Έχουμε χρέος σε αυτές τις ψυχές τόνισε που μας φωνάζουν από τα ερείπια να περισώσουμε και να αναστηλώσουμε ότι μπορούμε.

Ανέτρεξε επίσης στα παιδικά του χρόνια και θυμήθηκε την πρώτη ξενάγηση που είχε κάνει στην αείμνηστη Αρχαιολόγο Μαρία Θεοχάρη και τον ιδρυτή της βιβλιοθήκης Αντιμάχειας Ελπιδοφόρο Παπαντωνίου.

Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού του βρέφους Ιησού στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία.

Όπως και σήμερα έχουμε τον σαραντισμό, όπως λέμε, έτσι κάπως γινόταν και εκείνα τα χρόνια. Έπρεπε δηλαδή οι γονείς να φέρουν το παιδί στα Ιεροσόλυμα, στον Ναό. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο μάλιστα, όλα τα πρωτότοκα αγόρια ήταν αφιερωμένα στον Θεό (για χάρη των πρωτότοκων που είχαν σωθεί στην Αίγυπτο). Μαζί πρόσφεραν σαν θυσία ένα ζευγάρι τρυγονιών ή δύο μικρά περιστέρια, πάντα σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο.

Στα Ιεροσόλυμα βρισκόταν τότε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Συμεών. Ήταν πιστός και ευλαβής, περίμενε τη σωτηρία του Ισραήλ και τον καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα. Του είχε φανερώσει λοιπόν το Άγιο Πνεύμα ότι δεν θα πέθαινε προτού δει τον Μεσσία (το Χριστό). Κι εκείνος περίμενε, λένε, πολύ περισσότερο και από διακόσια χρόνια. Τότε του υπέδειξε το Άγιο Πνεύμα να πάει στον Ναό. Μόλις οι γονείς έφεραν εκεί το Παιδί, τον Ιησού, για να κάνουν γι’ αυτό τα έθιμα του Νόμου, το πήρε στην αγκαλιά του, δόξασε το Θεό και είπε:

«Τώρα, Κύριε, μπορείς να αφήσεις το δούλο σου να πεθάνει, γιατί τα μάτια μου είδαν το Σωτήρα, που ετοίμασες για όλους τους λαούς, το Φως που θα φωτίσει όλα τα έθνη…»

Η Εκκλησία τη μέρα αυτή την έχει ορίσει ως γιορτή της μητέρας και στους ναούς ψάλλεται προς τιμή της Παναγίας: «Θεοτόκε, ἡ ἐλπίς πάντων τῶν χριστιανῶν, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τούς ἐλπίζοντας εἰς σέ».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους παριστάμενους, τον δήμο, τις τεχνικές του υπηρεσίες και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αβρίθη για την φροντίδα του δρόμου, την  εφορία Αρχαιοτήτων και προσωπικά την κ. Μ. Μιχαηλίδου που επέτρεψε να υπάρχει πέτρινο μικρό προσκυνητάρι στην αυλή του ναού, την ενορία του Αγίου Γεωργίου και την αδελφότητα για τα κεράσματα (λουκουμάδες) που πρόσφεραν σε όλους τους προσκυνητές, τον υπεύθυνο επίβλεψης του χώρου της μονής κ. Βασίλη Μολυβιάτη και τους Μαύρους λύκους για τις υπηρεσίες τους και όλους τους εθελοντές.

Όπως κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος θα διανυκτερεύσει στην περιοχή, και το πρωί θα χοροστατήσει στον Όρθρο και στην συνέχεια θα τελέσει τη Θεία Ευχαριστία.

Αμέσως μετά θα προσφερθεί ζεστός τραχανάς σε όλους τους προσκυνητές

Και του χρόνου. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ