O Γκίκας Μαγιορκίνης διαφωνεί με τη συζήτηση για την επιστροφή της μάσκας
Η έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού – την Τρίτη ανακοινώθηκαν 25.000 – έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να ληφθούν εκ νέου μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας με κυρίαρχο αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Το «παράθυρο» αυτό άφησαν, άλλωστε, ανοιχτό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στην έκτακτη ενημέρωση που έκαναν τη Δευτέρα για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα εξεταστεί από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν αποτελεσματική εξηγώντας το γιατί η καταφυγή σε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας) δεν θα βοηθούσαν σε αυτή τη φάση της πανδημίας.
«Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι «μπόρα που έρχεται και φεύγει», απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης» προσθέτει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης βάζει και μια διαφορετική διάσταση στη διαφωνία του τονίζοντας ότι «σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει «κουραστεί» μετά από 2 χρόνια και να τον «πυροβολάμε» δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση».
Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για το θέμα της χρήσης της μάσκας αταλήγει ως εξής:
- οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή «κύματα που σπάνε και μας περνάνε». Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.
- οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου
Να κάνετε όλοι και το πέμπτο μπόλι γιατί έρχονται διακοπές και οι ακαταδίωκτοι έχουν έξοδα για τα πεντάστερα. Πόσα να τους δώσουν και οι φαρμακευτικές άμα δεν μπολιάζεστε(εμβολιάζεστε ήθελα να πω). Φτάσανε να συστήνουν το τέταρτο μπόλι χωρίς να υπάρχει ωφέλεια, τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι;(οι ακαταδίωκτοι ήθελα να πω). Ρε μπολιαστείτε που θέλετε και ωφέλεια από το μπόλι!