ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή
Με τη δέουσα επισημότητα και μεγαλοπρέπεια και με μεγάλο αριθμό προσκυνητών για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Παναγία στην Καρδάμαινα, που αποτελεί ορόσημο της λατρευτικής μας παράδοσης για το μήνα Σεπτέμβριο.
Στον Όρθρο και στη Θεία λειτουργία της εορτής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τον Ιερατικό προϊστάμενο και Αρχιερατικό επίτροπο, Πρωτοπρσεβύτερο π. Ιωάννη Περαντωνάκη, τους Αρχιμανδρίτες π. Διονύσιο, π. Σοφρώνιο και τον π. Αναστάσιο από Κω.
Τους ύμνους απέδωσε με μεγαλοπρέπεια χορός ιεροψαλτών με τον Πρωτοψάλτη Καθηγητή Γιώργο Σακέλλη, μαζί με τον μικρό Ευάγγελο Παλούμπη και τους ιεροψάλτες: Δημήτρη Μουνούχο, Σάββα Παναγιώτου, Γιώργο Μιαούδη, Γιάννη Γιωργαλλή κ.α.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης που βρέθηκε στην Κω, συνοδευόμενος από τον Ταξίαρχο, Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ Σπυρίδωνα Κογιάννη, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Ευτέρπη Παπαχρήστου και Νίκος Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος της Καρδάμαινας Νίκος Πόγιας, ο πρ. Δήμαρχος και άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, και πολλοί προσκυνητές.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δύναμη της προσευχής η οποία όχι μόνο έλυσε τα δεσμά και τον ονειδισμό της ατεκνίας του Ιωακείμ και της Άννας αλλά έφερε στον κόσμο και την πρόξενο της σωτηρίας μας, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Η γέννηση της Παναγίας μας έγινε με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Χάνα = εύνοια, χάρη), μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της. Όμως αυτή η ντροπή μετεβλήθη σε χαρά και ευφροσύνη για όλες τις επόμενες γενιές των ανθρώπων.