Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι το σφοδρό κύμα ζέστης θα θυμίσει κάτι από τον καύσωνα του 1987
επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Ο καύσωνας, που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες και θα κρατήσει για περίπου 10 μέρες, εκτός από διάρκεια θα έχει και μεγάλη ένταση, με το θερμόμετρο να φτάνει από τους 43 έως τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Μάλιστα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι το σφοδρό κύμα ζέστης θα θυμίσει κάτι από τον καύσωνα του 1987, επισημαίνοντας βέβαια ότι το 2021 θα τον περάσουμε πολύ καλύτερα καθώς οι υποδομές του κράτους είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με 34 χρόνια πριν.
Τι συνέβη όμως τότε που έχει μείνει στην Ιστορία; Για 8 μέρες (20-28 Ιουλίου) το θερμόμετρο έδειχνε 44 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.300 άνθρωποι. Την κατάσταση περιέγραφε γλαφυρά δημοσίευμα των New York Times: «Τα νοσοκομεία έστειλαν παραγγελίες για πάγο από την ψαραγορά για να ψύξουν τα σώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα διαμερίσματα-κλουβιά μετατράπηκαν σε φούρνους, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες, ηλικιωμένοι κυρίως, άνθρωποι. Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο: τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν σε διακοπές να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για «σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση». Αφορούσε κάποιον δικό τους άνθρωπο που είχαν αφήσει πίσω και δεν άντεξε τον καύσωνα. Τα νεκροτομεία ήταν γεμάτα και άνοιξαν για το κοινό και εκείνα του Στρατού.
Με αποκαλυπτική διάθεση η «Ελευθεροτυπία» έγραφε: «Είναι η μοίρα μας να πεθάνουμε όταν υπάρχει ένα κύμα καύσωνα, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να παραλύουμε όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι έλιωσαν ακόμα και οι ράγες στις γραμμές του ΗΣΑΠ.
Καιρός – καύσωνας 1987: Το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο
Μέσα σε όλη την τραγική αυτή κατάσταση ήρθε και το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
Όπως γράφει στο μπλογκ του ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος που εκείνη την περίοδο ήταν στην ΕΡΤ: «Στην οδό Πανεπιστημίου, συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές». Τότε δεν υπήρχαν τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.