Η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων ανακοινώθηκε τη στιγμή που η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ μετρά 9.200 κρούσματα του ιού σε 63 χώρες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη. Από τις αρχές Μαΐου έχει αναφερθεί αύξηση των λοιμώξεων από την ευλογιά των πιθήκων εκτός των χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι από καιρό ενδημική. Στις 23 Ιουνίου, ο ΠΟΥ συγκάλεσε για πρώτη φορά μια επιτροπή ειδικών για να αποφασίσει εάν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί Έκτακτη Έκτακτη Ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία (PHEIC) — πρόκειται για τον υψηλότερο συναγερμό που μπορεί να ηχήσει ο ΠΟΥ.
Ωστόσο, η πλειονότητα των ειδικών συμβούλεψε τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ότι η κατάσταση, σε εκείνο το σημείο, δεν έχριζε ανάγκης συναγερμού. Τώρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη συνάντηση στις 21 Ιουλίου. «Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης θα παράσχει τις απόψεις της στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ σχετικά με το εάν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί PHEIC», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. «Εάν ναι, θα προτείνει προσωρινές συστάσεις για τον καλύτερο τρόπο πρόληψης και μείωσης της εξάπλωσης της νόσου και διαχείρισης της παγκόσμιας ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση.
«Αντιμετωπίστε το στίγμα»
Οι περισσότερες μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, νεαρής ηλικίας και κυρίως σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η επιτροπή θα εξετάσει τις τάσεις, πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντίμετρα και θα κάνει συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών και οι κοινότητες για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δήλωσε ο Τέντρος την Τρίτη. Όπως είπε, ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με την κοινωνία των πολιτών και την LGBTQ κοινότητα, «ειδικά για να αντιμετωπίσει το στίγμα γύρω από τον ιό» και να διαδώσει πληροφορίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς.
«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να εργάζεται με χώρες και κατασκευαστές εμβολίων για τον συντονισμό της κοινής χρήσης σκευασμάτων, τα οποία επί του παρόντος σπανίζουν», πρόσθεσε. Ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη συνεργάζεται επίσης με χώρες και ειδικούς για να προωθήσει την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων. «Πρέπει να εργαστούμε για να σταματήσουμε τη μετάδοση και να συμβουλεύσουμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα εργαλεία ανίχνευσης των επαφών ώστε να βοηθήσουμε στην παρακολούθηση και τον περιορισμό του ιού καθώς και τους ανθρώπους που είναι σε απομόνωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τέντρος.